Turkin vallankaappaus saattoi olla harjoitus, jolla mitattiin kansalaisten mielialaa

Hätäinen vallankaappausyritys jätti jälkeensä kasan huonoja vaihtoehtoja.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Epäonnistuneen sotilaskaappauksen seurauksena 240 kuoli ja 1400 haavoittui.

Hätäinen vallankaappausyritys jätti jälkeensä kasan huonoja vaihtoehtoja.
Teksti: Mikael Vehkaoja

Armeijan vallankaappausyritys

Heinäkuun 15. päivän iltana Turkin armeija ilmoitti kaapanneensa vallan presidentti Recep Tayip Erdoganilta. Sotilaat halusivat ”palauttaa perustuslaillisen järjestyksen, demokratian ja ihmisoikeudet”.

Huonosti johdettu vallankaappausyritys päättyi kuitenkin ennen aamunkoittoa Erdoganin voittoon. Etelän turistikausi jatkui entiseen tapaan. Maanantaihin mennessä Erdoganin hallinto teki yli 6 000 pidätystä. Joukossa oli tuhansia sotilaita ja tuomareita. ”He maksavat tästä kovan hinnan”, Ergodan uhosi. Presidentti lupasi puhdistaa julkiset virastot niitä vaivaavasta ”viruksesta.”

Pidätettyjen joukossa oli joukko korkea-arvoisia sotilaita, muun muassa Erdoganin pääsotilasneuvonantaja Ali Yazici sekä toisen ja kolmannen armeijan komentajat. Myös Incirlikin lentotukikohdan komentaja Bekir Ercan Van pidätettiin. Yhdysvallat on tehnyt Incirlikstä käsin ilmaiskuja terroristijärjestö ISIS:iä vastaan. Tukikohdassa on USA:n taktisia ydinaseita.

 

Juonenpunojat

Erdoganin mukaan iskun takana oli USA:n tukema hengellinen johtaja Fethullah Gulen, jonka edustama Hizmet-järjestö on luokiteltu Turkissa terroristijärjestöksi. USA:ssa asuva Gulen on kiistänyt osallisuutensa. Hänen mukaansa kaappaus saattoi olla Erdoganin itsensä punoma juoni, jonka avulla hän pääsi siivoamaan hallintoaan kriittisistä aineksista.

 

Kova kolaus länsimaille

Viikko ennen vallankaappausta Nato järjesti huippukokouksen Varsovassa. Naton arvovallalle on kova kolaus, ettei järjestö tiennyt, millaisia juonia sen keskeinen yhteistyökumppani hautoo. Turkki on länsimaille merkittävä kumppani, levottoman Lähi-idän lukko. Maan vajoaminen kaaokseen olisi liittolaisille painajainen. Epäonnistunut vallankaappaus ei silti merkitse, että demokratia voittaa Turkissa.

Entinen FBI:n työntekijä Sibel Edmonds ennusti viime keväänä, että tulossa on vallankaappaus. ”Tämä kaappaus oli tosi huonosti toteutettu. Se saattoi jopa olla harjoitus, jolla mitataan Turkin kansalaisten mielialaa”, Edmonds sanoi iskun jälkeen. Hänen mukaansa levottomuudet tuskin loppuvat tähän.

X