Li Andersson oli vaalien ennätysäänikuningatar: ”On ihanaa, että tällaisena aikana voi pärjätä olemalla asiapentti”

”Tosi paljon ovat ihmisillä olleet tunteet pinnassa ja iso huoli Suomen ja Euroopan tilasta”, Li Andersson toteaa saatuaan ennätysmäärän ääniä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

"Eniten olen saanut kiitosta tavastani tehdä politiikkaa, eli annetaan asia-argumenttien kantaa", Vasemmistoliiton äänikuningatar Li Andersson paljastaa.

"Tosi paljon ovat ihmisillä olleet tunteet pinnassa ja iso huoli Suomen ja Euroopan tilasta", Li Andersson toteaa saatuaan ennätysmäärän ääniä.
Teksti:
Jukka Vuorio

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson johdatti kesäkuun 9. päivänä puolueensa europarlamenttivaalien vaalivoittoon. Anderssonin äänimäärä 247 604 on uusi ennätys niin eurovaaleissa kuin eduskuntavaaleissakin. Puolueista eniten ääniä sai Kokoomus, 24,8 prosenttia äänistä, ja toiseksi eniten Vasemmistoliitto 17,3 prosenttia.

Seura tavoitti Anderssonin vaalien jälkeisenä maanantaina. Äänikuningatar kertoi uusien töiden alkavan välittömästi ja kesäloman mökin terassilla odottavan elokuussa.

Li Andersson, mistä saamasi äänivyöry kertoo?

”Mielestäni tässä näkyi, että moni suomalainen ei hyväksy sitä suuntaa mihin oikeistopuolueet ovat Suomea viemässä. Suomalaiset eivät myöskään halua oikeistoyhteistyötä Eurooppaan.

Minusta vaalien suurin kysymys olikin se, mitä laitaoikeiston ja perinteisen oikeiston yhteistyö tarkoittaa pienituloisten työntekijöiden oikeuksien ja ympäristön näkökulmasta. Nyt saatiin kanavoitua niiden äänestäjien äänet, jotka halusivat ottaa kantaa oikeusvaltioperiaatteen, ihmisoikeuksien ja tasa-arvon puolesta.”

Perussuomalaisten saksien heiluttelu ei ollut äänestäjien mieleen?

”Siltä se mielestäni vaikuttaa, kun katsotaan myös perussuomalaisten vaalitulosta. Tällä kertaa oli selvästi erilainen vaalikampanja kuin ne, joita olen aiemmin puolueen puheenjohtajana tehnyt.

Tosi paljon ovat ihmisillä olleet tunteet pinnassa ja iso huoli Suomen ja Euroopan tilasta. Siksi oli hienoa, että ihmiset lähtivät vaaliuurnille ottamaan kantaa toisenlaisen politiikan puolesta.”

Kai äänimenestys kertoo myös jotain sinusta henkilönä?

”On äänestäjiä, jotka ovat tulleet kertomaan, että he ovat halunneet äänestää minua henkilönä. Eniten olen saanut kiitosta tavastani tehdä politiikkaa, eli annetaan asia-argumenttien kantaa. Haastaa voi – mutta asiallisesti ja asiaperusteisesti. On ihanaa, että tällaisena aikana voi pärjätä olemalla asiapentti.”

Milloin muutat Brysseliin?

”Lähden sinne jo tiistaina 11. kesäkuuta käymään neuvotteluja. Työt alkavat siis heti. Varsinainen muutto tapahtuu varmaan vasta syyskuun alussa.”

Teetkö EU-politiikkaa turvallisuus, teollisuus vai ilmasto edellä?

”Vaaleissa varmasti nuo kaikki painottuivat. Totta kai Ukrainan turvallisuus ja heidän tukemisensa on suomalaisille hyvin tärkeä asia. Yksi suurimmista politiikan sisältökysymyksistä tulee olemaan se, millä lailla ilmastopolitiikan tekemistä pystytään jatkamaan EU-parlamentissa.

Olen huolissani laitaoikeiston ECR- ja perinteisen oikeiston EPP-ryhmien lähentymisestä ympäristö- ja ilmastonäkökulmasta. Kummastakin ryhmästä on kuulunut viestiä, että sääntelyyn pitäisi ottaa taukoa ja yleisesti hidastaa tahtia ilmastoasioissa.”

Kuinka vasemmiston käy Suomessa ilman sinua?

”Hyvin käy. Olisin joka tapauksessa luopunut vasemmistoliiton puheenjohtajuudesta syksyllä, kuten olin vuoden alussa ilmoittanut.

Muistan hyvin, kun Paavo Arhinmäki lopetti puheenjohtajan tehtävät, ja kaikki olivat aivan että voi voi, miten vasemmistolle käy ilman Arhinmäkeä. Ihan hyvin kävi silloinkin.

Puolue on hyvässä tilassa, kannatus vakaata ja puolueen jäsenmäärä huippukorkealla. Nyt on hyvä tilanne vaihtaa puheenjohtajaa. Olisi paljon kurjempaa aloittaa puolueen syvässä kriisissä.”

Nyt kun suosiosi on huippulukemissa, eikö olisi jo ajankohtaista ryhtyä miettimään seuraavia presidentinvaaleja?

”Ei. Se on liian aikaista. En ole pohtinut vielä mitään sellaista.”

Ehditkö pitää kesälomaa?

”Luulen, että pääsen kesälomalle elokuussa. Yritän pitää siihen asti tahtia yllä ja sitten voin maata mökin terassilla koko elokuun.”

Lue myös: Li Andersson rentoutuu kävelemällä: ”Lastenvaunujen työntäminen on eräällä tavalla meditatiivista”

X