Verenluovuttajia tarvitaan koronaepidemian aikanakin – Veripalvelun lääkäri: ”Toimimme niin, että veri ei pääse loppumaan”

Verta kannattaa luovuttaa myös koronaepidemian aikana, koska verituotteita tarvitaan sairaaloissa yhä. Veripalvelu on auki myös poikkeusaikoina, ja luovuttamaan saa tulla, vaikka liikkumista olisi muuten syytä rajoittaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Veripalvelu toimii normaalisti myös koronaepidemian aikana.

Verta kannattaa luovuttaa myös koronaepidemian aikana, koska verituotteita tarvitaan sairaaloissa yhä. Veripalvelu on auki myös poikkeusaikoina, ja luovuttamaan saa tulla, vaikka liikkumista olisi muuten syytä rajoittaa.
Teksti: Katriina Lundelin

”Veripalvelun luovutustilat ovat nyt yksi turvallisimmista paikoista kokoontua, koska luovuttamaan saa tulla vain terveenä. Olemme myös tehostaneet pintojen desinfiointia ja hygienian tasoa”, kertoo Suomen Punaisen Ristin Veripalvelun tiedottaja, Iira Hartikainen.

Verituotteiden tarve laskee koronan aikana, koska kiireettömiä leikkauksia siirretään myöhemmäksi. Sairaaloissa on kuitenkin joukko ihmisiä, jotka tarvitsevat verta myös koronaepidemian aikana.

Synnyttäjät, onnettomuuksien uhrit, keskosvauvat ja syöpäpotilaat tarvitsevat tuoretta verta jatkuvasti.

Veripalvelun etusivulta näkee jokaisen veriryhmän luovutustarpeen reaaliajassa.

Veripalvelussa tarvitaan nyt kaikkia veriryhmiä. Ajankohtaisen tilanteen voi tarkistaa Veripalvelun etusivulta.

Veripalvelussa tarvitaan nyt kaikkia veriryhmiä. Ajankohtaisen tilanteen voi tarkistaa Veripalvelun etusivulta. © Uzi Varon, SPR:n Veripalvelu

SPR:n Veripalvelu pitää huolta, että veri ei pääse loppumaan kesken

Luovuttajien määrä Veripalvelussa on vähentynyt, koska ihmiset ovat epävarmoja, uskaltaako verta lähteä nyt luovuttamaan tai onko Veripalvelu edes auki.

”Osa verenluovuttajista on nyt sairaana, mutta edes koronavirukseen sairastuminen ei estä luovutusta sen jälkeen, kun siitä on toipunut. Kaksi viikkoa siitä, kun kuume on laskenut, voi tulla luovuttamaan”, kertoo SPR:n Veripalvelun lääkäri, Johanna Castrén.

Tavallisesti verenluovuttajia tarvitaan noin 800 päivässä, jotta veri riittäisi kaikille sitä tarvitseville. Nyt tilanne on hiukan muuttunut. Esimerkiksi eilen riittävä määrä oli 500 luovuttajaa.

Tilanne kuitenkin elää jatkuvasti, ja verentarvetta kannattaa seurata Veripalvelun sivuilta.

Koronatilanteen aikana veren tarve laskee, koska kiireettömiä leikkauksia siirretään. Verta tarvitaan silti jatkuvasti.

Koronatilanteen aikana veren tarve laskee, koska kiireettömiä leikkauksia siirretään. Verta tarvitaan silti jatkuvasti. © Elina Manninen, SPR:n Veripalvelu

Koska koronaviruksen leviäminen aiheuttaa monenlaista epävarmuutta, Veripalvelu yrittää ennakoida ja kertoa verentarpeesta, jotta luovuttajia saadaan riittävästi.

”Toimimme niin, että veri ei pääse loppumaan.”

Koronavirus ei tartu verestä, mutta verta saa luovuttaa vain terveenä

Verenluovuttajia ei tutkita koronan varalta. Syy on yksinkertainen. Korona ei ilmeisesti tartu verituotteista.

”Maailmalta ei ole toistaiseksi raportoitu tartuntoja veriteitse. Myöskään aiemmat SARS- ja MERS- virukset eivät tarttuneet verestä. Nämä virukset tarttuvat hengitysteiden kautta”, sanoo Johanna Castren.

Verta saa silti tulla luovuttamaan vain, jos tuntee itsensä täysin terveeksi. Näin vältetään epidemian leviäminen luovutuspisteissä.

Luovuttamaan ei saa myöskään tulla kahteen viikkoon, mikäli samassa taloudessa asuvalla läheisellä on todettu koronatartunta.

Myös matkanjälkeisiä karenssiaikoja on tarkennettu. Pitkistä maakohtaisista karensseista on luovuttu, koska koko Eurooppa on nyt epidemia-aluetta.

Ulkomaanmatka missä tahansa Euroopan maassa aiheuttaa nyt kahden viikon karenssin verenluovutukseen. Kun saapuu Suomeen Euroopan ulkopuolelta, karenssi on 28 päivää.

Lue myös: Yhä useampi meistä haluaa pelastaa toisen elämän – Joko sinä olet ryhtynyt vapaaehtoiseksi?

X