Viro on antanut kokoonsa nähden valtavasti apua Ukrainaan: ”Kun Suomessa nousi talvisodan déjà-vu-tunne, Virossa nousi miehityskokemus”

Suomi on antanut Ukrainalle sota-apuna kymmeniä miljoonia euroja. Samaan aikaan Viro on aseistanut Ukrainaa jo 220 miljoonalla, eivätkä virolaiset valita rahanmenoa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

EU on päättänyt tukea Ukrainaa miljardin euron apupaketilla. Piskuinen Viro on jo antanut Ukrainalle peräti 220 miljoonan euron arvosta sotatarvikkeita. Myös tavallinen väki on ollut antelias: yritykset ja kansalaiset ovat lahjoittaneet varoja, joilla Ukrainaan on saatu muun muassa ambulansseja.

Suomi on antanut Ukrainalle sota-apuna kymmeniä miljoonia euroja. Samaan aikaan Viro on aseistanut Ukrainaa jo 220 miljoonalla, eivätkä virolaiset valita rahanmenoa.
Teksti:
Petri Korhonen

Köyhä antaa vähästään, rikas… No, vanha sananlasku ei aina valtioiden osalta päde. Mutta faktaa on, että Suomi ja Viro ovat tukeneet hyökkäyksen kohteeksi joutunutta Ukrainaa hyvin eri tavoilla.

Suomi on antanut Ukrainalle kevään aikana runsaat 14 miljoonaa euroa suoraa tukea, lisäksi aineellista apua.

Valtio on lahjoittanut sotaväen laareista Ukrainaan myös kypäriä, 1980-luvun mallia olevia kertasinkoja, rynnäkkökivääreitä sekä ammuksia.

Puolustusministeriö kertoi vapun alla Suomen Tietotoimistolle, että näiden lahjoitusten korvaaminen uusilla maksaa valtiolle 30 miljoonaa.

Nykyaikainen sotamate­riaali on kalliimpaa kuin nyt pois annettu tavara, joten korvaussummasta ei voi päätellä, miten suuri Suomen lähettämän aselastin arvo on.

Virolaiset samaistuvat

Viro on lahjoittanut ihan eri mittayksiköissä. Maa on toimittanut Ukrainalle jo 220 miljoonan euron arvosta sotatarvikkeita.

Eikä kyse ole mistään ylijäämävarastoista. Viro on lahjoittanut moderneja ohjuksia, pimeänäkölaitteita ja drooni-lennokkeja, joita sen omatkin sotilaat tarvitsisivat.

Kansantalouden kokoon nähden Viron avuliaisuus on hämmästyttävää. Viron koko puolustusbudjetti on vajaat 750 miljoonaa euroa, Suomen runsaat viisi miljardia.

Miten on mahdollista, että poliittisesti hyvin repaleisessa Virossa hallitus saa lahjoittaa ”omilta kansalaisilta pois” näin suuria summia?

Suomen Viron-instituutin johtajan Hannele Valkeeniemen mukaan monet virolaiset kokevat sodan omakseen, ihan kuin tämä olisi se heidän pitkään pelkäämänsä hyökkäys.

”Kun Suomessa nousi pintaan talvisodan déjà-vu-tunne, Virossa nousi tuttu miehityskokemus. Tulevat ja miehittävät vapaan maan”, Hannele Valkeeniemi kertoo.

Yhteinen nimittäjä

Virossa puhutaan yleisesti, että Vladimir Putin on pysäytettävä Ukrainassa ennen kuin hän tekee pahaa muille.

”Puolueiden konsensus ei täällä ole muutoin juuri minkäänlainen, mutta nyt tämä on suuri yhteinen nimittäjä. Vastaan hangoittelijoita on Viron venäjänkielisten ihmisten pääpuolueessa Keskerakonnassa, mutta sekin on jakautunut”, Valkeeniemi sanoo.

Jopa venäjänkielisessä Narvassa on nähty Ukrainaa tukevia mielenosoituksia.

Ainoastaan sotapakolaisista on Virossa riidelty – heidän puolestaan. Maassa asuu noin 28 000 ukrainalaista, ja moni on ottanut sukua luokseen.

Populistisen Ekre-puolueen veteraanimöläyttelijä Mart Helme ehti varoittaa, että pakolaisnaiset voivat olla vaaraksi Viron miesten moraalille.

”Se nostatti tyrmistyksen aallon”, Valkeeniemi kertoo.

Lue myös: Sodalla on pitkät jäljet kauppaan Venäjän kanssa – ”Tämä vaikuttaa kauan siihen, miten Venäjä nähdään länsimaissa”

X