Vuokralainen - älä tule huijatuksi! Toimi näin jo ennen kuin muutat uuteen asuntoon

Muuttavan kannattaa tarkistaa uusi asunto mielellään yhdessä vuokranantajan kanssa. Mahdolliset puutteet asunnon kunnossa on myös parasta dokumentoida ongelmien välttämiseksi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jos asunnon kuntoa ei tarkista ja dokumentoi huolellisesti sisäänmuuttovaiheessa, voi pois muuttaessa tulla ongelmia esimerkiksi takuuvuokran palauttamisen kanssa.

Muuttavan kannattaa tarkistaa uusi asunto mielellään yhdessä vuokranantajan kanssa. Mahdolliset puutteet asunnon kunnossa on myös parasta dokumentoida ongelmien välttämiseksi.
(Päivitetty: )
Teksti:
Armi Kauppila

Syyskuun alussa suuri joukko uusia opiskelijoita muuttaa uuteen kotiin. Muuton yhteydessä heidän, kuten kaikkien muidenkin muuttavien, on syytä muistaa asunnon kunnon huolellinen tarkistus.

Toiminnanjohtaja Anne Viita Vuokralaiset VKL Ry:stä sanoo, että asunnon tarkistaminen on yksi tärkeimmistä asioista, josta yhdistys pyrkii valistamaan ihmisiä.

”Meille tulee turhan paljon yhteydenottoja vuokralaisilta, jotka ovat joutuneet ongelmiin vuokranantajan kanssa, sillä he eivät pysty todistamaan vahinkojen olleen asunnossa jo muuttovaiheessa. Se on pysyvin ja säännöllisin aihe, josta meiltä kysytään.”

Huolellinen tarkastus on kaikkien etu

Viidan mukaan asunnon tarkistaminen yhdessä ja valokuvien ottaminen asunnon kunnosta muuttovaiheessa on sekä vuokralaisen että vuokranantajan paras turva.

”Meiltä on saatavilla valmiita lomakepohjia, joihin vuokralainen ja vuokranantaja voivat yhdessä merkitä mahdolliset puutteet asunnon kunnossa. Lomakkeita on sekä paperisena että sähköisessä muodossa.”

Viidan mukaan lomaketta kannattaa käyttää silloin, kun asunnossa on jo muuttovaiheessa asumisen jälkiä. Valokuvaaminen on toinen viisas tapa ehkäistä ongelmia.

”Kun viat tai puutteet kirjataan lomakkeeseen jo muuttovaiheessa, tai ne valokuvataan, vuokralainen varmistaa, että niistä hän ei ainakaan joudu vastuuseen.”

Asunnosta pois muuttaminen on sekä vuokranantajalle että vuokralaiselle helpompaa ja mutkattomampaa, jos asunnon kunto on dokumentoitu sisäänmuuttovaiheessa huolellisesti. Silloin vältytään ristiriitatilanteilta.

X