Ylen Joulukalenteri on jo 60-vuotias – Suuret nimet Miitta Sorvalista Vesa Vierikkoon lähtevät mielellään mukaan lastensarjaan

Joulukalenteri on täällä jälleen, nyt kuudettakymmenettä vuotta. Kyseessä on joka kerta Ylen vuoden suurimpia tuotantoja.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kunto Ojansivun esittämä Tonttu Toljanteri nähtiin useissa eri Joulukalentereissa vuosina 1998-2013.

Joulukalenteri on täällä jälleen, nyt kuudettakymmenettä vuotta. Kyseessä on joka kerta Ylen vuoden suurimpia tuotantoja.
(Päivitetty: )
Teksti:
Jukka Vuorio

Lastenohjelmien talven odotetuimpiin sarjoihin kuuluva Joulukalenteri juhlii vuonna 2023 jo 60-vuotiasta taivalta, sillä ensimmäinen tarinamuotoinen, 24-osainen Joulukalenteri lähetettiin joulukuussa 1963.

Vuosien varrella Joulukalenterin tarinoiden kaudet ovat olleet keskenään hyvin monimuotoisia. Yhtenäistä niille on se, että toteuma tai huipentuma nähdään viimeisessä jaksossa, muutoin käsikirjoitukset ja toteutustavat vaihtelevat runsaasti.

Joulukalenterin kokonainen kausi on joka kerta monin tavoin suuri ponnistus.

”Se on meidän suurimpia tuotantojamme, joten sitä lähdetään tekemään aina parhaiden mahdollisten tekijöiden kanssa”, kertoo nuortenohjelma Galaxin vastaava tuottaja Hanna-Mari Hieta.

Ensimmäinen iso eläintähti oli Histamiini

Eräs Joulukalenterin tunnetuimmista hahmoista, Histamiini-nukkehevonen, pääsi ohjelmaan ensi kerran vuonna 1980. Silloin Histamiinin äänenä kuultiin Matti Raninia.

Vuoden 1982 Joulukalenterissa Ragni Malmsten odotti joulun saapumista lelukaupassaan, jonka asiakkaina kävi tuttuja hahmoja kuten Histamiini. Vuonna 1984 Joulukalenteri oli uusinta vuoden 1980 sarjasta, eli toi ruutuihin jälleen Histamiinin.

Vuonna 1985 nähtiin puolestaan uusi Histamiini-sarja, jonka pääosaa ääninäytteli jälleen Matti Ranin. Kyseinen sarja uusittiin vuoden 1992 joulukuussa.

”Histamiini on tietyille ikäluokille erittäin hyvin mieleen jäänyt hahmo. Sehän oli lastenohjelmistossa myös Joulukalenterin ulkopuolella. Histamiini on voittanut myös äänestyksiä, kun on kysytty suosituimpia Joulukalenterin hahmoja.”

Histamiini-nukkehevonen on eräs 1980-luvun tunnetuimpia joulukalenterihahmoja. Kuva: Kalevi Rytkölä / Yle.

Joulukalenterissa on läpi vuosikymmenten totuttu näkemään paitsi uusia nuoria kykyjä, usein myös maan tunnustetuimpia kokeneita näyttelijöitä. Esimerkiksi vuoden 2023 Joulukalenterin ääninäyttelijöistä Miitta Sorvali ja Vesa Vierikko ovat olleet useammissa Joulukalentereissa 1980-luvulta alkaen.

Heidän lisäkseen mukana on vilahdellut muun muassa sellaisia nimiä kuin Vesa-Matti Loiri, Risto Kaskilahti, Ritva Valkama, Leo Lastumäki, Ossi Ahlapuro ja Pentti Siimes.

”Ymmärtääkseni Joulukalenteriin on aina lähdetty mukaan, kun on pyydetty, mikäli vain kalenteri on antanut siihen mahdollisuuden. Joulukalenteria tehdessä koko tuotantoprosessissa on aina joulufiilis, vaikka välillä kuvataan kesälläkin”, Hieta sanoo.

Lue myös: Joulukalenteri alkaa – hahmojen joukossa hittilahjaa pohtiva keksijätonttu [vuoden 2017 Joulukalenteri]

Lue myös: Maltti ja Valtti toilailevat Joulukalenterissa [vuoden 2015 Joulukalenteri]

Toljanteri tekee joulun

Vuosina 1998-2013 Joulukalenterissa nähtiin useimmin Tonttu Toljanterin seikkailuja. Toljanteria esitti Kunto Ojansivu (1959-2023), jolla oli vahva teatteritausta, mutta jonka tv-rooleista tunnetuin oli juuri Toljanteri.

Monelle alle 30-vuotiaista nuorista Toljanteri onkin se ainoa oikea Joulukalenterin hahmo, jonka ilmestyminen televisioruutuihin on todella aloittanut joulunodotuksen.

Ylen Elävä arkisto järjesti äskettäin äänestyksen kaikkien aikojen suosituimmasta Joulukalenteri-ohjelmasta, ja äänestyksessä selvän kärkisijan nappasi juuri Tonttu Toljanteri. Äänestykseen tuli peräti 96 215 ääntä, ja Toljanteri sai niistä 61,4 prosenttia.

Vuoden 1995 Joulukalenterissa lapsiperheiden koteihin tv-vastaanottimien äärelle saatiin hiven anarkismia, ripaus avantgardea ja aimo annos huumoria, kun M. A. Nummisen esittämä Gommi-jänis ja Pedro Hietasen Pommi-kissa matkustivat 24-osaisessa sarjassa tapaamaan Joulupukkia. Hauskana yksityiskohtana hahmojen kanssa seikkailee myös Rommi-niminen koira.

Kuva: Yle.

Vuoden 2023 Joulukalenteri esittelee Onni Talvinen -nimisen nuorukaisen (näyttelijä Topi Kanerva), joka 18-vuotiaana perii kotieläinpihan mummoltaan, ja yrittää sitten yhdessä eläinten kuten aasin, koirien, kilien ja ankan kanssa saada yrityksen kannattavaksi.

Vuoden 2023 Joulukalenterin pääosissa nähdään Topi Kanerva ja Isadora Brown.

Myös tämän vuoden Joulukalenteri jatkaa tuttua perinnettä isojen näyttelijänimien ilmestymisestä ohjelmaan, sillä mukana juonikuviossa kulkee Heikki Silvennoisen näyttelemän kyläkauppias Roimola.

Ja kummelimaisuutta – tarkoituksellista tai ei – sitä riittää. Jälleen on siis tasoja koko perheen katsottavaksi.

Joulukalenteri: Talvipihan joulu alkaa Yle TV2 -kanavalla 1.12. kello 8.11.

Jutun lähteenä on käytetty Pikku Kakkosen vastaavan tuottajan Teija Ryösän haastattelua sekä lisäksi muun muassa Yle Elävän arkiston vuoden 2015 juttua Joulukalenterin historiasta.

Lue myös: Kiitos Pikku Kakkonen, koko Suomen puolesta – Hyvin ajoitettu lastenohjelma tekee aikuisista rauhallisempia, iloisempia ja rennompia

X