Huumori yhdisti ystäviä – Jorma Uotinen vietti Aira Samulinin kanssa joulut ja juhannukset: ”Aira pyysi, että olisin hävytön ja ilkeä joulupukki”

Jorma Uotinen muistelee läheistä ystäväänsä Aira Samulinia. Kaksikko tunsi toisensa yli neljä vuosikymmentä. Sielujen sympatia syntyi jo ensimmäisellä tapaamisella.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

"Aira nauroi paljon ja oli hyvä kertomaan vitsejä", Jorma Uotinen kuvailee edesmennyttä ystäväänsä.

Jorma Uotinen muistelee läheistä ystäväänsä Aira Samulinia. Kaksikko tunsi toisensa yli neljä vuosikymmentä. Sielujen sympatia syntyi jo ensimmäisellä tapaamisella.
Teksti:
Jesse Raatikainen

Aira Samulinin suhde tanssiin oli suora ja välitön. Jorma Uotinen uskoo, että nimenomaan tanssi piti hänet vireänä vuosikymmenestä toiseen.

”Tanssi oli hänen voimavaransa. Tanssi on parasta aivolääkettä, se on todistettu ihan aivotutkimuksen kautta. Kun ihminen liikuttaa itseään, sillä on vaikutusta aivotoimintaan.”

Aira Samulin
Aira Samulin rakasti tanssia. © MIGUEL VERA/SKOY

Joulut ja juhannukset vietettiin yhdessä

He ystävystyivät yli 40 vuotta sitten, kun Aira saapui katsomaan Uotisen sooloteosta Jojo. Myöhemmin he matkustelivat ja Aira kävi ulkomaita myöten nauttimassa Uotisen tanssiteoksista.

Aira nauroi paljon ja oli hyvä kertomaan vitsejä. Kaksikkoa yhdisti huumori.

”Ensitapaamisemme jälkeen meille syntyi välitön sielujen sympatia. Vietimme kaikki joulut ja juhannukset yhdessä. Jouluisin Aira pyysi, että olisin hävytön ja ilkeä joulupukki. Meillä oli tavattoman paljon hienoja, yhteisiä hetkiä.”

Airan tanssin filosofia oli, että jokainen ihminen on tanssiessaan kaunis, ja ettei pidä välittää miltä tanssi näyttää, vaan miltä se tuntuu. Ohjeillaan Aira tavoitti massat ja sai tuhannet ihmiset liikkumaan.

Muotitaiteilija Jukka Rintalan retrospektiivinen kesänäyttely Didrichsenin taidemuseossa Helsingissä hänen 40-vuotistaitelijavuotensa kunniaksi 8.6.2017 Jorma Uotinen ja Aira Samulin © Tiia Ahjotuli/Otavamedia © Tiia Ahjotuli/Otavamedia

Aira uskoi ihmisen voimaan ja kykyyn selviytyä

Jorma Uotinen uskoo, että tanssi oli Airalle tärkeää siksi, että hän pääsi sen avulla elämänsä vaikeuksien yli. Aira aloitti nuorena kilpatanssijana. Tanssi oli pelastaja, joka toi voimaa.

Uotinen veikkaa, että tyttärensä sairastumisen jälkeen nuorten kanssa työskenteleminen auttoi Airaa tragedian käsittelemisessä.

”Airan voima kumpusi elämästä. Uskosta ihmisen voimaan ja kykyyn selviytyä. Ei ole taikakeinoa, hän osasi elää elämää hetkessä ja käsitellä asioitaan ja vaikeuksiaan järkevästi.”

Uotinen muistaa tanssineensa yhdessä Airan kanssa ainakin Linnan juhlissa, mutta myös torikansan mukana Airan tanssittaessa yleisöä Kuopio tanssii ja soi -festivaalilla.

Jorma Uotinen ja Aira Samulin helmikuussa 2013. © Pekka Mustonen / Otavamedia

”Poikkeusihminen on poikkeusihminen”

Aira Samulin istui kahta lähetystä lukuun ottamatta kaikkien Tanssii tähtien kanssa -jaksojen katsomoissa. Lähetysten seuraaminen oli Airalle tärkeää.

”Se on niin ihana ohjelma, hän nautti siitä niin tavattomasti. Alkuvuosina hänellä oli hyvin voimakkaita mielipiteitä tanssijoista, mutta viime vuosina hän otti vähemmän suorituksiin kantaa. Paitsi jos joku innosti häntä.”

Jorma Uotinen pohtii, mikä teki Airasta niin poikkeuksellisen ihmisen.

”Poikkeusihminen on poikkeusihminen. Tavattoman vaikea määritellä, koska hän oli niin monessa mukana. Ehkä juuri se, että hän oli monessa mukana ja ryhtyi kaikkeen täysillä, oli kyse vaikka myöhemmin mielenterveys- tai vanhustyöstä. Hän paneutui asioihin, jotka olivat hänelle tärkeitä.”

Lue myös: Aira Samulin oli TTK:n salattu studiovieras koronarajoitustenkin aikana – ”Hän varmaan ajatteli, että jos elämä tähän kaatuu, niin kaatukoon”

Aira Samulin osallistui korona-aikaan myös Tanssii tähtien kanssa -ohjelman Halloween-jaksoon.
Aira Samulin osallistui korona-aikaan myös Tanssii tähtien kanssa -ohjelman Halloween-jaksoon. © Tiia Ahjotuli

Lue myös: Teräsleidi Aira Samulin elää pelkoa vailla: ”Haluan tanssia hautaan saakka”

Aira Samulinista huokuu hyvä olo. Vaikka hän jaksaa vähemmän kuin aikaisemmin, hän nauttii ysikymppisen arjestaan: työnteosta, tanssista, jälkipolvista huolehtimisesta ja yksinasumisesta.
Aira Samulinista huokui hyvä olo. Vaikka hän jaksoi vähemmän kuin aikaisemmin, hän nautti ysikymppisen arjestaan: työnteosta, tanssista, jälkipolvista huolehtimisesta ja yksinasumisesta. © OM-arkisto
X