SS-miehet ja Rovaniemen palo

Viime kesänä löysin mielenkiintoisen kirjan nimeltään Black Edelweiss, A memoir of combat and conscience by a soldier of the Waffen-SS (Aberjona Press, 2002), jonka on kirjoittanut saksalainen sotaveteraani salanimellä Johann Voss.

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Viime kesänä löysin mielenkiintoisen kirjan nimeltään Black Edelweiss, A memoir of combat and conscience by a soldier of the Waffen-SS (Aberjona Press, 2002), jonka on kirjoittanut saksalainen sotaveteraani salanimellä Johann Voss.
(Päivitetty: )
Teksti:
Mika Kulju

Yhdysvalloissa julkaistu muistelmateos herätti minussa suurta mielenkiintoa, sillä siinä näytteli varsin suurta roolia 6. SS-divisioona Nordin vetäytyminen Kiestingistä Kuusamon sekä Kemijärven kautta Rovaniemelle ja sieltä edelleen Kittilän, Muonion ja Kilpisjärven kautta Norjaan. Koska olin viimeistelemässä kirjaani Lapin sodasta, päätin ottaa tekijästä enemmän selvää.

Kollegani Simo Liikasen avustuksella selvitin Vossin todellisen henkilöllisyyden ja kaiken huipuksi sain hänen sähköpostiosoitteensa. Kirjoitin 89-vuotiaalle saksalaiselle, joka vastasi noin viikkoa myöhemmin pahoitellen työkiireitään.

Lupasin Vossille heti kirjeenvaihtomme aluksi, etten paljasta hänen oikeaa henkilöllisyyttään. Luonnollisesti pidän kiinni tuosta lupauksesta. Hänen henkilöllisyytensä ei ole kuitenkaan mikään elämää suurempi salaisuus, sillä hän esiintyy muistelmateoksessaan omalla kuvallaan.

Sähköpostikirjeenvaihtomme jää takuuvarmasti mieleeni yhtenä erikoisimmista kokemuksista kirjoittajanurallani. Kyselin sähköpostin välityksellä muistikuvia ja tietoja Lapin sodan tapahtumista, sillä olihan Voss ollut todistamassa muun muassa Rovaniemen ja Muonion paloja.

Sotavuosien jälkeen itsensä korkeasti kouluttanut ja kansainvälisen uran tehnyt mies vastasi kysymyksiini viileän analyyttisesti ja kokemuksiinsa nähden objektiivisesti. Kiitän Vossia monista mielenkiintoisista tiedoista, joista oli minulle kirjan viimeistelyssä hyötyä.

Vossin ja yleensä ottaen 6. SS-divisioona Nordin riveissä taistelleiden veteraanien kertomuksissa on tosin pari Lapin sotaan liittyvää kohtaa, jotka herättävät suomalaisen mielessä ristiriitaisia tunteita. Saksalaiset esimerkiksi kiistävät Kuusamon polttamisen ja syyttävät siitä puna-armeijan joukkoja. SS-veteraanien parissa elää myös vahvana käsitys, että Rovaniemen palon taustalla ollut ammusjunan räjähdys oli suomalaisen iskuryhmän tekosia.

Varsinkaan jälkimmäinen käsitys ei vakuuta allekirjoittanutta, sillä kukaan suomalainen ei ole julkisesti ilmoittautunut Rovaniemen ammusjunan räjäyttäjäksi.

Vuosien varrella olen kuullut monta enemmän tai vähemmän uskottavaa tarinaa Lapin pääkaupungin palosta. Rovaniemen tuhoutuminen ja siihen liittyvät teoriat saivat myös varsin paljon palstatilaa kirjani ilmestymisen jälkeen, vaikka ammusjunan räjähdyksen perimmäinen syy on jäämässä ikuiseksi arvoitukseksi. Olen kuitenkin lähes varma, että edelleen on elossa henkilöitä, jotka tietävät tapahtumista enemmän kuin eri teosten kansien väliin on kirjoitettu.

Nyt olisi todennäköisesti viimeinen aika ja mahdollisuus astua esiin.

X