2020-luku alkaa pian – Onko tulevaisuus ollut sellainen kuin odotit?

”Moni asia on maailmassa muuttunut, mutta ehkä ei kuitenkaan niin paljon kuin on ennustettu”, kirjoittaa päätoimittaja Erkki Meriluoto.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Päätoimittaja Erkki Meriluoto.

"Moni asia on maailmassa muuttunut, mutta ehkä ei kuitenkaan niin paljon kuin on ennustettu", kirjoittaa päätoimittaja Erkki Meriluoto.
(Päivitetty: )
Teksti:
Erkki Meriluoto

Lentävät autot, astronauttien avaruusmatka Marsiin, Suomen maajoukkuemiehet jalkapallon arvokisoissa… meillä on ollut villejä visioita pian alkavan uuden vuosikymmenen suhteen. Moni asia on sellaiseksi jäänytkin, mutta onneksi sentään tuo viimeksi mainittu on jo lähellä toteutumista.

Vuodet tuntuvat vierivän käsittämättömän nopeasti. Viime kuussa tuli jo 25 vuotta täyteen Estonian tragediasta. Siitä toiset 25 vuotta taaksepäin, niin elettiin vielä 1960-luvun loppua.

Ja pian 1970-syntyneet juhlivat jo viisikymppisiään. Vastahan he olivat nuoria. Moni asia on maailmassa muuttunut, mutta ehkä ei kuitenkaan niin paljon kuin on ennustettu.

Olemme saaneet elää ihmiskunnan poikkeuksellisen teknologisen kehityksen vuosina. Etenkin erilaisten laitteiden mahdollistama viihdetarjonta on kasvanut räjähdysmäisesti, mutta onneksi pääsemme hyötymään myös kaikkien aikojen parhaista terveysteknologioista. Viime vuosituhannen puolella 2020-luvusta odotettiin kuitenkin kovin erilaista.

Lankapuhelimessa ei olekaan pientä televisioruutua videopuheluita varten, vaan meillä on taskussa kulkevat kännykät, joilla voi lähettää suoraa lähetystä netin välityksellä vaikka toiselta puolen maapalloa.

Pilleriruoka ei ole korvannut oikeaa ravintoa eikä Star Trek -tieteissarjasta tuttu mikroaaltouunin näköinen laite, joka valmistaisi toivomuksesta mitä tahansa ateriaa muutamassa sekunnissa, ole vieläkään kauppojen hyllyillä. Harmi sinänsä.

Lentävien autojen sijaan meillä on kuitenkin kevyitä drooneja, jotka pystyvät ottamaan kuvia taivaalta, kuljettamaan tavaroita – ja ihmiskyytiäkin on jo kokeiltu. Lentävistä autoista ei enää uskalla puhuakaan, kun lentokoneenkin käyttö lasketaan ilmastonmuutossyntien listalle.

Mitä sitten itse odotan ensi vuosikymmeneltä? Tietenkin Seuran avulla Suomen muuttamista vielä pikkuisen paremmaksi paikaksi ja sukupolvien välisen ymmärryksen lisäämistä.

Henkilökohtaisessa elämässä puolestaan varmasti samoja perusasioita kuin kaikki muutkin: terveyttä ja hyvää oloa sekä itselle että läheisille, hauskuutta ja haasteita sopivassa suhteessa – mahdollisimman tavallista elämää.

Sekä luonnollisesti parempia yöunia, kun lapset kasvavat isommiksi.

Lue myös muut Seuran päätoimittajan kirjoitukset täältä.

X