Leasing-auto, yhteiskäyttöauto, kimppakyyti – Näin voit autoilla huolettomammin ilman omistamista

Tulevaisuudessa yhä harvempi tarvitsee ikiomaa autoa, vaikka liikkumisen vapaus kutkuttaakin. Jo nyt yhteiskäyttöauto, kimppakyyti ja vuokra-auto korvaavat oman auton.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tulevaisuudessa yhä harvempi tarvitsee ikiomaa autoa, vaikka liikkumisen vapaus kutkuttaakin. Jo nyt yhteiskäyttöauto, kimppakyyti ja vuokra-auto korvaavat oman auton.
Teksti: Tiina Torppa

Mikä on yhteiskäyttöauto?

Autoilija maksaa yhteiskäytössä vain ajoneuvon käytöstä. Kaikki varauksesta maksuun käy sovelluksella, jonka saa omaan älykännykkään. Siitä käyttäjä katsoo, missä on lähin, varattavissa oleva auto, varaa sen ja palauttaa sen.

Yhteiskäyttöisille autoille on omia parkkiruutuja ja -paikkoja, jotka näkee sovelluksesta. Käyttäjä tankkaa tai lataa auton. Hän ei kuitenkaan pulita vakuutusmaksua tai huoltokuluja. Eivätkä omaa kukkaroa rasita autonomistajan huolet ja pääomakulut.

Käyttäjää odottaa puhdas auto. Yhteiskäyttöyritysten mukaan ihmiset pitävät autot siisteinä – ja yritykset pesettävät, puunaavat ja huoltavat ajoneuvojaan.

Auton aikaveloitus perustuu tunti- tai kuukausimaksuun tai niiden yhdistelmään. Palvelua on helppoa kokeilla rekisteröitymällä.

Yhteiskäyttöauto ei välttämättä tule muita autoilun tapoja halvemmaksi. Kun käyttäjiä joskus tulevaisuudessa on enemmän, hintataso alenee. Auton omistamisen sijaan auton käytöstä tulee palvelu.

Lisäksi on yhteiskäyttösovelluksia, jossa auton omistaja antaa oman autonsa vuokralle. Toiminta muistuttaa loma-asuntojen vuokrausta, kuten Airbnb:tä. Oma autosi voi olla tapa tienata!

Mikä on edullisin yhteiskäyttöauto?

Yhteiskäyttöautojen hintoja on konstikasta verrata, koska laskutustavat vaihtelevat. Pelkkä tunti- tai vuorokausihinnan vertailu ei paljasta kaikkea. Jos käyttää paljon jaettua autoa, kuukausimaksu tulee edulliseksi. Kuukausimaksu on kuin Netflixin käyttö eli sitä kalliimpaa, mitä vähemmän autoa käyttää.

Aikalaskutuksessa osa palveluista veloittaa minuutit ja toiset laskuttavat aina täydet tunnit. Joillakin maksuun ei vaikuta, seisooko auto vai onko se käytössä. Toiset laskuttavat enemmän ajoajasta. Joillakin maksaa auton ennakkovaraus tai lentokenttä haku- tai palautuspaikkana.

Hintavertailua vielä hankaloittaa, että yhteiskäyttöautopalvelujen vakuutusten omavastuut vaihtelevat. Lisäksi auton käyttövoimakin vaikuttaa.

Verkkosivusto saiturinmatkassa.fi seurailee yhteiskäyttöautojen hintoja ja pyrkii vertailemaan palveluita.

Kenelle sopii yhteinen auto?

Suomessa yhteiskäyttöautoja on toistaiseksi saatavilla melkeinpä vain isohkoissa kaupungeissa ja niiden lähikunnissa.

Talousmielessä yhteiskäyttöinen auto sopii, jos oma auto jää vähälle käytölle. Voisiko huushollin kakkosauton korvata varattavalla autolla? Tai eläkkeelle jäädessä voi puntaroida, tarvitseeko enää omaa autoa. Kaikkein kallein on oma auto, jota käyttää harvoin ja vähiin ajoihin.

Kätevää on, että yhteiskäytössä saa tilanteeseen sopivan auton. Kun on useampi matkustaja, valitsee tilavan auton. Jos mukana kulkee tavaraa, voi ottaa suuren tai jopa korkean tavaratilan.

Toki yhteiskäyttöautoa puoltaa ekologisuus. Jaetussa autossa autoilun ympäristövaikutuksetkin jakautuvat. Sitä paitsi ani harva meistä vasta ajelee tyyriillä täyssähköautolla. Jopa Teslan voi valita yhteiskäyttöautoksi. Täyssähköautojen tarjonta yhteiskäyttöautoissa lisääntyy, ja jotkut autoja tarjoavat palvelut keskittyvät juuri sähköautoihin.

Miten se eroaa vuokra-autosta?

Vuokraus, yksityisleasing ja yhteiskäyttö ovat palveluina lähellä toisiaan. Vuokrauksessa on usein pidempi minimiaika ja yksityisleasingissa sovitaan vielä pidemmäksi ajaksi. Yhteiskäyttöauton voi varata jopa puoleksi tunniksi.

Lisäksi yhteiskäyttö perustuu digitaaliseen sovellukseen. Vaikka vuokra-autonkin voi varata digitaalisesti, vuokrayritykset ovat vielä jonkin verran läsnä lentokentillä, juna-asemilla, satamissa ja vastaavissa kulkupaikoissa. Viime vuosina autojen vuokrat ovat nousseet niin Suomessa kuin muuallakin.

Milloin leasing-auto tulee edulliseksi?

Laskutoimitukset ovat hankalia. Leasing voisi kuitenkin juuri nyt tulla ajan mittaan edulliseksi verrattuna uuden, ikioman auton ostoon. Auto on aina ollut hyödyke, jonka hinta on pudonnut hurjasti jo, kun uutuuttaan kiiltävän ajoneuvon ajaa kaupasta kotiin.

Polttomoottoriautojen jälleenmyyntiarvo putoaa, koska sähköautoilu yleistyy. Toisaalta täyssähköautot ovat vielä kalliita.

Leasing-auton etu on, että kustannukset pystyy tarkasti ennustamaan. Jos ajoja tulee melko vähän, leasingauto saattaa tulla kalliiksi.

Yrittäjänä olen itse pitänyt aiemmin vuosiakin leasingautoa. Autoilu oli helppoa, ennakoitavaa ja sai ajaa huolettomasti aika uudella autolla. Tosin valitsin aina vaatimattoman ja edullisen auton, jolloin leasingmaksu ja verotusarvo pysyivät kohtuullisen matalina.

Mitä muita keinoja on autoilla?

Auton voi omistaa yhdessä esimerkiksi taloyhtiö tai muu yhteenliittymä. Helsingissä uusilla asuinalueilla on jo muutamassa taloyhtiössä yhteiskäyttöauto, jota voi varata kuin pesutupaa. Lisäksi on vuokrataloyhtiöitä, jotka tarjoavat kiinteällä kuukausihinnalla yhteiskäyttöautopalvelun jäsenyyttä.

Haluaisiko joku esimerkiksi kesäkaudeksi jakaa auton käytön kanssasi? Autoa voisi käyttää vuoroviikoin, mökille menon aikaan tai muuten itselleen sopivasti.

Miten löytää kimppakyydit?

Kimppakyytiä voi tarjota tai hakea kimppakyytiryhmässä. On olemassa kimppakyytiryhmiä harrastus- tai paikkakuntakohtaisesti: Facebookissa on esimerkiksi Retkeilijöiden kimppakyydit tai Kimppakyydit Tampereella.

On hyvä ajatus jakaa työ-, harrastus- tai mökkimatka. Samalla saa jaettua polttoainekulut.

Juttu julkaistu ensi kerran Vivan numerossa 4/2023.

Lue myös: Mikko Kekäläinen luopui omasta autosta viisi vuotta sitten – Näin autottomuus solahti perheen arkeen: ”Liikkumisesta on tullut omaa aikaa”

toimittaja Mikko Kekäläinen

Ajatus autosta luopumisesta oli Mikko Kekäläisen perheelle mahdollinen, koska heidän asuinalueellaan julkinen liikenne toimii. © Kristiina Kurronen

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X