Miten massahysteria, kuten kutistuvan peniksen pelko, tarttuu ja saa ihmiset valtaansa? Etsimme kummallisimmat tapaukset

Usko tai pelko voivat muuttua todellisiksi sairauden oireiksi, pakkoliikkeiksi tai jopa suoranaisiksi ihmeiksi. Ilmiötä sanotaan massahysteriaksi – ja tässä Seura esittelee alan oudoimmat tapaukset.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Sosiaalisina olentoina ihmiset saattavat saada psyykkisiä tartuntoja ja oirehtia fyysisesti.

Usko tai pelko voivat muuttua todellisiksi sairauden oireiksi, pakkoliikkeiksi tai jopa suoranaisiksi ihmeiksi. Ilmiötä sanotaan massahysteriaksi – ja tässä Seura esittelee alan oudoimmat tapaukset.
(Päivitetty: )
Teksti: Jani Kaaro

Vuonna 2016 yhdysvaltalaiset ja kanadalaiset diplomaatit alkoivat raportoida oudoista oireista Kuubassa vastikään avatussa suurlähetystössä.

Moni tunsi toispuoleista pääkipua, pahoinvointia, univaikeuksia, muistiongelmia ja huimausta.

Henkilökunnan mukaan he olivat ensin kuulleet sirisevän äänen, sen jälkeen tunteneet värinää tai painetta toisella puolella kasvojaan. Neurologiset oireet tulivat myöhemmin.

Ilmiöstä kertoi ensin noin kolmikymppinen, peitetehtävissä ollut agentti. Kun hän kehotti muitakin lähetystövirkailijoita tarkkailemaan oloaan, pian oireita oli jo 21:llä ihmisellä.

Yhdysvaltain hallinto alkoi tutkia asiaa. Mediassa spekuloitiin, käyttikö joku vihollismaa mikroaaltoasetta diplomaatteja vastaan.

Tämän jälkeen vastaavia oireita alettiin raportoida Yhdysvaltain hallinnon toimipisteissä ympäri maailmaa: havaintoja kuultiin Kiinasta, Venäjältä, Puolasta, Taiwanista, Australiasta, Itävallasta – ja jopa Washingtonista.

Liittovaltion poliisin FBI:n ensiarvio – kun ilmiö oli vielä rajoittunut Kuubaan – oli, että ilmiö oli luonteeltaan psykologinen. Toisin sanoen ensimmäisellä potilaalla on voinut olla tuntemattomasta syystä johtuvia neurologisia oireita, mutta kun hän on puhunut näistä muille, oireet ovat levinneet sosiaalisena tartuntana muihin ihmisiin.

Aivot reagoivat stressiin ja huoleen tuottamalla epämääräisiä oireita, joista huolestuminen tuottaa lisää oireilua. Tällaista ilmiötä kutsutaan massapsykogeeniseksi sairaudeksi, tutumpi nimi on massahysteria.

Suljettujen yhteisöjen ilmiö

Tutkijat eivät ole päässeet yksimielisyyteen Havanna-oireyhtymän todellisista syistä. Osan mielestä kyseessä oli massahysteria, jossa fyysiset oireet leviävät sosiaalisena tartuntana ihmisestä toiseen.

Tällaiset hysteriat syntyvät useimmiten tilanteissa, joissa ihmiset kokevat olevansa uhan tai autoritäärisen valvonnan alla, jossa he eivät voi vaikuttaa tilanteeseensa.

Niinpä 1600-luvulla massahysterioita esiintyi nunnaluostareissa, mutta 1800-luvulta eteenpäin tavallisimpia tapahtumapaikkoja ovat olleet koulut, työpaikat ja uskonnolliset yhteisöt.

Havannassa suurlähetystön työntekijät ovat olleet vieraalla ja osin vihamielisellä maaperällä. Massahysteria-teoriaa tukee sekin, että ihmisten oireet ovat olleet epämääräisiä, eikä niillle ole löytynyt mitään fysiologista selitystä.

Mediassa on väitetty, että suurlähetystön työntekijöiltä löytyi ”tuoreita” aivovaurioita, mutta se ei ihan pidä paikkaansa. Kyse oli epänormaaleista löydöksistä, jollaisia aina löytyy ihmisiä vertaillessa.

Mitään todisteita mystisestä ultraääni- tai mikroaaltoaseesta ei ole löytynyt. Lähetystön tiloissa usein kuultu sirisevä äänikin osoittautui paikalliseksi hyönteislajiksi, hepokatiksi.

Voi olla, että Yhdysvaltain hallintokin edisti ilmiön leviämistä. Se jakoi tuhansille ulkomaanvirkailijoilleen ohjeet raportoida vastaavat oireet heti eteenpäin.

Jos ihmiset uskovat, että he ovat uhattuina, ja he tarkkailevat itseään, oireita tulee aina. Tämän tietää jokainen, joka on joutunut pari viikkoa odottamaan esimerkiksi laboratoriotietoa siitä, onko hänellä syöpä.

Havanna-esimerkki osoittaa, että massahysteria ei kuulu vain taikauskoiseen menneisyyteen. Diplomaatit ovat korkeasti koulutettuja, rationaalisia ja pragmaattisia ihmisiä, mutta massahysteria voi vallata heidätkin. Ihminen on sosiaalinen laji ja sosiaaliset vihjeet tarttuvat herkästi ihmisestä toiseen, oli kyse sitten haukotuksesta tai ahdistuksen oireista.

Samoin käy esimerkiksi silloin, jos näkee toisen oksentavan. Itsellekin tulee helposti kuvotuksen tunne.

Ötökkä tai piru lamauttaa tehtaan

Vuonna 1962 amerikkalaisessa tekstiilitehtaassa kuohui. Yhdelle työntekijälle nousi kesken työpäivää kuume ja ihottuma. Työntekijä uskoi, että häntä oli purrut tehtaalla jokin ötökkä ja oireet johtuivat siitä.

Kun huhu ötökästä lähti liikkeelle, pian sairastuneita oli yli kuusikymmentä. Kaikki uskoivat, että heitäkin oli purtu. Ihmiset kärsivät tunnottomuudesta, pahoinvoinnista ja oksentelusta ja osa vaati jopa sairaalahoitoa.

Viranomaiset selvittivät tapausta ja lähettivät hyönteistieteilijöitä tutkimaan rakennuksen. Mitään ei löytynyt. Myös ihmisten oireet menivät nopeasti ohi eivätkä uusiutuneet, kun he palasivat töihin.

Voi olla, että ensimmäisellä työntekijällä oli aitoja hyönteisenpuremia, mutta ne eivät välttämättä olleet peräisin tehtaasta eivätkä ehkä olleet aiheuttaneet oireitakaan. Muiden ihmisten oireet sen sijaan johtuivat sosiaalisesta ahdistuksesta, minkä laukaisi ajatus tehtaassa piilevästä vaarallisesta ötökästä.

Toisenlaisia massahysterioita koettiin aasialaissa tehtaissa 1970–1980-luvuilla. Näissä tehtaiden työntekijät saivat transsia muistuttavia kouristelukohtauksia, joissa he kirkuivat suut vaahdossa ja oksentelivat. Kohtaukset etenivät nopeasti ihmisestä toiseen. Samassa tehtaassa saattoi olla kymmeniä sairastuneita.

Singaporessa tapauksia rekisteröitiin kymmenittäin ja useimpien taustalla oli taikauskoa. Uskottiin, että tehtaalla oli paha henki, joka otti ihmiset haltuunsa, ja joskus demonista oli jopa näköhavaintoja.

General Electricin televisiotehtaalla vuonna 1973 puhjennutta massahysteriaa taltuttamaan kutsuttiin buddhalaismunkkeja, jotka rukoilivat ja pirskottelivat pyhää vettä ympäri tehdasta.

1990-luvulla tehtaiden massahysteriat, joissa oli yliluonnollinen elementti, alkoivat siirtyä Malesiaan. Siellä niitä on raportoitu säännöllisesti.

Pyörtymisen maailmanennätys?

Toisinaan massahysteria tapahtuu salamannopeasti. Näin tapahtui vuonna 1980 Hollinwellissa, lähellä Kirkby in Ashlandin kylää Englannissa. Sunnuntaina 13. heinäkuuta järjestettiin vuotuinen Hollinwellin musiikkitapahtuma, johon osallistui noin viisisataa nuorta ympäröivistä kylistä.

Osana festivaalia järjestettiin suosittu marssimusiikkikilpailu, johon osallistui monta koko vuoden ajan harjoitellutta nuoriso-orkesteria. Tapahtumat saivat kuitenkin yllättävän käänteen, kun yksi nuorista pyörtyi, ja tämän jälkeen alkoi uskomaton joukkopyörtyily.

Pojat ja tytöt alkoivat kaatuilla – erään silminnäkijän sanoin – kuin keilaradan keilat, ja vain muutamassa minuutissa maassa makasi yli kolmesataa teiniä. Ambulansseille tuli kiire, sillä 259 nuorta vietiin sairaalaan.

Massailmiölle koetettiin löytää selitystä saastuneesta juomavedestä, ruokamyrkytyksestä ja jopa radioaalloista. Myöhemmin havaittiin, että läheisille pelloille oli edellisenä päivänä levitetty torjunta-ainetta, mutta sekin on kaukaa haettu teoria.

Nykyään uskotaan, että kyseessä oli massahysteria, jota edesauttoi monen nuoren kokema voimakas esiintymisjännitys. Kaikki pyörtyneet virkosivat nopeasti eikä ilmiölle koskaan löytynyt mitään fysiologista syytä.

Pienenevän peniksen pelko

Koro on mielenterveyden häiriö, jota tavataan lähinnä Aasiassa. Sen valtaan joutunut ihminen uskoo, että hänen peniksensä on alkanut vetäytyä ruumiin sisään ja jos tilanne jatkuu, se katoaa kokonaan. Tämä uskomus on aiheuttanut monia massahysterioita eri puolilla Aasiaa.

Eräs alkoi Singaporessa vuonna 1967, jolloin saarella oli vielä paljon sikatiloja. Kun sikoihin iski eläinsairaus, saarella aloitettiin niiden rokottaminen. Tämä pani liikkeelle huhun, jonka mukaan rokotettujen sikojen lihaa syöneiden miesten penis alkaa kutistua.

Suuri massahysteria syntyi huhusta. Sadat miehet täyttivät päivittäin saarivaltion terveyskeskukset. He esittelivät lääkäreille elintään, joka heidän mielestään oli selvästi lyhentynyt, ja vaativat vuoroin lääkkeitä ja vuoroin rokotuskampanjan nokkamiehiä vastuuseen.

Koska lääkärit eivät vahvistaneet miesten diagnoosia tai tunnustaneet koroa oikeaksi sairaudeksi, miehet sortuivat kaikenlaisiin kotikonsteihin. Ne vaihtelivat yrteistä telineisiin, jotka venyttivät penistä ja ”estivät” sitä vetäytymästä ruumiin sisään.

Kutistuvan peniksen pelko voi iskeä myös lapsiin, kuten tapahtui Kiinan Guangzhoussa vuonna 2004. Tällöin 9-vuotiaalle pojalle tuli kesken koulupäivän kauhea tunne, että hänen peniksensä on alkanut kutistua.

Poika juoksi paniikissa kotiin ja pelästytti vanhempansa, ja avuksi kutsuttiin paikallinen parantanja. 80-vuotias parantaja muisti, että vastaavaa oli tapahtunut vuonna 1963, jolloin ”paha tuuli” oli puhaltanut kylässä. Pojalle määrättiin yrttejä ja hän parani täysin.

Valitettavasti seuraavana päivänä koulun rehtori keräsi kaikki yli 600 oppilasta pihalle. Hän kertoi mitä oli tapahtunut ja kehotti kaikkia poikia tarkkailemaan oireitaan. Vain kahden päivän päästä koulussa oli 64 poikaa, jotka uskoivat kärsivänsä kutistuvan peniksen oireyhtymästä.

Rehtori itse kuitenkin aiheutti massahysterian herättämällä lapsissa turhaa huolta ja kehottamalla oireiden tarkkailuun.

Seksuaalisuuteen tai viriiliyteen liittyvät uskomukset ovat erityisen herkkiä leviämään. Onhan Suomessakin kuultu viime vuodesta alkaen koronarokotteen vastustajilta perätöntä pelottelua siitä, miten piikki veisi mieskunnon.

Sosiaaliset vihjeet tarttuvat herkästi ihmisestä toiseen, oli kyse sitten haukotuksesta tai ahdistuksen oireista © Anu Nieminen

Sosiaaliset vihjeet tarttuvat herkästi ihmisestä toiseen, oli kyse sitten haukotuksesta tai ahdistuksen oireista © Anu Nieminen

Myrkyllisen naisen tapaus

Kalifornialainen Gloria Ramirez ei koskaan saanut tietää, millainen tapahtumasarja alkoi hänen kuolemansa jälkeen. Monet seikat puhuvat sen puolesta, että kyseessä oli massahysteria. Kemistit ovat kuitenkin esittäneet selitykseksi monimutkaista kemiallista reaktiota.

Vuonna 1994, kun syöpää sairastanut Ramirez tuotiin ensiapuun Riversiden sairaalaan, hänen tautinsa oli edennyt terminaalivaiheeseen. Verinäytettä potilaalta ottanut sairaanhoitaja ehti sanoa haistavansa jotain outoa, ja pyörtyi.

Myös vieressä seissyt lääkäri tuli huonovointiseksi ja pyörtyi.

Tämän jälkeen vielä kolme muuta henkilökunnan jäsentä menetti tajuntansa ja parikymmentä muuta ihmistä tunsi huimausta ja pahoinvointia.

Kaikki muut ensiavun potilaat siirrettiin parkkipaikalle, samalla kun joukko hoitajia jäi elvyttämään Ramirezia. Hän kuitenkin menehtyi vielä samana päivänä.

Klinikka tutkittiin välittömästi tapauksen jälkeen, mutta rakennuksesta ei löytynyt mitään, mikä olisi voinut aiheuttaa oireilun. Tämän jälkeen tutkittiin, olisiko Ramirezin ruumiista voinut erittyä jotain myrkylllistä kaasua. Kun tämäkin vaihtoehto suljettiin pois, oireilu diagnosoitiin massahysteriaksi.

Tarina ei kuitenkaan vielä loppunut tähän. Lawrence Livermore -laboratorion kemistit keksivät teorian, jolla Ramirezin ruumis olisi voinut muuttua myrkylliseksi.

Ruumiinavauksessa oli havaittu, että Ramirezin kehossa oli tavallista suurempia määriä dimetyylisulfoksidia. Ramirezin epäiltiin käyttäneen sitä kipulääkkeenä.

Kemistit spekuloivat, että Ramirezille annettu lisähappi olisi voinut muuttaa vaarattoman dimetyylisulfoksidin dimetyylisulfoniksi. Kun Ramirezille on tämän jälkeen annettu sähköiskuja sydämen käynnistämiseksi, dimetyylisulfoni on voinut muuttua dimetyylisulfaatiksi, joka on erittäin myrkyllistä.

Kyseessä on kuitenkin pelkkä teoria. Läheisten mukaan Ramirez ei ollut käyttänyt dimetyylisulfoksidia. Toiseksi altistuksen ensimmäinen oire olisi voimakas silmä-ärsytys, mutta kellään ei ollut sellaista. Muut dimetyylisulfaatin oireet tulevat viiveellä, mutta Ramirezin tapauksessa oireet tulivat välittömästi.

On harvinaista, että massahysteria käynnistyy sairaalassa. Lähes aina sen aiheuttajana on ollut outo haju.

Nuorisoidoli sairastutti televisiossa

Toukokuussa 2006 Portugalissa lääkärit alkoivat ihmetellä outoa virusta, joka aiheutti ihottumaa, hengitysvaikeuksia ja huimausta.

Tauti näytti iskevän vain teini-ikäisiin, ja keskittyvän tiettyihin kouluihin. Kun yksi koulun oppilaista alkoi oireilla, pian sairastuneita tuli lisää. Epidemia ei kuitenkaan ollut pienen pieni; outo virus sairastutti yli kolmesataa nuorta neljässätoista koulussa.

Mitään virusta ei kuitenkaan ollut. Epidemian lähteeksi paljastui nuorten suosima tv-sarja Mansikoita sokerilla.

Eräässä jaksossa sarjan suosikkihahmo sairastuu pahaan virustautiin, jonka oireita ovat ihottuma, hengitysvaikeudet ja huimaus. Roolihahmon oireet siis siirtyivät nuoriin television kautta.

Lääkäreiden mukaan massahysteria syntyi osittain ajankohdan takia; keväällä ilmassa oli paljon siitepölyä. Pienellä osalla sairastuneista oli siis oikeita allergisia oireita, jotka alkoivat levitä sosiaalisena tartuntana oppilaasta toiseen.

Tic-oireet levisivät TikTokissa

Viime vuosien erikoisimpia ilmiöitä on ollut tic-oireiden voimakas lisääntyminen teini-ikäisillä tytöillä.

Oireet ovat tahdosta riippumattomia nykiviä liikkeitä, kuten silmien räpyttelyä, huulien maiskuttelua, irvistyksiä tai olkapäiden kohottelua. Tic-liikkeet ovat tyypillinen osa Touretten oireyhtymää, mutta niitä nähdään myös muissa neurologisissa sairauksissa.

Neurologien mukaan uusi tic-epidemia kuitenkin poikkeaa suuresti tavanomaisista neurologisista ilmiöistä. Tavallisesti tic-liikkeet ovat 3–4 kertaa yleisempiä pojilla kuin tytöillä, mutta uusi epidemia koskee lähinnä tyttöjä.

Yleensä tic-oireet alkavat usein lapsuudessa ja etenevät vähitellen. Nyt uudessa epidemiassa lähes kaikkien tyttöjen oireet ovat alkaneet yhtäkkisesti teini-iässä.

Lisäksi neurologiset tic-oireet ovat aina kullekin potilaalle yksilöllisiä. Nyt tyttöjen tic-epidemiassa potilaiden liikkeet muistuttavat toisiaan eli ovat siis opittuja ja jäljiteltyjä.

Missä nuoret tytöt sitten olisivat voineet altistua tic-liikkeille? Videopalvelu Tik Tokissa.

Palvelussa on runsaasti videoita, joissa esimerkiksi Touretten oireyhtymää sairastavat jakavat videoita tic-liikkeistään. Joillakin näistä on miljardeja katsomiskertoja.

Ajatus liikkeistä, joita ei voi itse kontrolloida, voi jo sinällään olla ahdistavaa. Kun tähän lisätään päälle ­korona-ajan ahdistus, osalla tytöistä se voi purkautua tic-liikkeinä vailla mitään neurologista sairautta. Tyttöjen tic-epidemia onkin räjähtänyt vasta pandemian alettua.

12 000 lasta paniikkiin Pokemonista

Joulukuun 16. päivänä 1997 japanilaislapset olivat kerääntyneet televisioiden ääreen katsomaan Pokemon-televisiosarjaa. Pian tuhannet alkoivat saada outoja oireita. He kouristelivat lattialla ja haukkoivat henkeään.

Ambulanssit veivät lapsia sairaalaan ja media uutisoi tapauksesta näkyvästi. Oireita sai kaikkiaan 12 000 lasta.

Miten Pokemon saattoi aiheuttaa tätä? Kyseisessä jaksossa on kohtaus, jossa valot ja värit välkkyvät pitkään voimakkaasti. Teoria oli, että vilkkuvat valot olivat laukaisseet lapsissa piilevän valoherkän epilepsian.

Selitys rauhoitti tilanteen, mutta se tuskin oli oikea. Se olisi tarkoittanut, että valosensitiivinen epilepsia on Japanissa moninkertaisesti yleisempi kuin missään muualla maailmassa.

Tapahtumien tarkempi analyysi osoitti, että suurin osa oireilusta ei tapahtunutkaan samana päivänä kun jakso lähetettiin, vaan vasta sitä seuraavina päivinä.

Tässä vaiheessa lasten oudot oireet olivat päivän puheenaihe kaikissa kouluissa. Kun lapset tämän jälkeen katsoivat kyseisen jakson, he tulivat pahoinvoiviksi ja heitä huimasi.

Nykykäsityksen mukaan alkuperäinen jakso oli aiheuttanut muutamassa lapsessa valoherkän epilepsian, mistä media uutisoi laajalti. Massahysteria astui kuvaan seuraavina päivinä, kun lapset mielenkuohussa katsoivat paljon puhutun jakson, ja jännitys purkautui fysiologisena oireiluna.

Seksuaalisuuteen tai viriiliyteen liittyvät uskomukset ovat erityisen herkkiä leviämään. © Anu Nieminen

Seksuaalisuuteen tai viriiliyteen liittyvät uskomukset ovat erityisen herkkiä leviämään. © Anu Nieminen

Kouristelua kirjoittamisesta

Kesällä 1892 saksalaisesta Gross-tinzin kyläkoulusta alkoi omituinen massahysteria. Erään tytön oikea käsi alkoi täristä eikä hän kyennyt enää kirjoittamaan. Seuraavana päivänä outo oire levisi toisiin tyttöihin siten, että heidän kirjoittava kätensä tärisi noin tunnin.

Tämän jälkeen oireet pahenivat päivä päivältä siten, että pian koko koululuokka makasi maassa kouristellen. Kohtaukset kestivät pisimmillään tunnin, miltä ajalta oppilailla ei ollut muistikuvia.

Koulunkäynti lopetettiin noin kuukaudeksi, minkä aikana oireet hellittivät. Syyslomien jälkeen ilmiö katosi.

Kun tieto Gross-tinzin tapahtumista levisi, vastaavia epidemioita nähtiin muuallakin. Baselissa, Sveitsissä kouristelut kestivät koulupäivän ajan, mutta lakkasivat heti, kun oppilaat pääsivät pois koulun alueelta.

1900-luvun alussa koulujen kouristeluepidemiat vain lisääntyivät. Laajin epidemia koettiin Meissenissä, Saksassa, jossa epidemia alkoi lokakuussa 1905 yhdestä 13-vuotiaasta tytöstä.

Seuraavan vuoden helmikuussa epidemian vallassa oli 134 oppilasta ja maaliskuussa peräti 237. Sen jälkeen epidemia alkoi talttua, ja toukokuun lopulla se oli ohi – ilman mitään selitystä.

Joukkomyrkytysluulo tuli kalliiksi

Kesäkuussa 1999 ambulanssi toisensa jälkeen kaahasi belgialaiseen peruskouluun. Oppilaat olivat juoneet lounaalla Coca-Colaa, ja osa heistä sai yhtäkkisesti huolestuttavia oireita: vatsakramppeja, huimausta, pahoinvointia.

Lounaan jälkeen oireita valitti kolme oppilasta, Puoli tuntia tästä oireilijoita tuli kuusi lisää. Päivän päätteeksi sairaalaan vietiin 33 oppilasta.

Sairastumisesta ja epäillystä yhteydestä kolajuomaan raportoitiin belgialaisissa tiedotusvälineissä laajalti. Tämän seurauksena oireilijoita tuli seuraavina päivinä lisää useista muista kouluista. Belgian myrkytystietokeskukseen tuli parissa viikossa yli 1 400 puhelua, joista yli puolet koski Coca-Colan aiheuttamia oireita.

Limsajätti oli vetänyt markkinoilta välittömästi puoli miljoonaa tölkkiä ja pulloa, mutta uusista oireista raportoitiin edelleen.

Mistä siis oli kysymys? Coca-Cola löysi pulloista hyvin pieniä pitoisuuksia rikkivetyä ja tölkkien pinnalta hyvin pieniä pitoisuuksia homeiden torjunta-ainetta. Asiantuntijoiden mukaan näin pienet määrät eivät silti olisi voineet aiheuttaa oireita.

Rikkivedyssä on voimakas mädän kananmunan lemu, ja ensimmäisessä koulussa oppilaat olivat panneet merkille juoman oudon hajun. Tämä on voinut olla laukaiseva tekijä.

Kun tieto seuraavina päivinä on levinnyt median kautta muihin kouluihin, silkka huolestuminen on voinut laukaista oireet. Muissa kouluissa ihmiset saivat oireita toisistakin virvoitusjuomamerkeistä.

Lopulta Coca-Cola veti markkinoilta 15 miljoonaa juoma-annosta ja keskeytti kolmen eurooppalaisen tehtaansa toiminnan väliaikaisesti.

Huono olo levisi kauhujen lennolla

Syyskuussa 2018 maailman suurin matkustajakone laskeutui JFK:n lentokentälle New Yorkissa. Koneen yli 500 matkustajaa olivat viettäneet neljätoista tuntia varsin epämukavissa oloissa.

Ensin pari ihmistä oli yskäissyt ja näyttänyt huonolta. Pian huono oli levisi ympäri lentokonetta niin, että pian kaikki yskivät ja valittivat kehnoa oloa. ”Se oli kuin lentävä sairastupa”, kuvasi eräs matkustaja. Kun kone laskeutui, sitä odotti useita ambulansseja, lääkäreitä ja terveysviranomaisia.

Lyhyen tarkastuksen jälkeen kymmenen ihmistä vietiin sairaalaan. Osalla heistä oli oikea sairaus: tavallinen räkätauti. Keltään muulta yskivältä ja pahoinvoivalta ihmiseltä – joita oli yli sata – ei löytynyt mitään. Heihin ei siis ollut tarttunut virusta, vaan pelkät oireet.

Viruksen itämisaika huomioiden ei olisi ollut edes mahdollista, että lennolla tarttunut virus olisi aiheuttanut oireita neljässätoista tunnissa. Tartunnasta oireisiin menee tavallisesti 2–3 päivää.

X