Seura tutki: Millaisten saarnaajien ääntä rokotevastustajat ja salaliitto-uskovaiset kuuntelevat?

Kautta historian ihmisiä on lietsottu epidemioiden aikana hullutuksiin. On poltettu noitia, hirtetty kissoja tai ruoskittu itseä verille. Koronavuosi sai monet järki-ihmisetkin juoksemaan huhujen, harhojen ja salaliittoteorioiden perässä. Ketkä meitä tähän yllyttävät?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tietämättömyys ja katkeruus ajavat etsimään vaihtoehtoja ahdistavalle todellisuudelle.

Kautta historian ihmisiä on lietsottu epidemioiden aikana hullutuksiin. On poltettu noitia, hirtetty kissoja tai ruoskittu itseä verille. Koronavuosi sai monet järki-ihmisetkin juoksemaan huhujen, harhojen ja salaliittoteorioiden perässä. Ketkä meitä tähän yllyttävät?
(Päivitetty: )
Teksti: Janne Riiheläinen ja Petri Korhonen

Kun maailma muuttuu pelottavaksi ja oudoksi, tai kimppuumme käy virus, johon ei löydy heti lääkettä, on luonnollista että ihmiset alkavat etsiä tilanteeseen selityksiä.

Jotkut haluavat muuta ajateltavaa, toiset taas haluavat löytää syyllisiä joiden vika tämä tilanne – jolle kukaan ei tunnu voivan mitään – on.

Mitä stressaavammaksi elämä käy, sitä herkemmin väsyneet ja ahdistuneet ihmiset ovat valmiita tarttumaan ajatuksiin, joita nykyajan virtuaaliset kansan­kiihottajat levittävät videoilla ja some-päivityksillä.

Kyse ei ole suuresta, mutta kasvavasta joukosta ihan tavallisia suomalaisia.

Rokotevastustajat ovat löytäneet toisensa. Kiinnostuneiden ja mukaan lähteneiden määrän nousun voi todeta erilaisten sosiaalisen median ryhmien kokojen rajusta kasvusta ja nettisivujen videoiden katsojamääristä.

Suomi on yhdistysten luvattu maa, joten joka uskomukselle ja hullutukselle tuntuu syntyvän oma yhteisönsä tai virtuaalinen kerhonsa.

Tahtoihmisiä ja ammattivalittajia

Tämän liikehdinnän ytimessä ei ole mitään ovelaa suunnitelmaa tai vieraan vallan käskyä.

Suuri osa sen käyttövoimasta on tietämättömyyttä, ahdistuneisuutta ja katkeruutta.

Aktivisteja on moneen lähtöön, mihinkään yhteen tai ainoaan ”muottiin” heistä ei ole.

Toki paikallisissa vaikuttajissa on liuta voimakastahtoisia ihmisiä, jotka haluavat olla monessa asiassa eri mieltä liian yleisen näkemyksen kanssa.

Samat vaikuttajahahmot ovat aiemmin saattaneet vastustaa kunnan kaavamuutoksia tai tehtailla valituksia päätöksentekijöiden ratkaisuista ihan vain periaatteen vuoksi.

Mutta joukossa on myös paljon ihmisiä, jotka eivät ennen koronaa tai rokotuskampanjoita ole kokeneet tarvetta kansalaisaktivismille. Nyt on eri tilanne, sillä ihmisen itsemääräämisoikeus on joutunut rajoitusten takia koville.

Tunne seinää vasten olosta altistaa uskomaan näkemyksiin, joissa ratkaisut ovatkin omissa käsissä.

Moni on liikkeellä vilpittömin mielin. Jotkut ovat huolissaan toimeentulostaan.

Jo viime vuonna kokoontumisrajoitusten kurittamat hyvinvointivalmentajat, joogit ja kuntosaliyrittäjät alkoivat nousta merkittäviksi huhutehtailijoiksi. Rokotevastustajat ovat enemmän tai vähemmän äänessä. Yksi tunnetuimmista on Olli Posti, vuoden 2016 some-terveysvaikuttajaksi valittu ravintovalistaja.

Joillekin tuntemattomuudesta eroon pyristeleville paikallispoliitikoille valeuutisten levittäminen on tapa hankkia ääniä tai sosiaalista menestystä.

Kuva on saarnaajille tärkeämpää kuin sana: kun jakaa videon, muut eivät pääse väittämään siihen vastaan. © Anu Nieminen

Kuva on saarnaajille tärkeämpää kuin sana: kun jakaa videon, muut eivät pääse väittämään siihen vastaan. © Anu Nieminen

Rokotevastustajat välittävät viestiä vetovoimalla

Karismaattiseksi koetut keulakuvat ovat elintärkeitä mille tahansa poliittiselle toiminnalle.

Myös koronaepäilijät ja rokotevastustajat kärkihahmoineen ovat valmiita heittäytymään, käyttäen säästelemättä aikaansa ja energiaansa toimintaan.

Heissä on niin äärioikeistolaisia äijänköriläitä, väkivaltaan mieltyneitä bodareita kuin henkistyneitä uskomushoitajia ja yksisarvisgurujakin.

Edes litteään maahan tai maanalaisiin tunneleihin piilotettuihin pedofiilien uhreihin uskominen ei tässä joukossa tunnu haittaavan – tällaisiakin ihmisiä joukossa riittää.

Kukin heistä puhuttelee omanlaistaan väkeä ja tuo verkkoon ja tilaisuuksiin mukaan omia seuraajiaan.

Jakokanavat eivät synny ilmaiseksi

Johtohahmot ja eri uskomusten mannekiinit on helppo tunnistaa. Toiminnan rahoittajien löytäminen sen sijaan on vaikeampaa.

Seurakin kertoi suomalaisesta kryptovaluuttakaupalla vaurastuneesta miehestä, joka käytti rahojaan perinteisen huhunkylvökanavan, MV-sivuston tukemiseen. Mikä nyt jo edesmennyttä miljonääriä tähän kaaoksen ja yhteiskunnallisen epäjärjestyksen lietsomiseen motivoi, on yhä mysteeri.

Hänen kaltaisiaan yksityisiä suurlahjoittajia ei todennäköisesti ole Suomessa kovin monta. Ylivieskalaisen tavaratalomogulin Juha Kärkkäisen tiedetään rahoittaneen aiemmin uusnatsien julkaisutoimintaa, ja hänen kiihkeä koronarokotteiden vastainen somekäytöksensä viittaa siihen että tämäkin aihe on yrittäjän sydäntä lähellä. Lahjoituksista ei ole silti näyttöjä.

Mutta vaikka rahoittajia ei olisi paljon, rahaa tulee kuitenkin jostain sen verran että alalle syntyy koko ajan uusia vastamedioita: valvomattomia keskustelupalstoja, videojulkaisukanavia ja suoranaisia valeuutispalveluita. Näissä myös toimii päätoimisesti useita ihmisiä, joiden pitänee myös saada jostain elantonsa.

Lue myös: Juha Kärkkäisen mielestä korona on huijaus, 5G on uhka ja kasvomaskeilla alistetaan kansaa – nyt hän kertoo miksi Kärkkäisellä silti myydään maskeja ja 5G-laitteita

En jaksa lukea, katson videon

Nopeimmin Suomessa on vuosina 2020–2021 noussut nettivideoiden suosio. Etenkään ravinto-, uskomushoito- ja hyvinvointivalmentajat eivät tunnu jaksavan tuottaa pitkiä tekstejä: moni levittää mieluummin sanomaansa lyhyillä videopätkillä, puhuvina päinä.

Sama pätee tietysti seuraajiin: on helpompi katsoa ja vakuuttua jonkun yksinkertaisesta puheesta kuin vaikeaselkoisesta kirjoituksesta.

Kuva on saarnaajille tärkeämpää kuin sana: kun jakaa videon, muut eivät pääse väittämään siihen vastaan, toisin kuin somekirjoittelussa helposti käy.

Yksi tunnetuimmista disinformaation jakelukanavista on tällä hetkellä Tokentube-niminen videoalusta.

Kanava on päästänyt vapaasti ääneen hyvin erilaisia toimijoita: afrikkalaisen ja amerikkalaisen hurmoskristillisyyden saarnaajia, Odinin sotureita, uusnatseja, Q-Anon-uskonlahkon kannattajia, väestönvaihdolla pelottelijoita sekä puhtaasti Venäjän edunvaalijoiksi ryhtyneitä suomalaisia.

Videotuotannon vaatimien studiotilojen ja palvelimien vuokraus ei ihan pikkusummilla onnistu: tähän uponnee helposti toistakymmentä tuhatta euroa kuussa. Kanavan tietotekniikasta vastaava yritys on rekisteröinyt itselleen useita suomalaisia salaliitto- ja huhusivustoja.

Tokentuben vetäjä, Kreml-dosentti Johan Bäckmanin vanha yhteistyökumppani Juha Korhonen on väittänyt rahoittavansa toimintaa ”kahden suomalaisen sijoittajan” varoilla, mutta tästä ei ole takeita.

Kanavalla on joka tapauksessa ollut joko raha- tai tekniikkapulmia: Tokentube sulkeutui lokakuun puolivälissä  joksikin aikaa. Nyt se toimii taas, ja kanavalla on kerrottu että sen uudet palvelimet sijaitsevat läntisen ”sensuurin” ulottumattomissa Venäjällä.

Videoalusta Tokentube on ollut huhunkylväjien suosikkikanavia. Tuotanto ja ylläpito nielevät varoja, ja kanava onkin ollut välillä pitkiä jaksoja suljettuna. © ruutukaappaus

Videoalusta Tokentube on ollut huhunkylväjien suosikkikanavia. Tuotanto ja ylläpito nielevät varoja, ja kanava onkin ollut välillä suljettuna. © Ruutukaappaus

Korona oli huhutehtaille lottovoitto

Useimmat suomalaisia nyt houkuttavista huhunkylvökanavista ja -sivustoista olivat olemassa jo ennen korona-aikaa.

Alan vanhin toimija, MV-sivusto (aiemmalta nimeltään MitäVittua-lehti) syntyi jo 2014, ja keskittyi alkuvuosina haukkumaan maahanmuuttajia ja puolustelemaan Venäjän tekemää Krimin valtausta.

Pelkkä maahanmuuton vastustaminen sekä Donald Trumpin ja Venäjän fanittaminen ei kuitenkaan kantanut Suomessa loputtomiin. Valeuutissivustojen kovin suosio oli jo vähän hiipumassa, mutta koronan tulo käänsi tilanteen.

Koska ihmisten tiedonjano viruksesta oli viime vuoden keväällä niin vahvaa, käytännössä kaikki huhunkylväjät alkoivat äkkiä tehtailla ja tarjoilla aiheeseen liittyvää sisältöä.

Perusviesti oli alusta alkaen sama: koronaa ei joko ole olemassa, tai se ei ole vaarallinen tauti. Pahempina nähdään pandemian varjolla tehtävät yksilönvapauden rajoittamiset, ja maskitkin sisältävät joko myrkkyjä tai mystisiä eläviä kuituja.

Rokotusten alkaminen toi huhutehtaisiin vauhtia: nyt mukaan saatiin ihmisiä, jotka ovat vastustaneet medikalisaatiota ja muita rokotteita jo aiemmin.

Rokotusten ulottaminen alakouluikäisiinkin lapsiin lisäsi pelottelijoiden vauhtia entisestään.

Disinformaatiopiirit ovat käyttäneet ennenkin keppihevosenaan lasten suojelemista eliitin pahuudelta ja keksityiltä pedofiilipiireiltä.

Rokotevastustajat synnyttävätkin verkkoon koko ajan lisää lastensuojelijoiksi tekeytyviä ”kerhoja”, jotka hämäävät suomalaisia esiintymällä hyvin samankaltaisilla nimillä kuin oikeat lastensuojelujärjestöt.

Oikeat järjestöt ovat Suomessakin jo joutuneet tekemään pesäeroa jäljittelijöihinsä.

Rokotepassin käyttöönotto herättää myös voimakkaita tunteita, ja näitä huhunkylväjät hyödyntävät ­lähiviikkoina yhä tarmokkaammin.

Lue myös: Huhunkylvöä nimen matkimisella: Keitä ovat Pelastakaa Lapset -järjestönkin suututtaneet koronarokotteiden vastustajat?

rokotevastustajat

Tunnettu Kremlin kellokas, dosentti Johan Bäckman ei saanut kansanjoukkoja liikkeelle esimerkiksi Krimin valtausta puolustamaan. Nyt kun virsi on vaihtunut koronavalistukseen, yleisöäkin alkaa löytyä enemmän. © Lehtikuva / MARTTI KAINULAINEN

Vale vie toiseen todellisuuteen

Rokotteiden epäileminen ja sokean lääkeuskovaisuuden kritisoiminen on hyvin luonnollinen ja jopa terve ilmiö. Ihmisellä on oikeus päättää omasta terveydestään, ja kantaa itse vastuunsa valinnoistaan.

Tappava kulkutauti on kuitenkin poikkeus: jokaisella on velvollisuus suojella tartuntavaarassa olevia kanssaihmisiään ja vähentää viruksen leviämistä.

Vaikeinta on, jos ihminen kaikista Suomessa ja maailmalla kiistatta tapahtuneista koronakuolemista huolimatta haluaa olla uskomatta viruksen vaarallisuuteen.

Silloin hänen on tavallaan myös uskottava, että eri toimijat lääkäreistä ja hallituksesta alkaen valehtelevat hänelle. Tämä johtaa salaliittoteorioiden ytimessä olevaan ajatukseen salatusta, pahasta vallasta.

Tämä on näkynyt meillä poikkeuksellisesti jo valtakunnanpolitiikassakin. Rekisteröidyistä puolueista Suomen kansa ensin, Kristallipuolue ja kansanedustaja Ano Turtiaisen Valta kuuluu kansalle -ryhmä jakavat salaliittoteorioita avoimesti.

Toki myös (nyttemmin keskustaan palanneen) Paavo Väyrysen aiemmissa puoluehankkeissa, kuten Seitsemän tähden liikkeessä kosiskeltiin äänestäjiä samoilla ”suomalaisille pahaa haluavan eliitin” teemoilla.

Näiden pienryhmien ajattelussa vapauden käsite menee kaiken yli, eikä seurauksia tarvitse miettiä. Sillä perustellaan rokottamattomuutta, maskittomuutta ja myös tarvetta erota EU:sta ja eurovaluutasta.

Tämä malli on lähes suoraa kopiota maailmalta. Saksassa Reichsbürger-liike pitää nykyhallinnon sijaan vain vuoden 1919 perustuslakia laillisena. Yhdysvalloissa Sovereign citizen -liikkeen mielestä koko valtio lakeineen ja veroineen on laiton järjestely.

Kaikkia yhdistää myös koronarajoitusten vastustus.

rokotevastustajat

Kansanedustaja Ano Turtiainen (VKK) on julkisesti väittänyt, että koronapandemia on huijausta, rokotteista kirjoittavat toimittajat ”kerjäävät verta nenästään” ja ”eduskunta palvoo saatanaa”. © Lehtikuva / HEIKKI SAUKKOMAA

Vallankumouksen väistämättömyys

Disinformaatioon perustuvissa poliittisissa liikkeissä on aina mukana haave vallitsevan yhteiskuntajärjestyksen kaatamisesta.

Pahat sisäiset viholliset ovat myös nykyisille liikkeille tärkeitä, kuten keskiajan noita- ja juutalaisvainoissa aikoinaan. Syyllinen pitää aina löytää jostain muualta.

Muun muassa Ano Turtiainen on julkisesti somessa vihjaillut, että nykyiset päättäjät joutuvat tulevaisuudessa rangaistaviksi koronatoimiensa takia. Vihollisiin kuuluvat myös poliisi sekä tietysti media, joka pimittää kansalta ”oikeaa” tietoa.

© Kuvakaappaus twitterista

Tämä ajatusmalli on aina toiminut myös väylänä poliittisen väkivallan oikeuttamiseen.

Moni koronankieltäjä ja salaliittoaktivisti jakaa vakavissaan myös niin sanottua väestönvaihtoteoriaa, jonka mukaan rokotteilla estetään kantaväestöä lisääntymästä ja tilalle tuodaan ihmisiä muista maista.

Ajatus kuulostaa höhlältä, mutta sen leviämisestä on varoittanut jo Suojelupoliisikin vuosikirjassaan:

Väestönvaihtoteoriaan nojautuvat näkemykset ovat korostuneet useassa äärioikeistolaisessa terrori-iskussa, vuosikirjassa sanotaan.

Kaikki tämä liikehdintä tarvitsee jatkuakseen aina uusia vihollisia. Kun pandemia häipyy, tilalle tulee ­todennäköisesti joku muu vastustettava asia.

Ilmastonmuutoksen epäily, ilmastoliikkeiden ja viranomaisten kaavailemien päästövähennysten vastustaminen on jo nyt samoille liikkeille toiseksi suurin paha. Se voi hyvinkin nousta pian ykköseksi.

rokotevastustajat

Kaikki korona-aikana radikalisoituneet eivät tule palaamaan entiselleen. © Anu Nieminen

 

Juttua muutettu 19.11. klo 09:35, lisätty oheinen teksti:

Tokentube-videoalustan vetäjän näkemys Seuran artikkelista

Jutussa mainitun Tokentube-videoalustan vetäjä Juha Korhonen on lähettänyt toimitukseen vastineen, jonka sisällöstä ja pituudesta ei ole päästy yksimielisyyteen Seuran kanssa.

Seura julkaisee ohessa vastineen keskeisen sisällön kirjoittajan suostumuksen puutteesta huolimatta Journalistin ohjeiden (JSN, kohta 25.)  suosituksen mukaisesti:

Artikkelissa ”Seura tutki: Millaisten saarnaajien ääntä rokotevastustajat ja salaliitto-uskovaiset kuuntelevat” (Seura.fi 14.11.2021) Seuran toimittajat esittävät väitteitä, jotka eivät vastaa asioiden todellista tilaa. Artikkelissa sekä Juha Korhonen että TokenTube -videoalusta tuodaan esiin erittäin negatiivisessa valossa, jota olisi pitänyt journalistin ohjeiden mukaan saada kommentoida ennakolta.

Minut esitellään artikkelissa: ”TokenTuben vetäjä, Kreml-dosentti Johan Bäckmanin vanha yhteistyökumppani Juha Korhonen on väittänyt rahoittavansa toimintaa kahden suomalaisen sijoittajan varoilla, mutta tästä ei ole takeita.” Artikkeli vihjailee, että Bäckmanilla olisi jonkinlaista vaikutusvaltaa TokenTuben suhteen, ja/tai että TokenTubea rahoitettaisiin Venäjän valtion suunnalta. Tosiasiassa Bäckman ei liity TokenTuben syntyyn eikä toimintaan millään tavalla. Alustan rahoitus tapahtuu kahden suomalaisen rahoittajan varoin.

TokenTube on videoalusta, jonka toiminta-ajatuksen ytimessä on taata sen käyttäjille sanan- ja ilmaisunvapaus. TokenTuben perustamisen alkusysäyksenä toimi se, että YouTube ryhtyi loppuvuodesta 2020 mielivaltaisesti sulkemaan käyttäjätunnuksia, joiden palveluun lataamissa videoissa tuotiin esiin ”vääränlaisia” eli korporaatiomedian esittämien ”totuuksien” kanssa risteäviä näkemyksiä. TokenTube syntyi tarpeesta tarjota julkaisualusta, joka ei valikoi eikä sensuroi käyttäjiään näiden poliittisten, yhteiskunnallisten, uskonnollisten tai muiden näkemysten perusteella. TokenTube ei yritä asettua lain yläpuolelle, vaan jokainen alustalla materiaalia julkaiseva henkilö on vastuussa julkaisuistaan. Viranomaiset eivät ole puuttuneet TokenTuben sisältöön, mikä kertoo siitä, että sisällössä ei ole mitään laitonta.

Seuran artikkelissa esitetään väite, että TokenTubella on ”ollut joko raha- tai tekniikkapulmia”. Tästä ja arvailuista koskien TokenTuben studion kuukausikustannuksia, olisivat toimittajat saaneet tietoa ottamalla yhteyttä minuun. Syynä alustan viikon kestäneeseen toimintataukoon oli saksalaiseen palvelinoperaattoriin Hetzner Onlineen kohdistunut tauoton ilmiantokampanja, jossa mm. suoraan eduskunnan istunnoista tehtyjä äänityksiä yritettiin käyttää todisteena siitä, että TokenTube julkaisee ”ekstremististä” materiaalia. Näitä väitteitä ei todistettu oikeaksi oikeudessa. Tapaus kuvaa karmivalla kirkkaudella sitä, mikä sanan- ja mielipiteenvapauden todellinen tila tällä hetkellä Euroopassa on.

Todettakoon vielä, että TokenTuben tietotekniikasta vastaa TokenTuben oma tekninen henkilöstö, ei mikään ulkopuolinen yritys. Myös tätä asiaa koskeviin kysymyksiin olisin mielelläni vastannut toimittajille, jos he olisivat kysyneet.”

 

X