Taitoluistelija Alina Gorbatšovan katoamista ehdittiin tutkia murhanakin – Onko venäläisillä nuorilla taitoluistelijoilla liian kovat paineet menestyä?

16-vuotias Alina Gorbatšova katosi viime elokuussa. Teinitähden katoaminen sai sukulaiset avautumaan nuoren taitoluistelijan paineista.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

16-vuotias luistelijalupaus Alina Gorbatšova katosi Moskovan luoteisosassa sijaitsevan Tškalov-areenalla pidettyjen harjoitusten jälkeen.

16-vuotias Alina Gorbatšova katosi viime elokuussa. Teinitähden katoaminen sai sukulaiset avautumaan nuoren taitoluistelijan paineista.
Teksti:
Antero Eerola

Toinen huolta herättänyt kohu venäläisten taitoluistelijoiden ympärillä nähtiin viime elokuussa, kun 16-vuotias luistelijalupaus Alina Gorbatšova katosi Moskovan luoteisosassa sijaitsevan Tškalov-areenalla pidettyjen harjoitusten jälkeen. Asiasta uutisoi Suomessa ainakin Iltalehti.

Gorbatšova löytyi terveenä vain vuorokausi myöhemmin. Yön hän oli nukkunut lähitalon rappukäytävässä.

Tilanteen vakavuudesta kertoi, että Gorbatšovasta julkistettiin katoamisilmoitus ja Moskovan syyttäjänviraston tutkintakomitea ehti jo ilmoittaa tutkivansa tapausta murhana. Etsintöihin hälytettiin Moskovassa myös koirapartioita, sukeltajia ja joukko vapaaehtoisia. Viranomaiset julkaisivat hänestä myös valvontakamerakuvaa.

Gorbatšovan katoamisesta kertoo venäläislehti Komsomolskaja Pravdan urheiluliite laajassa jutussaan.

Luistelijalupaus asui valmentajansa luona – ”Valmentaja sotki hänen päänsä”

Lehden haastatteleman Gorbatšovan isoäidin mukaan tyttö oli edellispäivänä riidellyt valmentajansa Sofija Fedtšenkon kanssa. Luistelija oli ennen katoamistaan asunut valmentajansa luona jo useamman vuoden.

Tytön sukulaiset sovittivatkin konnan viittaa juuri Fedtšenkon ylle. Heidän mukaansa tämä oli käytännössä kieltänyt Alinalta kaiken yhteydenpidon perheensä kanssa.

”Hän sanoi, että menestyksen saavuttamiseksi ei tarvitse olla tekemisissä mummojen, äitien tai isien kanssa”, luistelijan isoäiti on vuodattanut julkisuudessa Komsomolskaja Pravdan urheilusivujen mukaan.

”Me vaikenimme, jotta lapsen ura ei menisi pilalle. Tyttö ei itse koskaan valittanut. Mutta valmentaja sotki hänen päänsä.”

Luistelija itse pahoitteli käytöstään julkisesti.

”Pahoittelen, että pakotin kaikki hermoilemaan ja huolehtimaan puolestani. Nyt kaikki on kunnossa, olen kotona rakkaan valmentajani ja äidin kanssa.”
Hän vakuutteli, ettei karkaamisella ollut mitään tekemistä valmentajan kanssa.
Vaikka sekava ja riitainen tarina päättyi lopulta hyvin, oli polttavin kysymys silti se, että miksi nuori nainen päätti ottaa hatkat. Ilmassa oli syytöksiä, jotka kohdistuivat valmentajiin, vanhempiin ja urheilijan omien hermojen romahtamiseen. Olivatko huipputaitoluistelun paineet lopulta liikaa vasta lapsuuttaan elävälle urheilijalle?

Lue myös: Taitoluistelija Kamila Valijeva on elänyt jäisen lapsuuden – Mitä tapahtui Pekingin olympialaisissa musertuneelle teinitähdelle?

Venäjän Kamila Valijeva kilpailemassa taitoluistelun naisten yksinluistelun lyhytohjelmassa Pekingin 2022 talviolympialaisissa Capital Indoor stadionilla 15. helmikuuta vuonna 2022.
Venäjän Kamila Valijeva kilpailemassa taitoluistelun naisten yksinluistelun lyhytohjelmassa Pekingin 2022 talviolympialaisissa Capital Indoor stadionilla 15. helmikuuta vuonna 2022. © Kirill KUDRYAVTSEV / AFP / MVPhotos
X