Pitäisikö vain olla välittämättä? Räppäri Lizzo näyttää julkisesti, miten kiusaajat häntä kohtelevat

Anni Saastamoinen iloitsi, kun räppäri Lizzo julkaisi kappaleen Rumors. Kappaleen on tarkoitus pistää vihaajille ja kiusaajille jauhot suuhun.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Anni Saastamoinen on kirjailija ja radiotoimittaja.

Anni Saastamoinen iloitsi, kun räppäri Lizzo julkaisi kappaleen Rumors. Kappaleen on tarkoitus pistää vihaajille ja kiusaajille jauhot suuhun.
Teksti: Anni Saastamoinen

Kun räppäri Lizzo julkaisi elokuussa Rumors-kappaleensa, jossa hän yhdessä Cardi B:n kanssa julistaa kaiken heistä juoruttavan kuonan olevan totta ihan vain siksi, että sitä kuonaa ilolla levittävien satunnaismulkeroiden elämältä putoaisi pohja, minä iloitsin.

Siitäs saatte, te internetin erinäisille kommentointipalstoille visvaista mönjäänne valuttavat mörököllit, minä ajattelin ja sydämeni loiskahteli ilosta.

Kappaleen julkaisun jälkeen Lizzo kertoi Instagram-tilillään saaneensa valtavan viharyöpyn. Vihaajat eivät tunnu saavan tarpeekseen mustasta, upeasta naisesta, joka ei häpeä itseään, kokoaan saati sitä, että uskaltaa sanoa vastaan.

Kiusaaminen on ja pysyy ongelmana

Rumors julkaistiin sopivasti koulujen alkamisen aikaan. Ajattelin hetken, että ehkä tämä olisi voimalaulu kaikille heille, jotka joutuvat koulukiusaamista kokemaan. Että ehkä tämä olisi heille se kappale, jonka turvin jaksaa olla välittämättä.

Vaikka tietenkin koulujen alettua kampanjoidaan suureen ääneen, miten meidän koulussamme ei kiusata, koulurauha julistetaan ja iloitaan siitä, miten onkaan hienoa, kun kaikki sopuisasti yhdessä elävät. Ihanaa!

Paitsi että tämä on kaikki silkkaa paskapuhetta.

Haters do what they do, tuumaavat Lizzo ja Cardi B, eivätkä he ole väärässä. Kiusaaminen on edelleen ongelma.

Vanhempien esimerkillä on aina vaikutusta

Niin kauan, kun me aikuisetkin puhumme toisistamme hirveällä tavalla lasten ja nuorten kuullen, niin kauan kun me opetamme pienille ihmisille, että toista ihmistä voi halveksua erilaisten ominaisuuksien tai tapojen vuoksi, emme voi oikeastaan ainakaan järin vakuuttavasti puhua koulurauhasta. On kyseenalaista, jos sama ihminen huutaa sosiaalisessa mediassa sopimattomuuksia, mutta kumartuu sen jälkeen muistuttamaan lapsia, että toisia tulee kunnioittaa.

Lizzo ei ole ainoa, joka on murtunut kyyneliin kohdattuaan viharyöppyjä internetissä. Sillä siinä missä varttuneemmalle kansalle verkko on hauska paikka löytää tietoa ja katsoa, missä se kansakoulussa samalla luokalla ollut Riitta nyt mennä viipottaa, on internet nuorille merkittävällä tavalla osa todellisuutta.

Sosiaalinen media on laajempi sosiaalisuuden alusta, ei suinkaan mikään ajanhukan paikka.

Kiusaaminen ei lopu hyssyttelemällä

Tietenkään Lizzo ei ole suoraan verrattavissa kehenkään rivihiireen tai koulukiusattuun. Julkkiksella on enemmän mediatilaa, joka puolestaan tuo lisää seuraajia, joiden joukkoon mahtuu runsaasti niitä, jotka tulevat vain olemaan julmia. Tämän lisäksi Lizzon kaltaisella ihmisellä on tukiverkostoja ja aina heitä, jotka puolustavat.

Koulukiusattu nuori, jota sosiaalinen media seuraa puhelimessa tyynyn alle, on yksin. Hänellä ei ole Lizzon tukiverkostoa, elämänkokemusta, eikä hänellä ole varaa eikä alustaa haistatella vihaajilleen.

Eikä se välittämättä oleminen ole koskaan ratkaisu. Pitäisi päin vastoin välittää enemmän.

Lue kaikki Anni Saastamoisen kolumnit tästä!

X