Bönde

Kun yhdeksäntoistavuotiaana muutin opiskelemaan Helsinkiin, minulle selvisi, että tamperelaiset ja turkulaiset ovat maalaisia. Rovaniemellä olin pitänyt heitä suurkaupunkilaisina.

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Kun yhdeksäntoistavuotiaana muutin opiskelemaan Helsinkiin, minulle selvisi, että tamperelaiset ja turkulaiset ovat maalaisia. Rovaniemellä olin pitänyt heitä suurkaupunkilaisina.
Teksti:
Jari Tervo

Helsinkiläisestä näkökulmasta katsoen kaikki muut suomalaiset ovat maalta. Espoo ja Vantaa ovat rajatapauksia, mutta ne saavat olemassaolonsa oikeutuksen siitä, että niittenkin päälle lankeaa valoa pyhimyskehästä, Kehä kolmosesta. Nyt tuntuu olevan näin, enemmän kuin silloin kun Kehä valmistui.

* * *

Suomi jakautuu kahtia. Idän ja lännen raja halkaisee Suomen kahteen kappaleeseen. Tarvitsee vain katsoa junan ikkunasta maalaistaloja. Idässä pystykorva haukkuu kaikkea ohikiitävää, talojen maali hilseilee, renkaaton auto ruostuu pihalla. Vain sen äänimerkki toimii. Vallitseva mielentila on nitsivoo.

Idässä pidetään pystypäin kiinni kunnallisesta itsemääräämisoikeudesta. Valtio ei saa millään tavalla puuttua tuhatvuotisten kuntien oikeuteen kerjätä valtiolta rahaa.

Lännessä maalaistalot hohtavat hyvässä maalissa. Punamullan sijaan on sudittu myös keltaisella, mikä antaa pihapiireille siistin ruotsalaisen säväyksen. Pienoistuulimylly kiiltää moitteettomasti. Sen siivet eivät kitise. Trampoliini viedään talveksi vajaan.

Tämä Suomen kahtiajako on vanha. Se kulkee suurin piirtein Pähkinäsaaren rauhan rajaa pitkin.

Tuore heimoraja kulkee Kehä Kolmosta pitkin. Sen sisällä sijaitsee Helsinki aluskaupunkeineen. Kehän ulkopuolella aukeaa laaja, ratikaton Bönde.

* * *

Kehää pitkin kulkeva raja on kulttuurinen. Helsinki katsoo meren yli Eurooppaan, kun taas Bönden katse harhailee. Se katsoo menneisyyteen. Salaa se suree sitä, ettei Helsinki katso pohjoiseen, jossa suurin osa Suomea sijaitsee. Bönde on YYA-Suomi, Kehä on EU-Suomi.

* * *

Saappaat ovat kehän sisällä muotia, kehän ulkopuolella järkevää pukeutumista. Kuva: Kalle Tervo.

Saappaat ovat kehän sisällä muotia, kehän ulkopuolella järkevää pukeutumista. Kuva: Kalle Tervo.

 

Kulttuurinen heimoraja läpäisee miltei kaikki elämän alueet politiikasta urheilun kautta ruokaan.

Helsinki pitää muutamaa merenpuoleista neliökilometriään ainoana kohtana, jossa Euroopalla on jalansija näin pohjoisessa. Jalansija on liukas. Jos äänestys Euroopan Unioniin liittymisestä järjestettäisiin nyt, taitaisi jäädä liittymättä.

Kun ajaa viisitoista minuuttia autolla Erottajalta kohti pohjoista, ruoka muuttuu. Böndellä syödään sian ja lehmän halvimpia osia, kehän sisällä sushia. Böndellä sushia pidetään raa’alla kalalla päällystettynä haaleana riisipuurona. Määritelmä pitää kutinsa, mutta itse ruoka maistuu paremmalta kuin määritelmä.

Böndeläisten urheilusankarit ovat toista maata kuin Kehän sisällä. Böndeläisten mielestä Suomen paras urheilija on Kaisa Mäkäräinen. Hän ampuu, hiihtää ja hymyilee. Hän on siis täydellinen vaimo. Kehän sisällä ei tiedetä kuka on Kaisa Mäkäräinen.

Böndellä puhutaan ohojelmista, Kehän sisällä tuotantokausista. Kehäläiset katsovat Siltaa, böndeläiset tykkäävät Taivaan tulista. Jälkimmäisessä maalaiset on kivoja ja kehäläiset tolloja. Kehäläisiä on miljoona, böndeläisiä neljä miljoonaa.

* * *

Suomen pääkaupunki katsoo pohjoisen sijaan etelään, itään ja länteen. Helsinki pitää ystävinään ja vertaisinaan Tukholmaa, Berliiniä ja Pietaria. Helsingin tragedia on siinä, etteivät nämä metropolit tiedä mitään tästä pienestä seuraa kaipaavasta ystävästään.

X