Jari Tervo: Kymmenillä miljardeilla saisimme ostettua tulevaisuutta – ehkä jopa sadoiksi vuosiksi

Ensi kohtaamisen jälkeen on ollut helppoa pitää virolaisia meidän suomalaisten ystävinä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jari Tervo.

Ensi kohtaamisen jälkeen on ollut helppoa pitää virolaisia meidän suomalaisten ystävinä.
Teksti: Jari Tervo

Esko Kivikoski oli Suomen viisain mies 1960-luvulla. Hän tiesi kaiken, ja vähän vielä päälle. Melkein yhtä paljon tiesi virolainen Hardi Tiidus. Ihmettelin miesten tietomäärää television Naapurivisassa.

1980-luvun puolivälin jälkeen Viron Viisasten kerho vieraili Suomessa vastaavan instituution vieraana. Kirjoitin vierailusta jutun Ilta-Sanomiin. Pääsin esittämään Hardi Tiidukselle kysymyksen. Ketä Suomen presidenttiä ei ole haudattu Suomeen?

Tiidus oli antiikkiin perehtynyt, charmantti ja tuikkivasilmäinen herra. Hän epäili kohteliaasti toimittajan kyselevän tyhmiä. Kaikki Suomen presidentit on haudattu Suomeen.

Vakuutin kysymykseni olevan tolkullinen. Tiidus meni mietteliääksi. Hän veikkasi Mannerheimia, vaikka tiesi tämän viettävän iäisyyttä Suomen mullissa. Vastaus oli väärä.

Seuraavaksi Tiidus tarjosi Rytiä. Pieleen meni sekin. Kerroin hänelle oikean vastauksen. Hardi Tiidus ryntäsi riemuissaan Viron viisaitten luokse kertomaan, ketä Suomen presidenttiä ei ole haudattu Suomeen. Mauno Koivistoa!

Ystäviä ei ole koskaan liikaa

Ensi kohtaamisen jälkeen on ollut helppoa pitää virolaisia meidän suomalaisten ystävinä. Niitä ei ihmisillä eikä valtioilla koskaan ole liikaa. Ystävien hankkiminen vasta silloin, kun niitä tarvitaan, on tunnetusti liian myöhäistä.

Venäläisten kanssa on sodittu, ja joskus koettelee hermoja kuunnella ruotsalaisten aina hyvää tarkoittavia neuvoja. Väitän, että virolaisista suomalaiset tykkäävät. Enkä kuule vastaväitteitä. Neuvostoliiton romahdettua suhteemme Viroon on vain lujittunut ja lämmennyt.

Suunnitteilla on viime aikoina ollut tunneli, joka yhdistäisi Helsingin ja Tallinnan.

Täytän ensi helmikuussa kuusikymmentä vuotta, joten ei ole lainkaan varmaa, ehdinkö koskaan alittamaan Suomenlahtea. Tunneli kaivetaankin tuleville sukupolville. Se on Suomen Euroopan unionin jäsenyyden aikaisista hankkeista ehdottomasti tärkein.

Suunnitelmissa tunnelimatka Helsingistä Tallinnaan kestäisi puolisen tuntia. Osapuilleen saman ajan vie, kun julkisilla kulkuneuvoilla matkustaa Helsingin keskustasta Vantaan syrjälle.

Hankkeen koko on historiallista luokkaa. Helsingissä on asukkaita noin 640 000 ja Tallinnassa noin 420 000. Perusteilla on siis uusi miljoonakaupunki, joka seisoo toisella jalalla Suomenlahden etelärannalla ja toisella jalalla saman lahden pohjoisrannalla.

Tunneli tulee ylittämään kustannusarvionsa monta kertaa. Se maksaa kymmeniä miljardeja. Se on käsittämättömän halpa, kun sillä rahalla saa ostettua tulevaisuutta kymmeniksi, ellei sadoiksi vuosiksi.

Rakkaat virolaiset. Tätä me emme saa möhliä.

X