Donner kuolee kohta

En ole koskaan äänestänyt vaaleissa Ruotsalaista kansanpuoluetta. Enkä äänestä nytkään. Tulevissa eurovaaleissa saatan silti äänestää kirjailija Jörn Donneria, joka sattuu olemaan ehdokkaana Rkp:n listoilla.

Jaa artikkeliLähetä vinkki
En ole koskaan äänestänyt vaaleissa Ruotsalaista kansanpuoluetta. Enkä äänestä nytkään. Tulevissa eurovaaleissa saatan silti äänestää kirjailija Jörn Donneria, joka sattuu olemaan ehdokkaana Rkp:n listoilla.
Teksti:
Jari Tervo

Kuulen vastahankaisten mölinän: tuohan on kauhea äänestysennustus. Jörn Donner saattaa kupsahtaa milloin tahansa. Sehän on jo kahdeksankymmentäyksivuotias. Sen pitäisi maata palvelutalon sängyssä odottamassa kuivaa vaippaa. Sen ikäiset on niin hauraita. Ne heittää lusikan nurkkaan, jos kottaraisen varjo osuu niitä otsaan.

Ja jos se Donner vastoin kaikkea todennäköisyyttä hengissä sinnittelisikin ensi kesään, niin miten se muka jaksaa rampata lentokoneella Eurooppaan viisi vuotta. Sen se kausi kestää. Kyllä pitäisi vähän miettiä ketä äänestää.

Olen kyllä vähän miettinyt. Vuosikymmenten mittaan olen äänestänyt yhä enemmän ihmistä kuin puoluetta. Fiksu persu on isänmaalle enemmän kunniaksi kuin tyhmä demari. Tämä oli tietysti esimerkki, kärjistys. Siitä huolimatta olen tavannut muutaman skarpin persun. Jätän heidän nimensä tässä mainitsematta siinä uskossa, että minun kiitokseni saattaa olla heille taakka.

Menneinä vuosikymmeninä äänestäjien puolueuskollisuus oli hyve suomalaisessa demokratiassa. Kun äänestää aina samaa puoluetta ja samaa ehdokasta, syntyy illuusio poliittisesta selkärangasta. Ajatus on harha.
Television vaali-illoissa oli tapana puhua liikkuvista äänestäjistä. Se saattoi menneinä vuosikymmeninä tarkoittaakin jotain, kun heitä oli niukalti. Nykyvaaleissa on vain liikkuvia äänestäjiä. Se tekee demokratialle hyvää. Kukaan ei ole turvassa. Ääniä ei voi enää periä eikä niitä voi testamentata.

En ole perehtynyt erityisen hyvin europarlamentin toimintaan enkä tiedä, mistä direktiiveistä päätetään tulevien viiden vuoden aikana. En valitse ehdokastani sen perusteella, että hän sitten kannattaa kolmen vuoden kuluttua minulle tärkeää paprikoitten harmonisointidirektiiviä siellä Euroopassa.

Kansainvälisen politiikan asialista menee remonttiin hyvin nopeasti. Äsken listan kärjessä oli Kreikka, nyt Ukraina. Kenet nykyisistä euroedustajista on valittu sen perusteella, että tiedettiin heidän tuleva kantansa mahdolliseen Ukrainan kriisiin? Ei tietenkään ketään.

Ennustelun sijaan kyse on luottamuksesta. Luotan Donneriin. Hän on terävä vanhus. Hän pettää aina, mutta vain odotukset. Lupauksia hän ei petä, koska hän ei anna niitä. Hän puolustaa klassisia ihmisoikeuksia: vapaata sanaa ja ajatusta.

Tästä ikäasiasta vielä. Donner kuolee kohta. Sille ei voi mitään. Mutta niin me nukahdamme kaikki eikä kukaan tiedä missä järjestyksessä lähdemme. Sitä ennen me teemme töitä.

X