Kymmenen kultaa Sotšista

Väitän heti aluksi, että Saku Koivu, 39, on erinomainen jääkiekkoilija. Tarkennuksena huomautan, että Saku Koivu, 39, on erinomainen, vanha jääkiekkoilija.

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Väitän heti aluksi, että Saku Koivu, 39, on erinomainen jääkiekkoilija. Tarkennuksena huomautan, että Saku Koivu, 39, on erinomainen, vanha jääkiekkoilija.
Teksti:
Jari Tervo

Tämä turkulaislähtöinen urheilija on tehnyt suomalaiselle jääkiekkoilulle suuria palveluksia. Hän edusti Suomea ensimmäisen kerran Leijona-paidassa 1994. Seuraavana vuonna hän oli voittamassa Globenissa unohtumatonta maailmanmestaruutta. Samana vuonna hänet valittiin kisojen parhaaksi hyökkääjäksi.

Noitten päivien jälkeen on maailmaan kasvanut kuvaannollisesti kokonainen uusi jääkiekkoilijasukupolvi. Tai hetkinen. Ei mitenkään kuvaannollisesti, vaan valitettavasti hyvin konkreettisesti.

Saku Koivu, 39, harrasti suurta tervejärkisyyttä kieltäytymällä edustamasta Suomen jääkiekkomaajoukkuetta Sotšin olympialaisissa. Hän oli huomannut ristiriidan unelmiensa ja realismin välillä. Aivotärähdyksen vuoksi Koivun ikäinen mies, 39, ei enää ehtisi riittävän kovaan kuntoon maailman huippuja vastaan. Heistä osa on jopa alle kolmekymppisiä.

* * *

Koivun, 39, ilmoituksen jälkeen saivat aivotärähdyksen tuhannet suomalaiset penkkiurheilijat ja urheilutoimittajat. Mikä järkytys. Eräs jääkiekkotoimittaja vertasi tunteitaan tekstarilla jätetyn mielentilaan. Miten Koivu voi kieltäytyä? Tämähän on skandaali.

Ei tämä tietenkään ole skandaali, kaukana siitä. Uutinen ei ole se, että nelikymppinen urheilija kieltäytyy kontaktilajin olympialaisista, vaan se, että nelikymppistä edes kysytään kisoihin. Siitä voisi jo hieman huolestua.

Tämä nelikymppispuolikin on tosin hoidettu Suomen jääkiekkomaajoukkueessa Sotšissa. Suomen menestystä turvaa siellä Teemu Selänne, 43, erinomaisen vanha jääkiekkoilija. Herra 43 on tehnyt tällä kaudella NHL:ssä muutaman maalin, Aleksander Ovetshkin yli kolmekymmentä. Syöttöjä Selänteelle tarjoilevat Sotšissa Sami Salo, 39, ja Kimmo Timonen, 38.

Johtuuko muuten suomalaisten edustuskiekkoilijoitten korkeasta iästä se, että maali ammutaan aina nimenomaan ylämummoon?

* * *

Olympiakieltäytymiset eivät jääneet vain Saku Koivuun, 39. Myös luottopakki Timo Jutila, 50, ja taklausihme Lalli Partinen, 72, jättivät Leijona-paidan naulaan. Miten he saattoivat. Mikä järkytys. Enkä saanut edes tekstaria, kaikkien näitten vuosien jälkeen.

Unelmien suhde realismiin on suomalaisessa penkkiurheilussa ollut perinteisesti tulen suhde veteen. Sotšin olympialaisten mitalimahdollisuuksissa pitäydyn nyt tiukassa realismissa. Jääkiekossa Suomi voittaa odotetusti kultaa. Teemu Selänne viimeistelee finaalissa hattutemppunsa Ruotsia vastaan ampumalla ratkaisumaalin venäläistuomarin perseen kautta verkkoon. Miesten maastohiindossa saadaan kaksi kultaa. Sami Jauhojärvi on pitelemätön. Hiihtonaiset yllättävät viemällä kolme kultaa. Maisa Käkäräinen ampumahiihtää korkeimmalle korokkeelle. Lumilautailussa ja muissa pellehypyissä tulee kolme kultaa.

Myös roskamitaleita sataa taivaan täydeltä, mutta niitä ei viitsitä edes laskea.

Jari Tervo, 54

X