Perinteet tuovat toivoa joulun odotukseen – Jenni Haukio: ”Hyvää mieltä ja piristystä tässä ajassa todella kaivataan”

”Perinteiden turvassa on hyvä odottaa joulua ja epävarmuuden vaihtumista jälleen ennemmin tai myöhemmin kohti varmempia ja toivorikkaampia aikoja”, Jenni Haukio muistuttaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Valtiotieteiden tohtori, runoilija ja tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio pohdiskelee Suomen ihmeitä ja ilmiöitä.

"Perinteiden turvassa on hyvä odottaa joulua ja epävarmuuden vaihtumista jälleen ennemmin tai myöhemmin kohti varmempia ja toivorikkaampia aikoja", Jenni Haukio muistuttaa.
Teksti:
Jenni Haukio

Elämme parhaillaan aikaa, jossa mikään ei ole niin varmaa kuin epävarmuus tulevasta. Ukrainan sota jatkuu, eivätkä edes asiantuntijat kykene ennustamaan tapahtumien tulevaa etenemistä. Vähitellen kylmenevä talvi huolettaa kotitalouksissa, koska sähkön hinnanvaihtelut näyttäytyvät arvaamattomina.

Monissa perheissä joudutaan pelkäämään, miten selviytyä kylmien pakkaskuukausien todennäköisesti tavanomaiseen verrattuna moninkertaisista sähkölaskuista. Varjon ajan ylle luovat myös kotimaan talouden synkät näkymät syvenevine velkaantumiskehityksineen.

Kaiken epävarmuuden ja huolen keskelle edes jonkin verran toivoa ja keveämpää mieltä voi tuoda lähestyvä joulukuu, joulun odotus ja siihen kuuluvat traditiot. Jo nyt on nähtävillä, että tänä vuonna pihojen ja kotien jouluvaloja ei asetella yhtä yltäkylläisesti kuin aiemmin, koska energiatilanne edellyttää kaikilta säästäväisyyttä.

Onneksi pienilläkin valoilla ja esimerkiksi ajastustoimintoja aktiivisesti käyttäen voidaan pimeään ajanjaksoon tuoda kovasti kaivattua valoa hyvällä omatunnolla. Jo monille alueille satanut ensilumi toivottavasti pysyy maassa mahdollisimman pitkään, koska maisemat näyttävät heti toisenlaisilta, kun musta maa peittyy valkoiseen.

Joulukalenteri rytmittää luontevasti joulun odotusta ja tekee jokaisesta joulukuun päivästä omalla tavallaan erityisen. Erilaisten kalenterien tarjonta on lisääntynyt valtavasti, ja monien kalenterien teemat vaikuttavat lipuneen jo melko kauas itse joulusta ja sen perimmäisistä arvoista.

Jos mikä kalenteri sitten kenellekin tuottaa iloa, se hänelle suotakoon, koska hyvää mieltä ja piristystä tässä ajassa todella kaivataan. Omassa perheessämme joulun odotukseen kuuluu erottamattomasti partiolaisten perinteinen joulukalenteri, jossa luukuista avautuvat kuvat ovat lämminhenkisiä ja ulottuvat symbolisesti joulun alkuperäiseen sanomaan saakka.

Perinteistä turvaa

Joulun odotukseen kuuluu myös lukemattomia muita traditioita, sekä yhteisiä että kunkin perheen itse luomia, niin arkisia kuin juhlavia. Askarrellaan koristeita, kuunnellaan joululauluja, siivotaan kotia, lähetetään joulukortteja.

Lapsiperheissä kohokohtiin kuuluvat päiväkotien ja koulujen joulujuhlat, joista tuskin yksikään vanhempi on liikuttumatta selviytynyt. Eikä edes tarvitse selviytyä, sillä liikutus on kaunis tunne – osoitus rakkaudesta ja välittämisestä.

Kaikki joulun odotukseen ja joulukuuhun liittyvä luo meille ennen kaikkea turvallisuuden tunnetta epävarmuuden aikaan. Se, että jotkut asiat toistuvat samoin kuin on ”aina tehty”, että vaalitaan perheissä sukupolvelta toiselle siirtyneitä tapoja ja traditioita, tuottaa onnellisuutta ja turvaa.

Vaikka mielet täyttyvät huolesta, voi joulukuu edes hetkeksi vapauttaa keskittämään ajatukset johonkin arvokkaaseen ja ajattomaan. Sellaiseen, joka on ollut jo ennen meitä ja jatkuu myös meidän jälkeemme. Perinteiden turvassa on hyvä odottaa joulua ja epävarmuuden vaihtumista jälleen ennemmin tai myöhemmin kohti varmempia ja toivorikkaampia aikoja.

Lue kaikki Jenni Haukion kolumnit tästä!

X