Joonas Nordman ehdottaa: ”Jos ei viinejä ruokakauppoihin, voisiko Alko olla auki seitsemänä päivänä viikossa?”

Suomalaisten alkoholinkulutusta säädellään Joonas Nordmanin mielestä liiankin tarkasti.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Seuran kolumnisti Joonas Nordman.

Suomalaisten alkoholinkulutusta säädellään Joonas Nordmanin mielestä liiankin tarkasti.
Teksti:
joonasnordman

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL tiedotti huhtikuussa, ettei se kannata viinien tai väkevämpien alkoholijuomien myynnin vapauttamista. Yli puolet THL:n tutkimukseen vastanneista suomalaisista halusi nimenomaan ”viinejä ruokakauppoihin”. Tiukempia juomia lähikauppaan toivoi vain 14 prosenttia.

THL perusteli tuttua kantaansa kansanterveydellä. Kun myyntipaikkojen ­määrä ja hinnat pysyvät valtion näpeissä, Alko toimii samanaikaisesti ”alkoholihaittojen vähentäjänä”, tiedotteessa todettiin. Vuonna 2020 alkoholiin kuoli Suomessa 2 209 ihmistä.

Rasva ja sokeri aiheuttavat eri muodoissaan monia terveyshaittoja, mutta silti valtio ei sääntele makkaran ja makeisten myyntiä. Ja kuitenkin yhtä lailla niidenkin myynnistä saadaan kerättyä arvolisäverot ohitusleikkauksiin ja elinsiirtoihin.

Asenteet muuttuvat

Helsingin Sanomat kirjoitti pian THL:n ulostulon jälkeen (17.4.), miten suomalaisten alkoholin kokonaiskulutus lähti vuonna 2008 laskuun ja ”alamäki” sen kuin jatkuu.

Suurin syy näyttäisi olevan asenteiden muutoksessa. Vuonna 1999 16-vuotiaista pojista 30 prosenttia joi itsensä viikoittain humalaan, kun taas vuonna 2019 osuus oli kahdeksan prosenttia, HS kertoi.

Asennemuutoksen olen voinut nähdä aikojen saatossa itsekin. 14 vuotta sitten media-alan kesätöissä työnan­taja ilmoitti meille pari­kymppisille, että töihin saa ja joskus pitääkin tulla silmät punaisina. Se tuntui silloin ­siistiltä. Tänä päivänä parikymppinen pitäisi kehotusta kiusallisena.

Seuraavan vuosikymmenen ajan saattoi huomata, miten alkoholi väritti vuosi vuodelta vähemmän ihmisten puheita media- ja tv-alan työpaikoilla ja miten krapulasta tuli hiljalleen häpeä. Vuonna 2008 sillä sai työaamuna yläfemman.

Tipaton ei kummastuta

Olin alkuvuodesta kevääseen kaikkiaan sata päivää juomatta alkoholia. Niin paljon viisasten juoma on minunkin elämääni kuulunut, että noin pitkään olen ollut yhtäjaksoisesti tipaton viimeksi lukiossa.

Kokeilu oli miellyttävä ja helppo. Tipat­tomuutta ei joudu nykyään selittelemään samalla tavalla kuin vaikka vielä ­viisi vuotta sitten. Toisen alkoholittomuuden ihmettely on nykyään itse asiassa aika moukkamaista.

Viiniä viikonloppuihin

Alkoholipolitiikka on ollut Suomessa vaikeaa, koska suomalaisten suhdetta viinaan on pidetty vaikeana. Niin kauan, kun alkoholia on olemassa, joku kuolee siihen. Kaikki tilastot kuitenkin osoittavat, että suomalaiset ovat koko ajan vastuullisempia alkoholinkuluttajia ja ansaitsevat sen myötä myös enemmän vapauksia.

Vapaus ei saisi kuitenkaan tarkoittaa, että lähikaupassa myydään ­mahdollisimman hintakilpailutettua ­”norsunkusta”, jota joku kutsuu viiniksi.

Parasta Alkossa on sen laadukas ja laaja viinivalikoima. Ehdotus: jos ei viinejä ruokakauppoihin, voisiko Alko olla auki seitsemänä päivänä viikossa ja avata vielä erikseen viineihin erikoistuneen ­ketjun?

Se voisi tuoda ­kuluttajien saataville asian­tuntevan tarjonnan, jota ­pääsisi ­ostamaan samoihin myynti­aikoihin kuin keskiolutta kaupoista. Näitä pieniä viinikauppoja voisi olla vaikka ruokakauppojen yhteydessä.

X