(Päivitetty: )
Teksti:
Juha Kauppinen

Kirjoitan tätä syntymäpäivänäni, täytän 41 vuotta. Se on mitätön turaus aikaa. Ja kuitenkin käsitän vain tuon ajan loogisesti. Voin lukea historiaa ja jutella itseäni vanhempien kanssa, mutta en ymmärrä aikaa ennen syntymääni. Se on hahmoton sarja asioita, jotka tapahtuivat silloin joskus. Juuri siksi tuon ajan vääntely on itselle pyörryttävää.

Hippikesää vietettiin 1968. Tiedän, että tämä kuulostaa naurettavalta monelle itseäni vanhemmalle ihmiselle, mutta tuo kesä on minulle esihistoriaa, koska se tapahtui seitsemän vuotta ennen syntymääni. Se on lyhyt aika. Todistan tämän itselleni ajattelemalla, mitä tapahtui seitsemän vuotta sitten, vuonna 2010. Muutimme perheeni kanssa Hämeenlinnaan. Aiemmassa paikassa, Järvenpäässä, asuimme pidempään kuin olemme asuneet täällä. Hyvä kun olen muuttolaatikot ennättänyt tyhjentää!

Poimin toisen vuoden, 2002, jolloin esikoiseni syntyi. Siitä on 14 vuotta. 14 vuotta ennen syntymääni oli vuosi 1961. Silloin John F. Kennedystä tuli Yhdysvaltain presidentti. Muinainen asia minulle. Entä 1998, jolloin tapasin tulevan vaimoni? Siitä on 18 vuotta, täysi-ikäisen ihmisen ikä, mutta mitätön henkäys. Sen verran syntymästäni taaksepäin oli vuosi 1957. Silloin Agentsin Esa Pulliainen syntyi. Myös Kari Hotakainen, J. Karjalainen ja Kari Peitsamo.

Kouluni päättyi 22 vuotta sitten, vuonna 1994. Muistan hyvin lakkiaispäiväni. Se on juuri kummallista näissä muka kauan sitten tapahtuneissa asioissa: muistan ne, olinhan aikuinen. Muistan tuoksut, ilmeet, jutut, jotka puhuimme, bileet, joihin lähdin kotoani keveällä askeleella, kuohuviinipäissäni.

Jos käännän ajan hammasratasta 22 vuotta taaksepäin syntymästäni, pääsen vuoteen 1953. Truman väistyi, Eisenhowerista tuli Yhdysvaltain presidentti. Kekkosen kausi ei ollut vielä alkanut, Suomessa hallitsi Paasikivi. Stalin kuoli, paikan Neuvostoliiton johdossa peri Hruštšov. Kyllikki Saaren ruumis löydettiin suohautaan poljettuna Isojoella. Nämä miehet ja naiset ajalta ennen ajanlaskua – hekö ovat olleet elossa ja hengittäneet vain parisenkymmentä vuotta ennen syntymääni?

Otan seuraavaksi sodan. Jatkosota päättyi 1944, siis 31 vuotta ennen syntymääni. Syntymästäni on näin 10 vuotta pidempi matka tähän hetkeen kuin siitä on sodan päättymiseen. Vanhempani ehkä hahmottavat tämän paremmin. He olivat olemassa, kun sota loppui.

Vielä yksi hetki historiasta, vuosi 1934, johon on syntymästäni tarkalleen saman verran aikaa kuin siitä on tähän hetkeen. Saksassa kansallissosialistinen puolue oli äskettäin voittanut vaalit. Sen johtoa puhdistettiin dramaattisesti, Adolf Hitler määräsi surmaamaan valtakunnankanslerin ja muita johtajia. Hitleristä tuli führer, ja hänen diktatuurinsa syntyi.

X