Juha Vuorisen espanjalaisnaapurille korona kävi kalliiksi – Näin poliisi antoi pyöräilijälle kaksi 3 000 euron sakkoa saman lenkin aikana

Suomessa otetaan säännöt vakavasti, mutta osataan sitä Espanjassakin!

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Juha Vuorinen on kirjailija, radioääni, kolumnisti ja suurperheen isukki.

Suomessa otetaan säännöt vakavasti, mutta osataan sitä Espanjassakin!
(Päivitetty: )
Teksti: Juha Vuorinen

Asuimme ennen koronaa viisi vuotta Andalusiassa, Espanjassa, ja noina vuosina tulin lennelleeksi kyllästymiseen asti Suomen ja Espanjan väliä.

Viime syksynä pääsin kuitenkin toteuttamaan suuren haaveeni, kun hurautin välin ensimmäistä kertaa omalla autolla. Samalla tulin varmistaneeksi, etten joutuisi samanlaiseen liruseen kuin keväällä 2020, jolloin minun piti kikkailla Espanjasta ostettu autoni Suomeen läpi pandemian lukitseman Euroopan.

Ratkaisun avaimet löytyivät lopulta suomalaisen kuljetusyhtiön kuljettajan taskusta.

Halki Euroopan

Suomessa sain painaa kättäni uudemman kerran ja vieläkin syvemmälle lompakkotaskuun, kun jouduin kärryni myyntiä varten siirtämään sen Suomen rekisterikilpiin.

Ei ollut muuten halpaa lystiä – toisin kuin sen myyminen. Espanjassa ei pyllyjä lämmitellä kuin kuumilla katseilla, joten sain karvaasti kokea, kuinka paljon koslan arvo laskee Suomessa, jos siinä on lisävarusteena jääkylmä nahkaistuin.

Näistä kokemuksista köyhtyneenä päätin poikani kanssa ajaa Espanjaan läpi Euroopan Suomeen rekisteröidyllä omalla autolla, ja mikäs meidän oli ajellessa, kun matkaseuranamme oli rakas Hilma-koiramme.

Laitonta koiranlainailua

Asetuttuani uudestaan Espanjan alapäähän minulta kysyttiin usein koiralenkillä, olenko minäkin hankkinut koirani koronan takia. Kysymys tuntui aluksi kovin omituiselta, mutta kuultuani monelta kerrostalossa asuvalta espanjalaiselta, kuinka koiran omistaminen oli ollut heille mielenterveyden turvannut henkireikä, aloin ymmärtää ideaa pelastavasta hauvelista.

Ulkonaliikkumiskieltojen vain jatkuessa ihmiset olivat alkaneet lainailla naapureilleenkin koiraa sillä seurauksella, ettei sitä lopulta näkynyt kotona kuin syömässä. Muun ajan se oli jonkun kanssa lenkillä.

Poliisikin oli hoksannut tämän kieron tavan ulkoilla koiran kusettamisen varjolla ja alkanut vaatia näyttämään hurtan passin. Jos koira oli ulkona jonkun muun kuin omistajansa kanssa, rapsahti ulkoilijalle tuntuva sakko. Jos sama hurtta narahti vielä useamman eri henkilön hihnasta, kovimman sakon sai hauvan omistaja. Kaikessa hulluudessaan tällainen koiran lainailu rinnastettiin kaiketi jo ihmiskauppaan.

Tyyris pyörälenkki

Toistaiseksi hulluin kuulemani rajoitus ja sen rikkominen liittyy kuitenkin pyöräilyyn. Poliisit olivat pysäyttäneet suomalaisen ystävämme naapurin, keski-ikäisen espanjalaismiehen, ja antaneet tälle kolmentuhannen euron sakon, koska hän ei ollut pyöräillyt ikäisilleen osoitetussa aikaikkunassa.

Kypärällä verhoiltua päätään pyöritellyt mies oli ottanut sakon vastaan mutta päättänyt, että kun fillaroinnista oli kerran maksettu, hän ei vastoin poliisien kehotusta todellakaan ajaisi suoraan kotiin vaan heittäisi ensin koko rahalla kunnon lenkin.

Samaiset poliisit olivat kuitenkin odottamassa pyöräilijää kotiportilla, ojensivat tälle toisen kolmentuhannen euron sakon ja huomauttivat: ”Et sitten tullut suorinta tietä.”

Lue kaikki Juha Vuorisen tulevat kolumnit täältä!

Lue myös: Kirjailija Juha Vuorinen inspiroituu sekopäisestä ajasta: ”Enää ei tiedä, mikä on tragediaa ja mikä komediaa”

Lue myös: Vuorisella-blogipostaukset

X