Maailmankirjat ovat sekaisin – ”Lappi on noussut valtakunnan takamaasta Suomen kärkeen”

Lappi ei saa olla vain siellä lomalla piipahtavan turistin hetkellinen sunnuntai-näkemys, Seuran kolumnisti Koikkalainen kirjoittaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Koikkalainen on Seuran kolumnisti.

Lappi ei saa olla vain siellä lomalla piipahtavan turistin hetkellinen sunnuntai-näkemys, Seuran kolumnisti Koikkalainen kirjoittaa.
Teksti:
Koikkalainen

Aina ei ole sitä, miltä näyttää.

Tiistaina kevään ensimmäiset peipot olivat palanneet muuttomatkalta ja mutustelivat Koikkalaisen pihalla tyytyväisinä lintulaudalta maahan tippuneita siemeniä.

Raskas reissu oli takana, kesä edessä.

Keskiviikkona samat linnut – joukossa myös yksi pirtsakka puntarinta – kököttivät apeina pensaitten oksilla. Yön aikana oli yllättäen satanut 20 sentin kerros uutta lunta.

Revipä siitä kinosten alta sapuskat rinnan alle. Helppoa ei ole elo taivaan linnuillakaan, vaikka Iso kirjakin sellaista uskottelee.

Koikkalainen auttoi. Talviruokintaa ei pidä koskaan lopettaa liian aikaisin. Ei ainakaan vain kalenteria katsomalla. Pitää myös tiirata, minkälaiset ovat luonnossa kevään todelliset olosuhteet.

Lappi ei ole pelkkä lomailijan sunnuntai-näkemys

Maailmankirjat ovat muutoinkin sekaisin. Korulauseita on kuultu ja paljon, mutta tosiasia on, että upeudestaan huolimatta Lappi on aina ollut vähän valtakunnan takamaata.

Kiehtovaa, kaunista, lumoavaa, mutta silti Syrjä-Suomea. Asiat on aina päätetty muualla. Nyt uutiset kertovat, että Lappi on suorastaan Suomen kärkeä: työllisyystilanne on siellä poikkeuksellisen hyvä.

Tietoa on tietysti tervehdittävä ilolla. Kuva Lapista voisi jopa hiukan muuttua.

Se ei saa olla vain Lapissa lomailemassa piipahtavan turistin hetkellinen sunnuntai-näkemys. Tärkeintä on, miten Lapissa vakituisesti asuvat itse kokevat elämänsä.

Töitä ainakin riittää nyt – muullakin kuin matkailualalla. Maakuntaa vaivaa jopa työvoimapula. Koko valtakuntaa vaivaa taas toisenlainen pula.

Pula uskosta tulevaisuuteen vaivaa

Pula on uskosta – uskosta siihen, että asiat kääntyisivät parempaan suuntaan. Esimerkiksi huhtikuun alun heikennykset asumistukeen eivät ole merkki siitä, että ihmisillä menisi taas lujaa.

Suomi on velkaantunut, mutta pannaanko siitä seuraukset vain tiettyjen ihmisten niskaan, on hiukan toinen juttu.

Koikkalaisesta ei ole neuvomaan siinä, miten velkaongelmat hoidetaan.

Asia on todella vaikea, mutta ratkaisut kuuluvat poliitikoille. Heille siitä palkkaakin maksetaan.

Oikeus ja kohtuus joka tapauksessa on, että taakka on jaettava tasapuolisesti. Raskaampi reppu niille, jotka jaksavat sen kantaa.

Kaikki on suhteellista. Se, missä joku kokee koko maailman kaatuvan, on toiselle yksi hailee.

Niin kuin sekin, että Tampereen Ilves putosi liigan loppukamppailuista tai että niissä ei ole mukana myöskään HIFK. Molemmat pelasivat vahvan kauden 2023–2024.

Loppumetreillä vain repsahti.

Lue kaikki Koikkalaisen kolumnit tästä.

X