”Tänä vappuna ei pääse munaamaan itseään kuin pienissä piireissä”

”Nyt pitää vain muistaa juhlia pienissä porukoissa riittävät etäisyydet säilyttäen”, Koikkalainen muistuttaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Koikkalainen on Seuran pakinoitsija.

”Nyt pitää vain muistaa juhlia pienissä porukoissa riittävät etäisyydet säilyttäen”, Koikkalainen muistuttaa.
Teksti: Koikkalainen

Koronavirukselta ei paljon muuta nyt pysty näkemään. Koikkalainen kuitenkin huomasi, että puissa on jo paksut silmut. Muuta ei enää tarvita kuin riittävästi lämpöasteita ja reipas ripaus vettä taivaalta. Sitten esirippu aukeaa: kevät ja vihreys räjähtävät silmille. Ihan niin kuin ennenkin.

Ohessa on myös vappu, kevään, opiskelijoiden ja työtätekevien juhla. Simaa, silliä, perunasalaattia, nakkeja, ilmapalloja, hassuja naamareita, serpentiinejä ja runsaan puoleisesti alkoholijuomia. Nyt pitää vain muistaa juhlia pienissä porukoissa riittävät etäisyydet säilyttäen.

Poikkeusvappu koettelee tapoihinsa pinttyneitä suomalaisia, mutta on tiukoissa säännöissä ainakin yksi hyvä puoli. Tänä vappuna ei pääse munaamaan itseään kuin pienissä piireissä. Isotkin mokat jäävät vain lähipiirin tietoon.

Kun pandemia toden teolla alkoi, ministereillä tuntui olevan tiedotustilaisuuksissa suorastaan kilpailu siitä, kuka pääsee ja millä minuuteilla tilannetta tv-ruuduissa päivittelemään. Nyt kilpailu on selvästi tasaantunut. Ehkä joku ministeri on jopa huomannut, että liiasta koronajulkisuudesta voi tulla mainehaittaa. Kasvot kuluvat, kun pitää päivästä toiseen kertoa vain huonoja uutisia.

”Silli ja sima kruunaavat myös koronavapun.”

Koronajulkisuuden peruskasvoja on ollut muun muassa perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd). Hän on postinsa vuoksi luonnollisesti kriisin keskeisiä hahmoja, mutta hivenen pitkäpiimäinen puhuja. Ongelmaa ei helpota yhtään se, että hän myös haluaa puhua pitkään ja olla äänessä, vaikka itse asia olisi jo moneen kertaan käynyt tyhmemmällekin selväksi.

Nyt Kiuru on juuri päässyt kertomaan, että yli 70-vuotiaiden koronakaranteeni ei todennäköisesti pääty kovin äkkiä. Karanteenille on varmasti terveydelliset perusteet, mutta vastapainona kodista on tullut monelle ahdistava vankila. Vapaus voi odottaa vasta loppukesästä tai jopa ensi vuoden puolella. Se ei ole elinkautinen, mutta pitkä rupeama.

Pandemiat eivät ole veljeksiä keskenään eikä koronasta tiedetä läheskään kaikkea. Jotain osviittaa antaa, että vuosina 1918–1920 Suomessakin riehuneessa Espanjantaudissa oli neljä eri leviämisaaltoa. Kuolonuhreja tuli Suomessa jopa 40 000.

Tällä haavaa näkyvintä koronataakkaa kantaa elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.). Hän on saanut niskaansa vihat siitä, että Business Finland tuntuu availevan rahasäkkejä kaikille muille, mutta ei heille, joita korona kaikkien kipeimmin taloudellisesti koettelee. Kiireessä tapahtuu – virheitäkin, mutta rahanjakoperusteita voi kyllä tarvittaessa myös nopeasti muuttaa.

Tulokset uusista rahanjakoperusteista kertokoon kuitenkin Pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist (rkp), jota ei ole paljon näkynyt. Pitäähän hänenkin tasapuolisuuden vuoksi saada olla omalta osaltaan koronasta huolissaan. Vähemmästäkin tulee ihmiselle paha mieli.

Ei muuta kuin railakasta etävappua. Sillin kera!

Lue kaikki Koikkalaisen pakinat tästä.

X