”Kuinka katastrofaaliset ovat koronaviruksen aiheuttamat taloudelliset seuraamukset?”

Taloudelliset seuraamukset pohdituttavat Koikkalaista: ”Nyt katsotaan, pystyykö kansakunta nousemaan yhteisin ponnisteluin yhteistä vihollista vastaan.”

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Koikkalainen on Seuran pakinoitsija.

Taloudelliset seuraamukset pohdituttavat Koikkalaista: "Nyt katsotaan, pystyykö kansakunta nousemaan yhteisin ponnisteluin yhteistä vihollista vastaan."
Teksti:
Koikkalainen

Ihmisen on vaikea uskoa sellaiseen, mitä ei ole koskaan nähnyt. Tarina kertoo jatkosodan aikaisesta eturintaman mosurista, joka ei uskonut joulupukkiin eikä kenraaliin.

Joulupukki oli hänelle vain vanhalle viinalle haissut naapurin setä, talvipalttoon kääntänyt valepukki. Kenraaliin sotamies sanoi uskovansa vasta sitten, kun hän sellaisen elävänä omin silmin näkee.

Toive ei toteutunut. Harvoja poikkeuksia lukuunottamatta kenraaleja liikkui etummaisissa ja kuraisimmissa taisteluhaudoissa aika harvakseltaan.

Valko-Venäjän itsevaltainen presidentti Aljaksandr Lukašenka ei ole koskaan nähnyt koronavirusta. Hän kutsuu Helsingin Sanomien mukaan koko epidemiaa Länsi-Euroopan joukkopsykoosiksi.

Taistelussa tätä näkymätöntä vihollista vastaan auttavat hänen mukaansa kuitenkin ennen kaikkea votka ja kylmä.

”Urheilu, erityisesti jääurheilu on parasta lääkettä virusta vastaan”, hän julisti Valko-Venäjällä järjestetyn jääkiekkoturnauksen yhteydessä.

Omapäinen presidentti jatkaa valitsemallaan linjalla. Elämä jatkuu Valko-Venäjällä normaalisti. Samaa tekee johtajan perässä myös hänen maansa ja kansalaisensa.

Viruksesta ei piitata. Vanhaan malliin Valko-Venäjällä ei niitä ole. Sanatkin ovat vain sanoja.

Toistaiseksi Valko-Venäjällä on todettu vain 94 joukkopsykoositartuntaa.

Neljän seinän sisällä ei saa tylsistyä

Suomi toimii päinvastoin. Koronavirusuhkaa ei ole vähätelty. Moni on sitä mieltä, että sitä on jopa liioiteltu. Epidemiaa vastaan taistellaan kovin ottein. Rajat on suljettu, kansalaisten liikkumista dramaattisesti rajoitettu ja koko Uusimaa on eristetty. On varauduttu myös viikkokausien viivytystaisteluihin. Kohta kolme viikkoa jatkuneessa sodassa on nähty jo väsymyksenkin merkkejä. Moraali on koetteilla.

Jotta taistelumoraali pysyisi korkeana, henkiset vastatoimet ovat erityisen tärkeitä. Neljän seinän sisällä ei saa tylsistyä. Koikkalaisen kaveri on ratkaissut ongelman niin, että hän osti kaksi kilon riisipakettia ja alkoi laskea, onko niissä molemmissa sama määrä riisijyviä.

Ei ollut. Toisessa oli 14 riisinjyvää vähemmän kuin toisessa.

Urakka pitää hoksottimet kunnossa. Aikakin on kulunut mielekkäässä tekemisessä. Kun laskija oli päässyt ensimmäisen pussin kanssa jo 14 521:een jyvään, joku soitti ja sekoitti laskelmat. Ei auttanut muu kuin aloittaa taas alusta. Laskija ei ole lannistunut. Kun hän jonain päivänä pääsee riisinjyvien kanssa tasalukemiin, hän hankkii lähikaupasta Corn Flakes -palapelin.

Paloja yhteen sovitellessa menee varmasti seuraavat kaksi viikkoa, mutta ei huolta. Koikkalaisen kaveri on tunnetusti pitkäpinnainen ja kärsivällinen mies.

Kaikissa sodissa syntyy sankareita, näkyviä ja hiljaisia. Koronavirussodassa ei sovi missään tapauksessa unohtaa urhoollista riisinjyvien laskijaa. Hän jos kuka on epäitsekkäästi lujittanut kotirintaman henkistä kanttia. Vähemmästäkin on rintapieleen ripustettu prenikka. Yritä siis tehdä perässä, mutta ota huomioon, että riisinjyvät ovat kiillotettuja.

Taloudelliset seuraamukset todella suuret

Tuskinpa kukaan osaa vielä hahmottaa, kuinka katastrofaaliset ovat koronaviruksen aiheuttamat taloudelliset seuraamukset. Ne ovat todella suuret. Niistä voi tulla vuosikausien riippa. Nyt katsotaan, pystyykö kansakunta nousemaan yhteisin ponnisteluin yhteistä vihollista vastaan. Siinä tarvitaan hiukan puheita, mutta paljon enemmän tekoja.

Ja uhrauksia, joiden pitäisi koskettaa tasavertaisesti kaikkia kansalaisia.

Lue kaikki Koikkalaisen pakinat tästä.

Lue myös: Sairaanhoitajat avautuvat terveydenhuollon sekoilusta ja piinaavasta ilmapiiristä – Hoitajat joutuvat tulemaan flunssaisina töihin, eikä henkilökuntaa testata koronan varalta

X