”Maalaisjärkeä käyttämällä pitää yrittää selvitä pahimman yli – ja uskoa, että uusi virukseton päivä vielä koittaa”

Jaa artikkeliTilaa Seura
Koikkalainen
Koikkalainen on Seuran pakinoitsija. © TOMI MALKKI
"Peittoa vaan niskaan, irtiottoa ihmisistä, lähikontaktit minimiin. Ja kaikki voimassa toistaiseksi", Koikkalainen kirjoittaa.

Tämäkin päivä piti Koikkalaisen vielä ennen kuolemaansa nähdä. Nyt saisi ruveta oikean luvan kanssa kokopäiväiseksi Tupa-Uunoksi ja junttautua suoranaisesta viranomaistoivomuksesta tai jopa käskystä kotiin karvat korvilla seuraaviksi viikoiksi.

Peittoa vaan niskaan, irtiottoa ihmisistä, lähikontaktit minimiin. Ja kaikki voimassa toistaiseksi. Takarajaa ei ole edes ilmoitettu, koska kukaan ei sitä tiedä.

Hallitsematon näkymätön piru

Kaiken tämän takana on tietysti koronavirus. Ainakin vielä hallitsematon, mutta joka paikkaan nokkansa tunkeva, näkymätön piru, joka on jo nyt sekoittanut maailman menon. Ei pörrää poro Tallinnan vanhankaupungin kujilla, ei matkaa Suomi-poika Amerikkaan, Tanskaan, Espanjaan eikä Norjaan ja monessa muussakin maassa ovat ovet menossa lukkoon. Eurooppa käpertyy koloihinsa.

Kotikaranteenit – vapaaehtoiset ja pakolliset – eivät tietysti kaikille sovi. Täytyyhän jonkun pitää yhteiskunnan perustoimintoja yllä ja taata turvallisuus, opetus, terveydenhuolto ynnä muut tavalliseen arkeen liittyvät asiat. Mutta niiden, joita nämä velvollisuudet eivät koske, on syytä siirtyä sivuun ja pysytellä kaukana kaikesta siitä, mikä luo koronavirukselle otolliset olot levittäytyä kansalaisten keskuuteen.

Pysy kotona – pidä etäisyyttä

Kauniisti sanottuna tilanteen voisi kuvata nyt parilla sanalla. Pysy kotonasi. Pidä etäisyyttä. Älä näyttäydy ihmisten ilmoilla, jos sinun ei ole aivan pakko. Terveydenhuolto hoitaa isot linjat, mutta ydin koronaviruksen vastaisessa taistelussa on se, että yksittäiset kansalaiset hoitavat oman tonttinsa ohjeiden mukaan. Pidä etäisyyttä. Pysy poissa ihmisten ilmoilta, jos suinkin voit.

Auki on se, kenen selkänahasta tämä kaikki vielä kustannetaan. Kun ihmisten välinen liike hiljenee, kuivuvat myös rahavirrat. Monelta rahantulo loppuu kokonaan.

Nyt nähdään karmaisevan konkreettisesti, mitä siitä seuraa, kun tavaraa ei tehdä eikä sitä kuljeteta tai mitä kaikkea normaalisti näkymätöntä esimerkiksi jokin suurtapahtuma ympärilleen rahallisesti säteilee.

Hiljaiset avustajat jäävät tuloitta eikä raha kierrä. Kun laivat kulkevat Suomenlahdella tyhjinä, turisteista elävässä Tallinnassa on hyvin hiljaista.

Uusi virukseton päivä vielä koittaa

Tähän kurimukseen pitäisi tietysti sanoa pari kaunista ja rohkaisevaa sanaa, mutta ne tuntuvat nyt olevan pahasti kortilla. Maalaisjärkeä käyttämällä pitää yrittää selvitä pahimman yli ja uskoa siihen, että uusi virukseton päivä vielä koittaa. Sitten voidaan palata taas normaaliin nahisteluun ja pikkuasioista riitelyyn. Sitten veri taas suomalaisissakin kiertää.

Vippaskonsteja ei taida tämän ongelman ratkaisuun kovin monta olla. Pestään nyt vain käsiä ja pidetään sopivaa etäisyyttä. Jälkimmäinen on suomalaisilta aina luontaisestikin onnistunut, edellisessä on ollut korjaamisen varaa hyvinäkin aikoina.

Ihmiset pyristelevät vastaan, mutta virukset lennähtelevät mantereelta toiselle ilmeisen ketterästi. Sama koskee myös taivaan lintuja. Muutama tulokas on jo nähty, mutta muuttolintujen isommatkin aallot alkavat kohtsillään rantautua Suomeen.

Muuttolintujen jokavuotinen tuhansienkin kilometrien edestakainen vaellus on ihme. Se on sitä opettajankin mielestä: ajatelkaa, hyvä lapset, mikä ihme, että linnut tekevät sen saman joka kevät, löytävät takaisin samalla pesimispaikalle Pohjolan perille – ja vielä ilman karttaa ja kompassia.

Pikku-Kallea ei tunteikkailla puheilla hämätä.

”Minusta se se vasta ihme olisi, jos ne käyttäisivät karttaa ja kompassia.”

Lue myös muut Koikkalaisen pakinat.

X