Teksti:
Markku Kuisma

On ilo ylistää Markku Kuismaa! Ja kyllä, egoni saattaa olla pullea kuin vatsani ympärys. Siitä ei ole silti tällä kertaa kysymys. Puhun nyt lääkäritohtori Markku Kuismasta, kaiken maailman dosentista, sellaisesta, jota johtavat valtiolliset päättäjämme ovat ryhtyneet päätyönään pilkkaamaan. Kun eivät muuta osaa, lisäisin, jos olisin ilkeä.

Oikeasti Kuisma on ihan vain Helsingin yliopiston dosentti. Päätyökseen hän toimii Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUS:n ensihoidon linjajohtajana. Kuisma vastaa muuan muassa lääkäriambulansseista, jotka pelastavat meitä tarpeettomilta äkkikuolemilta. Systeemistä on kehitetty yksi maailman parhaista. Tohtori Kuisman rooli on ollut tässä keskeinen, väittävät asioita tuntevat.

Sattuneesta syystä pääsin tutustumaan läheltä, miten Kuisman jengi toimii. Huikeita ammattilaisia. Ripeän rauhallista työskentelyä ei voinut kuin ihailla. Sama koskee Meilahden sairaalakompleksin taitavia lääkäreitä, hoitajia, apulaisia, kaikkia. Samasta sattuneesta syystä tajusin, mitä tarkoittaa hiukan kulahtanut hokema: henkilökohtainen on poliittista.

Pelastumiseni ei merkitse mitään yleiseltä kannalta, enintään lievää pettymystä joillekuille. Mutta privaatisti on tunnustettava, että kivalta se tuntui. Toki tajusin, että juuri tässä lääkäriambulanssin upeassa miehistössä tiivistyy bisnespapistomme saarnaama totuus kaikin puolin tehottomasta, tuhonsa ansaitsevasta julkisesta sektorista. Onhan tämmöinen maailmanihme silvottava, leikattava olemattomiin, pilattava monimutkaisuuteensa sotkeutuvilla hallintohässäköillä ja kaverikapitalismin hukkaputkilla, joilla veronmaksajien miljardit puhalletaan yksityisesti tuottavampiin tarkoituksiin.

Henkilökohtaisen kokemukseni herättämänä ei voi muuta kuin hartaasti rukoilla, että viimeaikaisista vallankumoushallituksistamme tämä uusin ja kumouksellisin ei kykenisi radikalismissaan pistämään päreiksi maailman parasta ja kustannustehokkainta järjestelmäämme. Korjattaisiin mikä on rikki, jätettäisiin vallankumoukset muille.

Tajuan toki, että hallitus on sitoutunut suosimaan rahapiirejä. Kunnioitan valintaa, mutta perustelut ällöttävät. Infantiilit markkinafantasiat ja julkisen tulovirran läänityskiima eivät oikeasti edistä yritteliäisyyttä, tervettä kilpailua eivätkä julkisen talouden tasapainottamista, vaan täsmälleen päinvastoin.

Muuten voin hyvin, kiitos. Tämä uhkakuva vain häiritsee. Kyllä kai hoitavan lääkärin määräys riittää lopettamaan sipilöinnin ja bernerisaation tervehtymisen tieltä?

X