Suomen tehtäviä Nadossa – Markus Kajo: ”Nyt täytyisi Suomen ja Viron yhdistää voimansa järjen valon viennissä”

”On annettavaa meillä monille kunniankukon laulamattomille maille”, Markus Kajo kirjoittaa kolumnissaan Nato-yhteistyöstä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Seuran kolumnisti Markus Kajo on kirjailija, viihdealan yrittäjä ja radio- & tv-viihteen konkari.

"On annettavaa meillä monille kunniankukon laulamattomille maille", Markus Kajo kirjoittaa kolumnissaan Nato-yhteistyöstä.
Teksti: Markus Kajo

Kerta Suomi on, paitsi uusin Nato-valtio myös maailman toisto-onnellisin maa, meillä on sekä intressiä että edellytyksiä kantaa sivistyksen valoa Nato-veljiemme -ja sisartemme pimeisiin mieliin.

On kovin piintynyt ja erheellinen käsitys, että Suomi olisi jonkinlaisen henkisyyden susirajan takamaata. Ei ole se sitä kyllä! On annettavaa meillä monille kunniankukon laulamattomille maille!

Verrataan meitä vaikka Pariisin tapaisen kosmopoliin asuinväkeen.

Iljettäviä nilviäisiä ja sammakoita syö siellä kansa. Ja ovat päivällä humalassa! Kuin käet ikään.

Mutta ruisleivästä eivät älyä mitään, vaan massuttavat pitkulaista vehnähöttöpamppua, joka törröttää ostoskassista ja on koko ajan tiellä kuin purjosipuli.

Päiväkahville jos menee Ranskassa ken, saa kahvia vain kitsaan fingerporillisen, ja on mustaa kitkerää pirua se ”kahvi”.

Entä sitten Saksan kansa? Oluella ja makkaralla turvottaa maksansa ja mahansa saksalainen, ja Saatana on tehnyt niiden kielen kieliopin.

Jos onkin Ranskan kansa irstaudestaan kuulua, niin kyllä riittää riettautta Saksassakin – Hollannista puhumattakaan.

Hoo, mitä tapahtuu Amsterdamissa hämärän tullen, siitä ei kestä maantiedon tunnilla silkohapsille puhua! Eikä kemian!

Yksi poikkeus on Nato-maissa

Luulisi, että pohjoisempana olisi paremmin, mutta Nato-sisarusmaamme Tanska ei ole siveydestään tai raittiudestaan mainetta niittänyt. Jumalanviljaakin kohtelee tanskalainen niin, että laittaa voileipien päälle suklaata ja savusilliä ja muita irvokkaita yhdistelmiä.

Ei tekisi siten nöyrä ja kuuliainen, holtikas kansa. Margariintä laittaisi, ja ehkä juustoa, mutta ei imelää ja suolaista ristiin rastiin, ihmisen makuaistia ivaten.

Kun olin kansakoulussa, piti istua pulpetissa rauhallisesti, eikä saanut tökkiä naapuria terävällä lyijykynällä reiteen noin 20 senttiä lonkasta polveen päin. Ja piti vastata reippaasti ja asiallisesti.

Miten Nadossa?

Nato-naapurukset Turkki ja Kreikka riitelevät markettien jogurttihyllyissä kumpikin omalla versiollaan maustamattomasta jogurtista (kun eivät voi tehdä yhteisversiota) ja kyräilevät valtiorajan yli toisiaan, että ”vielä me teidät kynitään…”

Mutta miksei ole albanialaista jogurttia? Ja miksi hedelmäsalaatti on ranskaksi makedonia?

Amerikka on rahoittanut Natoa isosti, mutta miksi ei ole sieltäkään jogurttia meillä? Onko muka suomalaisten makuaisti liian kurja! Ei ole niin kurja se.

Yksi poikkeus on Nato-maissa (Suomen lisäksi). Viro on ryhdikäs maa, joka kelpaa esimerkiksi kaikille! Ja kelpo kansa asuttaa sitä maata.

Nyt täytyisi Suomen ja Viron yhdistää voimansa järjen valon viennissä pimeimmille Nato-tovereillemme, kohtuukorvausta vastaan. Ja se täytyy tehdä pian.

Muuten ruotsalaisetkin ehtivät Nadoon – ja tekemään bravuurinsa: lyömään rahoiksi myymällä Suomen keksimiä keksintöjä. Kuten sauna ja puolukkahillo. Ja luonto!

Lue kaikki Markus Kajon kolumnit tästä!

Lue myös: Kielitaitoisten kysyntä ei hiivu – ”Venäjän kielen ja kulttuurin ymmärtämistä tarvitaan entistä enemmän”

X