Tulevaisuus on nuorten – Riitta Uosukainen: ”Miten voisimme vahvistaa hyvää ja kitkeä haittoja?”

”Kaikki mitä aikuiset panevat likoon nuorten toiminnan hyväksi on taivaskelpoista”, Viva-lehden kolumnisti Riitta Uosukainen kirjoittaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Valtioneuvos Riitta Uosukainen on Vivan kolumnisti. Hän toimi 20 vuotta kansanedustajana ja ministerinä. Uosukainen oli ensimmäinen nainen, joka valittiin eduskunnan puhemieheksi. Hän johti puhetta yhdeksillä valtiopäivillä.

”Kaikki mitä aikuiset panevat likoon nuorten toiminnan hyväksi on taivaskelpoista", Viva-lehden kolumnisti Riitta Uosukainen kirjoittaa.
Teksti: Riitta Uosukainen

Olen lapsekkaan innostunut kesäkuun alusta. Vuodesta toiseen kesä on silloin rehahtamassa vauhtiin.

Syntymäpäiväni osuu tähän aikaan. Pyhän Henrikin luiden kuljettamispäivä on syntymäpäiväni 18. kesäkuuta. Näinä aikoina etenkin puut puhuttelevat; käyn halaamassa niitä kotitonttikävelyillä. Syreenit tuoksuvat.

Kuitenkaan kukaan ei voi heittäytyä täysin ilon valtaan. Aamu aamulta Ukrainan uutiset toistavat: maailma on jakautunut kahtia sodan myötä. On itä ja länsi.

Tästä ilmapiiristä sikiää muutakin kahtalaisuutta. Nuoret, vieläpä lapset, ovat vaaravyöhykkeessä tässä ”maailman onnellisimmassa” maassa.

Ruotsin malli leviää: nuorten aseelliset ryöstöt ja pahoinpitelyt täyttävät sivuja, niin myös koulukiusaaminen ja merkkivaatteiden ja -tavaroiden varastelu. Some levittää monenlaista agendaa.

Perheenisien ja bussinkuljettajien kimppuun käydään keskellä päivää. Alaikäiset syylliset toteavat: ei siitä minulle mitään seuraa. Ylisukupolvinen päihteiden, myös huumeiden, käyttö lyö leimansa pahimmillaan perheiden elämään.

Entäpä mitalin toinen puoli?

Minulla oli ilo osallistua Imatralla oi­keaan kevätjuhlaan. Nuoria oli koolla nelisensataa, lisäksi vanhempia ja opettajia.

Tunnelma oli rikkumattoman hyvä. Ysiluokkalaiset saivat todistuksensa ja kukkansa. Stipendejä jaettiin.

Tämänkin koulun oppilaina on ollut viime aikoina ukrainalaisia, venäläisiä, argentiinalaisia, thaimaalaisia, virolaisia ja muita. Ei heitä juhlassa joukosta erottanut.

Arkena saattaa olla levotontakin. Eräskin äiti teki kiusaamisesta rikosilmoituksen koko luokasta. Opettajat ovat kovilla. Mutta juhlassa osattiin käyttäytyä. Karjalaisten laulu ja Suvivirsi kaikuivat. On tärkeää, että juhlia järjestetään.

Katselin ysiluokkalaisia. He olivat kauniisti pukeutuneita: tytöillä mekot ja pojilla voittopuolisesti puvut, rusetit tai solmiot. Jokin yhdisti: lähes kaikilla oli jalassa tossut, varsin hienot ja kalliit.

Olin pohtinut pääkaupungin uutisia, joiden mukaan nuoret varastavat toisiltaan etenkin kalliita merkkitossuja. Kopiot eivät kelpaa. Tästä ilmiöstä en ole täällä kuullut – vielä.

Tulevaisuus on nuorten

Joka tapauksessa tulevaisuus on nuorten. Se ei ole klisee.

Miten voisimme vahvistaa hyvää ja kitkeä haittoja?

Erittäin hyvä toiminnallinen uutinen tavoitti minut äskettäin: Power Cup, maailman suurin lasten ja nuorten lentopalloturnaus valtasi Imatran. 717 joukkuetta, 6000 osallistujaa ja 600 vapaaehtoista. Turnaus onnistui kaikin tavoin.

Kaikki mitä aikuiset panevat likoon nuorten toiminnan hyväksi on taivaskelpoista.

Post scriptum

Omistan kolumnin kaksikasvoiselle Janukselle, roomalaiselle jumalalle. Hän katsoo kahtaalle: menneisyyteen ja tulevaisuuteen. 

Lue kaikki tästä Riitta Uosukaisen kolumnit!

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X