”Mikä kepeys!” – Riitta Uosukainen haluaa jakaa yhden itselleen tärkeän reseptin

”Tässä tilanteessa on hyvä kääntyä sisäänpäin, palata kotiin aina kun on mahdollista, lähimpien lämpöön”, Riitta Uosukainen kirjoittaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Valtioneuvos Riitta Uosukainen on Vivan kolumnisti. Hän toimi 20 vuotta kansanedustajana ja ministerinä. Uosukainen oli ensimmäinen nainen, joka valittiin eduskunnan puhemieheksi. Hän johti puhetta yhdeksillä valtiopäivillä.

"Tässä tilanteessa on hyvä kääntyä sisäänpäin, palata kotiin aina kun on mahdollista, lähimpien lämpöön", Riitta Uosukainen kirjoittaa.
(Päivitetty: )
Teksti:
Riitta Uosukainen

Talvi on näyttänyt todelliset ominaisuutensa. On ollut pakkasia, puuterilunta, lumikinoksia ylen määrin, kauneudessa kilpailevia lumisia puita. Talvilintuja, etenkin sinitiaisia, jäniksiä, oravia ja muita otuksia pihapiirissä. Kirkkauden vastapainoksi on humahtanut jo iltapäivällä säkkipimeä mustuus.

Mutta talvipäivän seisaus on jo takana! Päivät pitenevät kukonaskel kerrallaan. On uusi vaihe. Luonto on hiljaa uuden edessä.

Ihmisten maailman myllerrys toki jatkuu. Huonoja uutisia tulee kaikista välineistä. Kartoilta seurataan rintamalinjoja eri puolilla maailmaa. Kotivarasta puhutaan. Eurooppa kyyristyy puolustusasemiin.

Tässä tilanteessa on hyvä kääntyä sisäänpäin, palata kotiin aina kun on mahdollista, lähimpien lämpöön. Voi ottaa aivan arkiset asiat polttopisteeseen, kirjat tai käsityöt esiin, rauhallisesti, numeroa tekemättä.

Riitta Uosukainen paljastaa maittavan kalaruoan reseptin

Ja ruoka on aina lohduksi. Olen palannut hieman ”entisen elämäni” resepteihin, ja yhden niistä haluan jakaa. Se on kehitelty Imatralla golfklubin kupeessa Rantahovin keittiössä ja sitten esitetty Teija Sopasen keittiössä televisiossa. Kalaruoka, mikä kepeys!

Puhemiehen paketti kahdelle 25.8.1994

Ainekset:

6 ahvenfilettä
puoli purjoa
puoli kesäkurpitsaa
voita
suolaa, valkopippuria
pieni rasia tuorejuustoa
kylmäsavustettua kirjolohta tai lohta
sitruunan mehua
tuoretta kirveliä, ruohosipulia, persiljaa tai tilliä

alumiinifoliota

  1. Aloita repäisemällä alumiinifoliosta kaksi kunnon palasta pakettia varten. Voitele foliot voilla. Lado kumpaankin ahvenfileitä. Suolaa ja pippuroi fileet kevyesti.
  2. Pilko purjo ja kesäkurpitsa, hauduta voissa pannulla. Levitä seos ahvenfileitten päälle. Jaa tuorejuusto kahtia ja lisää paketteihin, seuraavaksi pikkupaloiksi pilkottu kylmäsavukirjolohi.
  3. Lopuksi lisää kirveliä tai muuta yrttiä ja päälle vielä loraus sitruunan mehua.
  4. Sulje paketit ja hauduta kypsäksi 225-asteisessa uunissa. Se vie noin puoli tuntia.

Ahvenet nautitaan Teija S:n ja Toivo U:n muistoksi.

Jatketaan kevättä kohti. Kyllä me selviämme – kyllä Suomi selviää. Tunnussana olkoon toivo – ja Toivo.

Panem & circenses, leipää ja sirkushuveja.

Lue kaikki Riitta Uosukaisen kolumnit tästä.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X