Sanna Hellström muistuttaa yltäkylläisyydessä eläviä: ”Rikkaiden kulutuksen vähentäminen on oikeudenmukaista ja oikein suunnattu ympäristöteko”

Ihmisiä huolestuttaa bensan hinnan kallistuminen, inflaation kiintyminen ja lainakorokojen nousu.
Vähävaraisen osalta huoli on ymmärrettävä, kun talous on ollut tiukka tähänkin asti. Samaan aikaan on ilmeistä, että elämme yleisesti yltäkylläisyydessä ja näin tehdessämme kulutamme liikaa luonnonvaroja ja tuuppaamme ilmaan hiilidioksidia.
Tutkitusti tiedetään, että eniten energiaa kuluttaa rikkain osa väestöstä. Maailmanlaajuisesti köyhin puolikas maapallosta kuluttaa vain 20 prosenttia energiasta. Rikkailla kuluu polttoaineeseen, usein fossiiliseen, 187 kertaa enemmän rahaa kuin köyhillä.
Olen itsekin tullut toimeen paljon vähemmällä, silloin kun tulotasoni oli paljon pienempi.
Olin aikanaan väitöskirjatutkija ja pienten lasten yksinhuoltaja. Asuin silloinkin samassa taloyhtiössä kuin nyt, perheellämme oli harrastuksia ja meillä oli ruokaa pöydässä. Meillä ei ollut varsinaisesti pulaa mistään, mutta kulutin rahojani huolellisemmin.
Elämäntapamuutos ei ole helppo
Kulutuksen vähentäminen on kuin terveelliset elämäntavat. Me kaikki tiedämme, mikä olisi hyväksi kehollemme: terveellinen ruoka, riittävä uni, maltillinen päihteiden käyttö ja säännöllinen liikunta.
Tiedosta huolimatta elämäntapojen muuttaminen on usein todella vaikeaa. Samalla tavalla tiedämme, minkälaisia valintoja pitäisi tehdä ympäristön hyväksi ja nyt myös kukkaron. Tästä huolimatta elämäntapojen muutos voi olla vaikeaa.
Kun yleinen elintaso kasvaa, niin edullisiakin asioita saadaan tehokkaammin kaupallistettua. Lenkkeily on halpa harrastus, mutta lenkkikengät kehittyvät siihen tahtiin, että joka kaudelle voi hankkia uuden edistyksellisen ja trendikkään parin.
Kansallispuisto on ilmainen vierailukohde, mutta halutessaan retkeilyvarusteisiin voi sijoittaa huomattavat summat rahaa. Näin voi tehdä, vaikka kävisi retkellä vain kerran. Kirjoja, musiikkia ja elokuvia voi hankkia digitaalisena erilaisia palveluja voi tulla tilanneeksi enemmän kuin ehtii käyttää.
Reilua peliä
Lehtijutussa kalliin sähköauton kuljettaja oli harmissaan Helsingin parkkimaksujen hinnan noususta.
Hinnankorotuksille on oikein hyvät ja käyttöä ohjaavat perusteet. Hinta ohjaa kysyntää, ja näin on mahdollista vähentää autoilua keskustassa, vapauttaa niukkaa tilaa muuhun käyttöön ja lisäksi parkkipaikkoja on todennäköisemmin saatavilla niitä tarvitseville.
Rikkaan talous ei kaadu parkkimaksuihin, ja Helsingissä liikkumisen voi ainakin osittain vaihtaa julkisiin tai polkupyörään ja säästää parkkimaksuissa.
Kulutuksen vähentäminen meille, jotka elämme yltäkylläisyydessä, on yleisen taloustilanteen heiketessä vain reilua. Samaan aikaan on huolehdittava niistä, joille ruoan hinnan nousu tuo todellista ahdinkoa.
Rikkaiden kulutuksen vähentäminen on oikeudenmukaista ja oikein suunnattu ympäristöteko.
Lue kaikki Sanna Hellströmin kolumnit tästä!