Haravasyndrooma on viheliäinen vaiva – tässä viisi vinkkiä, joilla vältät selkäkivut

Liian innokas haravointi voi kostautua jälkikäteen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Haravointi voi aiheuttaa selkävaivoja.

Liian innokas haravointi voi kostautua jälkikäteen.
(Päivitetty: )
Teksti:
Piia Sainio

Haravointi ei ole ihan niin viatonta puuhaa kuin miltä saattaa vaikuttaa. Tottumattomalle liikkujalle se saattaa aiheuttaa viheliäitä selkäkipuja.

Entisten nuorten hyvinvointikirjan kirjoittanut personal trainer Pentti Mikkonen puhuukin ”haravasyndroomasta”, jota esiintyy etenkin keväisin.

Haravoidessa kroppa tekee kiertoliikettä, ja vielä toispuoleista sellaista. Jos lihaksia ei ole treenannut ja kierrot tekee väärin, tuloksena voi olla kipuja alaselässä – eli kansankielellä noidannuoli.

Suomen vanhimmaksi personal traineriksikin tituleerattu seitsenkymppinen Mikkonen antaa viisi vinkkiä, jotka kannattaa ottaa huomioon haravointiurakkaan ryhtyessä.

1. Nosta aina jaloilla

Jos joudut haravoinnin lomassa nostamaan jotain maasta, laske harava käsistäsi ja tee nostoliike niin, ettet kierrä selkää.

”Nosto ja kierto samaan aikaan on myrkkyä selälle”, Pentti Mikkonen sanoo.

Kiinnitä huomio myös siihen, että voima nostoon lähtee jaloista eikä selästä.

2. Kierrä rintarangasta, älä lantiosta

Haravoidessa lantio lähtee helposti tekemään kiertoliikettä. Kierron pitäisi kuitenkin tulla rintarangasta. Sama sääntö koskee kuntosaliliikkeitä.

”Salilla kiertoliikkeet ohjeistetaan aina niin, että lantio pidetään edessä ja rintarangasta kierretään.”

Rintaranka vain tuppaa olemaan harmillisen jäykkä. Mikkonen neuvoo harjoittelemaan kiertoa vaikkapa haravanvartta apuna käyttäen: istu penkille, nosta varsi rinnalle ja kierrä rintarankaa.

3. Vaihda kättä

Haravoinnissa ongelmia aiheuttaa toispuoleisuus. Onnistuisikohan haravointi toisella kädellä? Kokeile!

4. Pidä taukoja

”Lue välillä lehteä ja juo kahvia, jatka sitten haravointia.”

Liika ahkeruus kostautuu. Yhtäjaksoinen, monotoninen liike ei sovi selälle. Siksi haravoidessakin on muistettava tauot.

5. Huolehdi lihaskunnosta

Hyvä peruskunto on avuksi tässäkin asiassa. Jos olet käynyt vaikkapa salilla säännöllisesti, lihaskestävyytesi on hyvällä tasolla ja luultavasti haravointikin luonnistuu paremmin.

Näin pääset eroon haravasyndroomasta

Jos olet jo ehtinyt haravoida varomattomasti ja selkää jomottaa, ei auta kuin antaa selän levätä. Kuntosalilta ja muista liikuntaharrastuksista kannattaa pysyä poissa sen aikaa, että kipu hellittää.

Myös kipulääkkeiden ottaminen kuuriluontoisesti lääkepakkauksen annostusohjeita noudattaen voi auttaa, vinkkaa PT Pentti Mikkonen.

X