Suuntaa Rokansaareen Puumalassa - Mallu Tuukkanen pyörittää kesäkahvilaa Saimaalla menneen maailman lumossa

Puumalan Rokansaaressa viihtyvät niin mökkeilijät, veneilijät kuin melojatkin – ilman sähköä ja liikoja nykyajan mukavuuksia.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Marianne Heikkilä ja Aleksi Hyttinen Ruskoranta-mökissä, joka on vaatimaton mutta upealla paikalla. Kiireisessä elämänmenossa Rokansaaren tapainen ”hidas” paikka rauhoittaa.

Puumalan Rokansaaressa viihtyvät niin mökkeilijät, veneilijät kuin melojatkin – ilman sähköä ja liikoja nykyajan mukavuuksia.
Teksti: Reija Ypyä

Rokansaaren upeutta on vaikea kuvailla. Se täytyy kokea. Saaressa on kaunista kumpuilevaa harjumaisemaa loputtomine mustikkamättäineen ja männiköineen.

Hienoja hiekkarantoja on satoja metrejä. Leveillä metsäpoluilla voi helposti kävellä vaikka kympin lenkin, sillä saaren pinta-ala on 650 hehtaaria. Virkistysalueyhdistys omistaa siitä 25 hehtaaria.

Saaren helmi on salaperäisen näköinen Umpilampi, jossa on seitsemän lähdettä.

Mallu Tuukkanen, 63, pulahtaa joka aamu smaragdinvihreään lampeen, jonne johtavat portaat saunalta veteen asti.

”Kalat tulevat heti tervehtimään minua, sillä vien niille usein puuronloput. Täällä on ahvenia, särkiä, säynävää ja iso hauki on usein kytiksellä”, Mallu kertoo ja kehuu lampea maailman kauneimmaksi paikaksi.

Kesäkahvila Rokansaaressa

Mikkeliläinen Mallu on pitänyt kesäkahvilaa Rokansaaressa jo 17 vuotta. Se ei ole mukavuudenhaluisen ihmisen hommaa, sillä saaressa ei ole sähköä. Mallu käy kahdesti viikossa Mikkelissä kaupassa ja tuo tavarat veneellä noin kilometrin matkan. Satamasta hän kärrää ne maitokärryillä muutaman sadan metrin matkan kahvilalle.

”Rokka” on tuttu paikka jo nuoruudesta, sillä Mallun äiti työskenteli 15 vuotta emäntänä Rokansalon kesäkodissa eli samassa rakennuksessa, jossa on nyt Mallun kuppila.

Mallun kahvila

Mallun kahvilassa tarjotaan kaasuliedellä keitettyä pannukahvia. Päivittäin kahvilla käy arkenakin kymmeniä ihmisiä. Olut on yleisin myyntituote. Pihla Liukkonen

Rokansaari

Rokansaari on mustikanpoimijan paratiisi. Pihla Liukkonen

”Äiti ja kaksi piikaa aloittivat jo aamuviideltä leivinuunin lämmittämisen. Sitten leivottiin leivät ja pullat ja kokattiin ruuat. Jokaisessa seitsemässä mökissä oli perheet, jotka söivät lasikuistilla aamiaisen, lounaan, iltapalan ja vielä iltakahvit. Ei ollut jääkaappeja, vain kellari ja siellä sahajauhoissa säilöttyjä jäitä. Yläkerran terassille väki meni iltakahville ja konjakille ihailemaan auringonlaskua. Äiti lopetti työt iltayhdeksältä. Mietin silloin, että onpa hullun hommaa olla täällä töissä”, Mallu nauraa.

Historian havinaa Saimaalla

Rokansaaren täysihoitola on mielenkiintoinen vaihe Saimaan matkailun historiaa.

Viipurilainen Vilho Montonen osti alueen vuonna 1940 ja rakennutti alueelle saunan ja pienen huvilan. Sodan jälkeen huvilaa laajennettiin ja täysihoitolatoiminta alkoi 1940-luvun lopulla. Montonen kuoli jo vuonna 1953, mutta hänen vaimonsa Karin jatkoi työtä.

Täysihoitola suljettiin 1980-luvun lopulla.

”Rakennukset ovat ihan samat edelleen, sillä ne ovat suojeltuja ja niille saa tehdä vain ylläpitokorjauksia. Umpilammen sauna on vuodelta 1940. Siinä on varmasti saunonut myös säveltäjä George de Godzinsky, joka vietti 1950-luvulla täällä kesiä. Hän kirjoitti täällä laulelmia Puumalan luonnosta, esimerkiksi Rokansalon valssin ja Rokansalon jenkan”, Mallu kertoo.

DJ-Ana eli Antti Pöntinen

DJ-Ana eli Antti Pöntinen soitteli sinkkuja kahvilan terassilla. Usein joku mökkiläinen musisoi tai järjestää ohjelmaa. Pihla Liukkonen

Aikahyppy menneisyyteen

Mallun kuppilan keittiön vanha leivinuuni on oranssi ja kaapit vihreitä. Mukavuuksia on kaasuhellan ja kaasujääkaapin verran. Astiat tiskataan käsin, kunhan vesi on ensin haettu kaivosta ja kuumennettu. Mallu laittaa pannukahvin turisemaan.

Tässä kahvilassa on turha kysellä cappuccinoa tai kauralattea. Ensimmäisen asiakkaan kahvihammasta jo kolottaa.

Hiljaisuus, hiekkarannat ja upea luonto

Vääksyläinen Vesa Lipsanen on veneillyt kymmenen vuotta säännöllisesti Rokansaareen nauttimaan hiljaisuudesta, luonnosta ja hiekkarannoista.

Sähköttömien 1950–70-luvun mökkien nimetkin henkivät hauskasti mennyttä aikaa: Rantamaja, Ruskoranta, Tuulensuoja ja Enonpirtti. Tunnelma on alkuvoimainen ja välitön, sillä sähköttömyys luo kiireettömyyttä. Työläppäriä ei kannata ottaa mukaan, mutta kahvilan aurinkopaneelilla voi ladata kännykän.

Vesa lukee, hakkaa halkoja saunalle ja tekee pieniä venereissuja. Huonokaan ilma ei häiritse, sillä luonnon muuttuvaa näytelmää voi ihailla vaikkapa Mallun kuppilan lasiterassilta.

”Käyn kuppilassa joka päivä kahvilla montakin kertaa, sillä haluan tukea sitä, että joku viitsii kuskata tavarat tänne Mikkelistä ja keittää minulle kahvit sähköttömässä keittiössä. Mallu on sydämellinen äitihahmo, suorastaan saariemo, joka luo tänne lämpimän tunnelman ja ottaa meidät kaikki huomioon”, Vesa kiittää.

Vesa Lipsanen ja Jari Ylinen

Vesa Lipsanen ja Jari Ylinen sanovat, että moni veneilijä käy Rokansaaressa Mallun ja kahvilan takia. Harvassa saaressa voi juoda kahvilassa kylmän oluen. Pihla Liukkonen

Mallu tekee etukäteistilauksesta myös ruokaa ja aamupalaa isoillekin porukoille. On syntymäpäiviä, kokouksia ja kaveriporukoiden illanviettoja. Tarjolla on vaikkapa kinkkukiusausta tai kanapastaa lasiterassilla, josta voi ihailla Saimaan Lietvettä.

”Kokkaan isot annokset kotona ja kuljetan ne tänne. Kahvila on kiinni maanantaina ja torstaina, koska olen silloin Mikkelissä ostoksilla. Tulen aina vähintään neljän ison kassin kanssa. On niin maitoa, leipää, makkaraa, olutta, viiniä kuin karkkia ja perunalastujakin.”

Umpilammen sauna

Umpilammen saunassa on päivittäin miesten ja naisten vuorokin, joten jokainen pääsee saunaan. Se on hyvin suosittu. Pihla Liukkonen

Iltakahville Rokkaan

Puumalalainen Jari Ylinen ostaa Mallulta oluen ja siirtyy pihakeinuun nauttimaan sitä.

”Pidän Puumalassa veneilijöille Neste-bensa-asemaa. Viime kesänä olin 94 päivää putkeen töissä, mutta ehdin Rokkaan 48 kertaa. Käyn täällä kahvilla ja tämä on kantakuppilani kesäiselle oluthetkelle. Kerään veneeseen 1–8 kaveria ja hurautamme tänne”, Jari kertoo.

Jari kehuu Mallun iloista luonnetta, jonka takia hän ajaa mielellään 20 minuuttia veneellä kahville Rokansaareen. Myös lapset tykkäävät ostaa häneltä jäätelöä ja karkkia vanhanaikaisesti tiskin takaa.

”Olen ohjannut monta asiakasta käymään täällä. Myös vieraat ja sukulaiset vien aina Rokansaareen. Joskus tuon Mallulle ruokatavaraa kylältä.”

Moni veneilijä haluaa käydä Rokansaaressa kerran kesässä vuodesta toiseen.

Talkoohenki on vahva. Mallu kokoaa porukan keväisin ja syksyisin siivoamaan ja laittamaan paikkoja kuntoon. Esimerkiksi saunan portaat tehtiin talkoilla. Toki Saimaan virkistysalueyhdistys ja Pidä saaristo siistinä hoitavat perusasiat ja roskahuollon.

Rokansaari

Sateisella ilmalla porukka kerääntyy päärakennuksen lasitetulle terassille ihailemaan maisemaa. Pihla Liukkonen

Rokansaari

Rokansaaresta on veneellä Puumalaan kauppaan noin 20 minuutin matka. Pihla Liukkonen

Maailman ihanin sauna

Haminalaiset Jaana ja Pekka Uutela vilvoittelevat saunan terassilla ja nauttivat kuohuviiniä. He ovat käyneet täällä veneellä jo 15 vuotta, yöpyvät vanhassa 80-luvun karavaaniteltassa ja kokkaavat ruokansa rautapannuilla avotulella rannassa.

”Viivymme nyt kolmisen päivää, vähän keleistä riippuen. Saunomme joka päivä, sillä Umpilampi on sadunomaisen hieno uimapaikka. En ole tämmöistä nähnyt missään muualla Saimaalla”, Pekka kehuu.

Saimaan Virkistysalueyhdistyksellä on neljä aluetta matkailijoille Puumalassa, Ristiinassa, Savonlinnassa ja Mikkelissä. Niissä on saunoja, vuokramökkejä ja grillikatoksia.

Yhdistyksen jäseniä ovat Mikkelin, Savonlinnan ja Puumalan kunnat. Kannattajajäseniä ovat Pidä Saaristo siistinä ry sekä Mikkelin, Ristiinan, Sulkavan ja Imatran pursiseurat sekä parikymmentä henkilöjäsentä.

Rokansaari

Pidä Saaristo siistinä ry hoitaa Rokansaarta ja mökkien varauksia. Pihla Liukkonen

Rokansaaren mökkejä voi vuokrata kuka tahansa toukokuun alusta syyskuun alkuun. Vuokraushinnat ovat noin 50 euroa yöltä. Vakiokävijät varaavat mökkejä usein jo vuotta aikaisemmin, jotta saavat haluamansa mökin. Vuokrausta hoitaa Pidä Saaristo Siistinä ry.

Mikkeliläiset Marianne Heikkilä ja Aleksi Hyttinen ovat käyneet Rokansaaressa 10 vuotta ja yrittävät aina päästä Ruskorantaan. Se on suosituin mökki upealla hiekkarannalla. Mökin mukavuudet ovat kaasujääkaappi ja kaasuliesi. Mutta terassilta aukeaa laaja Saimaa ja siitä voi ihailla auringonlaskua.

”Saimme tämän kahdeksi päiväksi, enää ei ollut koko viikkoja saatavilla. Ihmiset elävät nopeatempoista elämää, ja tämä pitäisi varata ajoissa. Maisema on uskomaton. Hienointa Rokansaaressa on luonto ja se, että pääsee pois kaupungin vilskeestä. Täällä on rauhallista, ei mitään ördäysmeininkiä, vaan jokainen kunnioittaa tätä paikkaa. Kävelemme, uimme, soutelemme ja saunomme.”

Aleksi Hyttinen

Mökkiläiset hakkaavat itse saunapuunsa. Aleksi Hyttinen halkoo puuta juuri ennen saunavuoroaan. Pihla Liukkonen

Mariannea ja Aleksia viehättää alkeellisuus ja nostalginen tunnelma. He tulivat Rokansaareen soutaen. Saimaan virkistysalueyhdistyksellä on yksi soutuvene mökkiä kohden. Ne odottavat mantereen puolella Rokansalossa. Sinne voi jättää auton parkkiin ja soutaa noin 300 metrin matkan Rokansaareen.

Mallun kuppila on auki juhannuksesta elokuun loppuun. Mitään suurta bisnestä se ei ole, enemmänkin elämäntapa.

”Ihmiset tykkäävät siitä, että täällä on kahvila. Ja minä juttelen mielelläni kaikkien kanssa. Aika usein joku soittaa kitaraa toisten iloksi. Minulla on A-oikeudet, mutta suosituimpia juomia ovat olut, lonkero ja viinit. Sähköttömän saaren kylmä skumppakin maistuu monille! ”

”Jos sataa, ihmiset tulevat sisälle, on iso lasiterassi. Monesti joku soittaa kitaraa. Huono ilma ei vaikuta kahvilaan. Täällä ollaan yhtä luonnon kanssa.”

”Ulkomaisia turistejakin käy, varsinkin melojia. Eilen oli kaksi sveitsiläistä ja erityisesti mieleeni jäi italialainen mies ja hänen saksalainen vaimonsa, jotka työskentelevät Afganistanissa. He olivat haltioituneita Rokansaaren rauhasta ja kauneudesta. Niin olen minäkin, vuodesta toiseen”, Mallu toteaa.

X