Arki häiden jälkeen pudotti Sirjan, 30, tyhjyydentunteeseen: ”Olihan se ihan täydellinen prinsessapäivä, mutta mitäs nyt sitten?”

Jaa kaverilleTilaa Seura
Kun häät ovat ptkän suunnittelun ja stressaamisen jälkeen viimein ohi, monelle tulee alakuloinen tai tyhjä olo.
Kun häät ovat ptkän suunnittelun ja stressaamisen jälkeen viimein ohi, monelle tulee alakuloinen tai tyhjä olo. Kuvituskuva. © iStock
Psykoterapeutin mukaan tyhjyydentunnetta voi ehkäistä ylläpitämällä morsiusparin välistä romantiikkaa tai sopimalla, että jokin yhteinen unelma toteutetaan vasta häiden jälkeen.

Arkeen palaaminen pitkään valmisteltujen häiden jälkeen voi olla raskasta. Sirja Voutilainen, 30, on kokenut sen kahdesti. Ensimmäiset häät olivat isot ja stressaavat, toisissa häissä hän sai järjestämiseen paljon apua muilta.

Silti molempien häiden jälkeen tyhjyydentunne oli kova.

Sirja Voutilainen ei ole kokemustensa kanssa yksin. Vuonna 2018 tehdyssä yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa selvitettiin 152:n hiljattain naimisiin menneen naisen tuntemuksia. Heistä lähes 12 prosenttia kertoi kokevansa masennuksen kaltaisia oireita pian naimisiinmenon jälkeen.

Ensimmäiset häät: ”Askartelin kaiken itse”

Olihan se ihan täydellinen prinsessapäivä, mutta mitäs nyt sitten?

Sirja Voutilaisen ensimmäisiä häitä juhlittiin vuonna 2012. Ne olivat isot, ja niitä suunniteltiin ja järjestettiin jopa kaksi vuotta.

”Käytin valmisteluun paljon aikaa. Askartelin kaiken itse, koristelin jopa tuhkakupit.”

Loppua kohden kiire ja stressi hääjärjestelyissä lisääntyivät ja lisääntyivät. Kun juhlat lopulta olivat ohi, stressi purkautui musertavana tyhjyydentunteena.

”Vaikka olin yrittänyt ottaa rennosti järjestelyissä, se tyhjyydentunne oli ihan hirveä, kun kaikki oli ohi. Olihan se ihan täydellinen prinsessapäivä, mutta mitäs nyt sitten?”

Voutilaisella oli suuria vaikeuksia päästää irti häähumusta, ja vähään aikaan hän ei jaksanutkaan tehdä juuri mitään.

”Tuli vähän sellainen olo, etten tuntenut itseäni enää tarpeelliseksi. Minun olisi pitänyt olla onnellisempi kuin koskaan, mutta en meinannut päästä edes sängystä ylös”, Voutilainen muistelee.

Toiset häät: vähemmän stressiä, saman verran alakuloa

Ensimmäisellä kerralla tyhjyydentunne yllätti Sirja Voutilaisen täysin, sillä hän ei ollut osannut odottaa sitä. Toisia häitä suunnitellessa tilanne oli eri: hän tiesi, että juhlien jälkeen saattaisi alakulo taas iskeä.

Toiset häät pidettiin tänä kesänä. Ne olivat huomattavasti pienemmät ja rennommat kuin ensimmäiset.

”Me olimme molemmat kokeneet jo kerran ne sellaiset isot, tapoja noudattavat pönötyshäät, joten halusimme näistä hieman rennommat juhlat.”

Voutilainen ja hänen miehensä olivat myös olleet toistensa ensimmäisissä häissä, koska he kuuluivat samaan kaveriporukkaan jo silloin. Siksi he osasivat nyt arvioida, mitkä asiat kummankin edellisissä häissä toimivat, ja mitä he halusivat tehdä toisin.

Stressiä oli siis tällä kertaa vähemmän, mutta se ei silti poistanut hääjuhlan päättymisen jälkeistä tyhjyyttä. Tällä kertaa synkkyys ei ajanut sängynpohjalle, mutta paluu arkeen oli rankka.

”Häistä jäi paljon hyviä muistoja, mutta en ole jaksanut vielä käydä edes kuvia läpi.”

Vauva pitää arjessa kiinni

Olen monesti katsellut vahingossa kivoja tavaroita hääkirppiksillä ja muistanut hetken päästä, että ai niin, en tarvitsekaan enää häätavaroita.

Sirja Voutilainen ja hänen miehensä saivat esikoisensa joulukuussa 2018. Pieni vauva on vaikuttanut siihen, millaista arkeen palaaminen kesähäiden jälkeen on ollut.

”Hän saa minut pidettyä koko ajan arjessa kiinni, mikä helpottaa elämää häiden jälkeen”, Voutilainen sanoo.

Hänestä on outoa olla yksin vauvan kanssa kotona miehen työpäivien ajan, sillä hääjärjestelyiden aikaan hän oli paljon kaasonsa kanssa.

”Tuntuu oudolta, kun häät ovat ohi eikä ole enää syytä viettää niin paljon aikaa kaasoni luona. Laitoinkin juuri eilen hänelle viestiä, että saanko tulla sinne hengaamaan muuten vain”, Voutilainen sanoo nauraen.

Hääjärjestelyistä on muutenkin ollut vaikeaa päästää irti, sillä ennen häitä ne pyörivät mielessä koko ajan.

”Olen monesti katsellut vahingossa kivoja tavaroita hääkirppiksillä ja muistanut hetken päästä, että ai niin, en tarvitsekaan enää häätavaroita”, Voutilainen nauraa.

Kulttuurin muutos on osasyy tyhjyydentunteeseen

Johtava asiantuntija ja psykoterapeutti Heli Vaaranen Väestöliitosta sanoo, että samanlaista tyhjyydentunnetta koetaan usein myös muiden isojen tapahtumien jälkeen. Esimerkiksi jonkin konsertin tai messutapahtuman jälkeen voi tulla samanlainen tyhjyys, jos tapahtumaa on odottanut pitkään.

Vaarasen mukaan häiden jälkeinen tyhjyydentunne johtuu osittain kulttuurin muutoksesta. Perinteisesti häiden ideana oli nimittäin se, että hääpari sai toisensa pitkän odotuksen jälkeen. Siten häät merkitsivät uuden yhteisen elämän alkua.

”Nykyään hääpari on yleensä asunut yhdessä jo jonkin aikaa ennen kuin häitä juhlitaan, joten heillä ei enää ole samalla tavalla odotettavaa kuin ennen. Häissä on nykyisin joskus enemmän kyse juhlahumusta kuin itse parisuhteesta”, Heli Vaaranen sanoo.

Juhlien järjestäminen on jännittävää aikaa ja luo odotuksia. Kun arkeen ei tule mitään suurta muutosta avioliiton myötä, eikä tunnukaan erilaiselta olla naimisissa, voi pettymys olla suuri.

Huomion väheneminen voi pahentaa tilannetta

Tyhjyydentunne voi aiheutua myös siitä, että hääjärjestelyistä ja häiden odotuksesta johtunut huomion keskipisteenä oleminen päättyy.

”Moni haaveilee prinsessapäivästä ja huomion keskipisteenä olemisesta. Kun se loppuu, pettymys voi olla suuri erityisesti niille, jotka eivät koe saavansa tavallisessa arjessaan tarpeeksi huomiota”, Vaaranen selittää.

Tyhjyydentunne voi olla erityisen ongelmallinen silloin, kun sitä kokee tuoreesta avioparista vain toinen puoliso.

”Silloin parin kannattaa selvittää keskenään, mistä tunne johtuu. Onko kyse parin välisestä isommasta tyhjyydestä vai pelkästään häiden loppumisesta johtuvasta pettymyksestä?”

Romantiikan ylläpitäminen ja tulevaisuuden suunnitteleminen voivat auttaa

Häitä järjestävä pari voi torjua tyhjyydentunnetta ennakoimalla. Yksi keino tähän on Heli Vaarasen mukaan romantiikan ylläpitäminen tarkoituksella.

”Romantiikkaa voi rakentaa perinteillä tai omilla jutuilla. Perinteinen tapa on esimerkiksi se, että sulhanen ja morsian eivät näe toisiaan häitä edeltävänä yönä.”

Vaarasen mukaan myös tyhjyydentunteen hyväksyminen etukäteen voi auttaa.

”Silloin hyväksytään, että paluu arkeen tapahtuu väistämättä ja se voi olla tylsää. Sitten alkaa uusi elämänvaihe. Pariskunnan tehtävä on tehdä yhdessä elämästään mielenkiintoista.”

Jos hääpari tietää jo etukäteen, että naimisiinmeno ei muuta heidän arkeaan mitenkään, he voivat miettiä yhdessä, minkä yhteisen unelman he jättävät toteutettavaksi vasta häiden jälkeen.

”Silloin on jotain yhteistä kivaa, mitä voi odottaa myös häiden päätyttyä, eikä jännittävä odotus päätykään häihin”, Vaaranen summaa.

X