Arki häiden jälkeen pudotti Sirjan, 30, tyhjyydentunteeseen: ”Olihan se ihan täydellinen prinsessapäivä, mutta mitäs nyt sitten?”

Psykoterapeutin mukaan tyhjyydentunnetta voi ehkäistä ylläpitämällä morsiusparin välistä romantiikkaa tai sopimalla, että jokin yhteinen unelma toteutetaan vasta häiden jälkeen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kun häät ovat ptkän suunnittelun ja stressaamisen jälkeen viimein ohi, monelle tulee alakuloinen tai tyhjä olo. Kuvituskuva.

Psykoterapeutin mukaan tyhjyydentunnetta voi ehkäistä ylläpitämällä morsiusparin välistä romantiikkaa tai sopimalla, että jokin yhteinen unelma toteutetaan vasta häiden jälkeen.
Teksti:
Armi Kauppila

Arkeen palaaminen pitkään valmisteltujen häiden jälkeen voi olla raskasta. Sirja Voutilainen, 30, on kokenut sen kahdesti. Ensimmäiset häät olivat isot ja stressaavat, toisissa häissä hän sai järjestämiseen paljon apua muilta.

Silti molempien häiden jälkeen tyhjyydentunne oli kova.

Sirja Voutilainen ei ole kokemustensa kanssa yksin. Vuonna 2018 tehdyssä yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa selvitettiin 152:n hiljattain naimisiin menneen naisen tuntemuksia. Heistä lähes 12 prosenttia kertoi kokevansa masennuksen kaltaisia oireita pian naimisiinmenon jälkeen.

Ensimmäiset häät: ”Askartelin kaiken itse”

Olihan se ihan täydellinen prinsessapäivä, mutta mitäs nyt sitten?

Sirja Voutilaisen ensimmäisiä häitä juhlittiin vuonna 2012. Ne olivat isot, ja niitä suunniteltiin ja järjestettiin jopa kaksi vuotta.

”Käytin valmisteluun paljon aikaa. Askartelin kaiken itse, koristelin jopa tuhkakupit.”

Loppua kohden kiire ja stressi hääjärjestelyissä lisääntyivät ja lisääntyivät. Kun juhlat lopulta olivat ohi, stressi purkautui musertavana tyhjyydentunteena.

”Vaikka olin yrittänyt ottaa rennosti järjestelyissä, se tyhjyydentunne oli ihan hirveä, kun kaikki oli ohi. Olihan se ihan täydellinen prinsessapäivä, mutta mitäs nyt sitten?”

Voutilaisella oli suuria vaikeuksia päästää irti häähumusta, ja vähään aikaan hän ei jaksanutkaan tehdä juuri mitään.

”Tuli vähän sellainen olo, etten tuntenut itseäni enää tarpeelliseksi. Minun olisi pitänyt olla onnellisempi kuin koskaan, mutta en meinannut päästä edes sängystä ylös”, Voutilainen muistelee.

Toiset häät: vähemmän stressiä, saman verran alakuloa

Ensimmäisellä kerralla tyhjyydentunne yllätti Sirja Voutilaisen täysin, sillä hän ei ollut osannut odottaa sitä. Toisia häitä suunnitellessa tilanne oli eri: hän tiesi, että juhlien jälkeen saattaisi alakulo taas iskeä.

Toiset häät pidettiin tänä kesänä. Ne olivat huomattavasti pienemmät ja rennommat kuin ensimmäiset.

”Me olimme molemmat kokeneet jo kerran ne sellaiset isot, tapoja noudattavat pönötyshäät, joten halusimme näistä hieman rennommat juhlat.”

Voutilainen ja hänen miehensä olivat myös olleet toistensa ensimmäisissä häissä, koska he kuuluivat samaan kaveriporukkaan jo silloin. Siksi he osasivat nyt arvioida, mitkä asiat kummankin edellisissä häissä toimivat, ja mitä he halusivat tehdä toisin.

Stressiä oli siis tällä kertaa vähemmän, mutta se ei silti poistanut hääjuhlan päättymisen jälkeistä tyhjyyttä. Tällä kertaa synkkyys ei ajanut sängynpohjalle, mutta paluu arkeen oli rankka.

”Häistä jäi paljon hyviä muistoja, mutta en ole jaksanut vielä käydä edes kuvia läpi.”

Vauva pitää arjessa kiinni

Olen monesti katsellut vahingossa kivoja tavaroita hääkirppiksillä ja muistanut hetken päästä, että ai niin, en tarvitsekaan enää häätavaroita.

Sirja Voutilainen ja hänen miehensä saivat esikoisensa joulukuussa 2018. Pieni vauva on vaikuttanut siihen, millaista arkeen palaaminen kesähäiden jälkeen on ollut.

”Hän saa minut pidettyä koko ajan arjessa kiinni, mikä helpottaa elämää häiden jälkeen”, Voutilainen sanoo.

Hänestä on outoa olla yksin vauvan kanssa kotona miehen työpäivien ajan, sillä hääjärjestelyiden aikaan hän oli paljon kaasonsa kanssa.

”Tuntuu oudolta, kun häät ovat ohi eikä ole enää syytä viettää niin paljon aikaa kaasoni luona. Laitoinkin juuri eilen hänelle viestiä, että saanko tulla sinne hengaamaan muuten vain”, Voutilainen sanoo nauraen.

Hääjärjestelyistä on muutenkin ollut vaikeaa päästää irti, sillä ennen häitä ne pyörivät mielessä koko ajan.

”Olen monesti katsellut vahingossa kivoja tavaroita hääkirppiksillä ja muistanut hetken päästä, että ai niin, en tarvitsekaan enää häätavaroita”, Voutilainen nauraa.

X