Arvo Karhapää, 86, tuntee elävänsä vapaaehtoistyössä – ”Olen ahertanut Vantaan Hiihtoseuran talkoissa yleismiehenä liki puoli vuosisataa”

Arvo Karhapää, 86, on tehnyt talkootöitä hiihtoseuran riveissä lähes puolen vuosisadan ajan. Myös helmikuun alun SM-hiihdoissa talkoolaisilla on tärkeä rooli.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Arvo Karhapää jakaa mehua maaliin tulleille kilpalijoille. 10 kilometriä hiihtänyt Aino Soininen Espoon Hiihtoseurasta nappaa mehun ennen kuin katoaa pukuhuoneeseen.

Arvo Karhapää, 86, on tehnyt talkootöitä hiihtoseuran riveissä lähes puolen vuosisadan ajan. Myös helmikuun alun SM-hiihdoissa talkoolaisilla on tärkeä rooli.
Teksti:
Ville Vanhala

”Talvi 1975 oli eteläisessä Suomessa vähäluminen. Kun lähdin hiihtolenkille, tapasin ladun varresta miehiä lapioimasta lunta latupohjille, jotta lasten hiihtokilpailut saataisiin pidettyä. Miehet pyysivät minutkin lapioimaan, ja sillä hetkellä liityin Tikkurilan Hiihtoseuraan, Arvo Karhapää muistelee.

Sen jälkeen hän on tarttunut lapioon useammankin kerran nykyään Vantaan Hiihtoseurana tunnetun hiihtoseuran talkoissa.

”Esimerkiksi vuoden 1990 SM-hiihtokilpailujen latupohjat jouduttiin tekemään miltei kokonaan lapioimalla”, Arvo Karhapää kertoo.

”Hiihdän yhä aktiivisesti”

”Tänä päivänä latupohjat tehdään koneella ja lunta saadaan tarvittaessa lisää lumettamalla. Pääkaupunki­seudulla ladut on tarvittaessa ajettu valmiiksi jo aamuviideltä.

Hiihdän yhä aktiivisesti ja olen ladulla pannut merkille, että murtomaahiihdon suosio on selkeässä nousussa. Pääkaupunkiseudun kuntoladuilla sujuttelee tätä nykyä tuhansia hiihtäjiä.”

Arvo kokee kuuluvansa Vantaan Hiihtoseuran vakituiseen kalustoon.
Arvo Karhapää kokee kuuluvansa Vantaan Hiihtoseuran vakituiseen kalustoon. © Marjo Tynkkynen

75-vuotiaiden talkoolaisten veteraanikilta

”Olen ahertanut Vantaan Hiihtoseuran talkoissa eräänlaisena yleismiehenä liki puolen vuosisadan ajan. Olen ollut raivaamassa metsään latupohjia, toiminut kuuluttajana ja jakanut lasten hiihtokilpailuissa mehua.

Meille on syntynyt talkoolaisten keskuuteen keski-iältään noin 75 vuoden ikäisten veteraanikilta. Se on oma ryhmämme, ja Vantaan Hiihtoseura on meidän seuramme. Me kaikki lapsista veteraaneihin olemme hiihdon yhdistämää porukkaa.

En ollut nuoruudessani kilpaurheilija, mutta olen juossut veteraanisarjoissa maratoneja kotimaan tärkeimpien kilpailujen lisäksi myös veteraanien EM-kilpailuissa.

Aiemmin hiihdin vapaalla tyylillä, mutta viime vuosina olen joutunut vaihtamaan tyylini perinteiseen. En enää pääse jyrkimmissä ylämäissä sukset jalassa laukalle.”

Hiihtokeskuksen huolto- ja ensiaputiloissa on myös talkoolaisten kahvihuone.
Hiihtokeskuksen huolto- ja ensiaputiloissa on myös talkoolaisten kahvihuone. © Marjo Tynkkynen

”Talkootöissä tunnen eläväni”

”Kaupan alalla alue- ja myyntipäällikkönä työskennellessäni minulla riitti aikaa urheiluun ja seuratoimintaan. Eläkkeelle jäämisen jälkeen vapaaehtoistyö oman seuran piirissä on tullut minulle yhä tärkeämmäksi.

En koskaan lähde Vantaan Hiihtoseuran talkoisiin väkisin, vaan aina omasta halustani. Rakastan urheilua, ja meidän seurassamme arvostetaan sekä veteraani- että nuorisotoimintaa. Talkootöissä tunnen eläväni täyttä minulle mieluista urheilullista elämää.” 

SM-hiihdot järjestetään Vantaalla 2.–4. helmikuuta 2024.

Lue myös: Juhani Nippula toimii eläkkeellä Vantaan hiihtoseuran talkoolaisena: ”Käyn mielelläni – vapaaehtoisten kesken vallitsee hyvä ja reilu yhteishenki”

Urheilijaperheen vesana ja aktiivihiihtäjänä Juhani Nippola osallistuu mielellään myös vapaaehtoisena kilpailujen järjestelyihin.
Urheilijaperheen vesana ja aktiivihiihtäjänä Juhani Nippola osallistuu mielellään myös vapaaehtoisena kilpailujen järjestelyihin. © Marjo Tynkkynen

Lue myös: Hiihto on koko perheen harrastus – Merituuli toimii talkoolaisena hiihtokisojen ajanottajana Vantaalla: ”Seuramme vahva yhteishenki näkyy”

Merituulin tehtävänä on usein ajanotto ja saapu­vien hiihtäjien kirjaaminen. Myös hänen oma tyttärensä Lydia Lehtonen oli kisoissa, ja Merituulin piti kiirehtiä lähettämään tämä liikkeelle. Lydian matka oli 2 kilometriä.
Merituulin tehtävänä on usein ajanotto ja saapu­vien hiihtäjien kirjaaminen. Myös hänen oma tyttärensä Lydia Lehtonen oli kisoissa, ja Merituulin piti kiirehtiä lähettämään tämä liikkeelle. Lydian matka oli 2 kilometriä. © Marjo Tynkkynen
X