Aviopari laihdutti yhdessä – kumpikin pudotti lähes 50 kiloa vuodessa elämäntapamuutoksella: ”Olemme joutuneet vähän väliä ostamaan pienempiä vaatteita!”

Mari, 33, ja Mikko Ikäheimon, 29, laihdutusprosessin salaisuus on ollut sitoutuminen yhdessä terveelliseen elämään. Vaakaa parilla ei ole, mutta he huomaavat laihtumisen jatkuvasti pienentyvästä vaatekoosta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Mari Ikäheimo painoi vielä vuosi sitten noin 145 kiloa ja Mikko Ikäheimo 155 kiloa. Nyt molemmat ovat lähes 50 kiloa hoikempia.

Mari, 33, ja Mikko Ikäheimon, 29, laihdutusprosessin salaisuus on ollut sitoutuminen yhdessä terveelliseen elämään. Vaakaa parilla ei ole, mutta he huomaavat laihtumisen jatkuvasti pienentyvästä vaatekoosta.
(Päivitetty: )
Teksti:
Armi Kauppila

Mari, 33, ja Mikko Ikäheimo, 29, heittivät viime kesänä yhteisen kotinsa kaapeista roskiin kaikki epäterveelliset ruuat. Nyt heistä kumpikin on laihtunut vuodessa lähes 50 kiloa. Alkutilanteessa vuosi sitten Mari painoi noin 145 kiloa ja Mikko 155 kiloa.

Painonnousu lähti Marin mukaan käsistä silloin, kun hän ja Mikko menivät naimisiin viisi vuotta sitten. Mari lihoi noin 40 kiloa melko lyhyessä ajassa. Lisäksi tuli raskauskiloja.

Mikollakaan ei ollut painon suhteen helppoa.

”Minulla loppuivat työt niihin aikoihin, joten ei tullut enää liikuttua samalla tavalla kuin ennen. Sitten alkoivat herkut maistua.”

”Söimme silloin huonosti ja todella epäterveellisesti”, Mari tiivistää.

Pariskunnalle oli selvää, että tapoja pitäisi terveyden vuoksi muuttaa.

”Ei siinä tarvinnut mitenkään hirveästi miettiä, onko tarpeen laihduttaa, kun liikkuminen alkoi olla hankalaa, ja jo lyhyessä kävelyssä hengästyi”, Mikko sanoo.

Myös Marilla oli vaikeuksia terveytensä kanssa. Hänen polvensa olivat alkaneet reistailla, ja astmakin hankaloitti elämää.

Vaikeinta oli aloittaminen – ravitsemusterapeutti-ystävä neuvoi oikean ruokavalion pariin

Muutos pariskunnan syömistottumuksissa lähti liikkeelle viime kesänä.

”Ystävämme, joka opiskelee ravitsemusterapeutiksi, ohjasi meitä ja antoi meille vinkkejä elämäntapojemme muuttamiseen. Itsehän me laihdutimme, mutta hän auttoi paljon rakentamalla meille ruokavalion, jossa sitten pysyimme”, Mari kertoo.

Yhdessä tapojaan muuttamalla pariskunta siis laihtui. Muutos ei kuitenkaan ollut helppo.

”Kaikista vaikeinta oli aloittaa ja vaihtaa entisestä ruokavaliosta tähän, miten me syömme. Muutos oli niin radikaali. Nyt uusi ruokavalio on jäänyt tavaksi, emmekä enää oikeastaan edes osaisi syödä toisin”, Mikko sanoo.

Pari jätti laihdutuksen alussa ruokavaliostaan kokonaan vehnän, maidon sekä tavallisen sokerin, joka korvattiin kookossokerilla ja muilla makeutuskeinoilla, kuten banaanilla. He pyrkivät nykyään syömään kaiken mahdollisimman puhtaana ja luomuna.

Mari päättää, mitä syödään – välillä myös herkut sallitaan

”Mikolta aina kysytään, että mitä hän on syönyt laihtuakseen – hänhän vain syö aina sitä, mitä minä laitan!”

Mari on parin keittiössä se, joka määrää, mitä milloinkin syödään.

”Mikolta aina kysytään, että mitä hän on syönyt laihtuakseen – hänhän vain syö aina sitä, mitä minä laitan!” Mari nauraa.

Parilla on myös kolme lasta. He saavat syödä enemmän hiilihydraatteja kuin pariskunta itse.

”Muuten he sitten syövätkin oikeastaan kaikkea samaa kuin mekin”, Mari sanoo.

Vaikka Marin ja Mikon muutos epäterveellisestä hyvin terveelliseen ruokavalioon voi kuulostaa radikaalilta, he eivät silti täysin kiellä itseltään herkkuja. Niitä syödään silloin tällöin.

Ei vaakaa käytössä

Pariskunta on laihtunut vuodessa reilusti. Mari arvioi, että häneltä on lähtenyt suunnilleen 45 kiloa, joten nykyinen paino on sadan kilon paikkeilla. Mikko arvioi laihtuneensa noin 45–50 kiloa, eli hän painaa nyt osapuilleen 105–110 kiloa.

Tarkalleen he eivät tiedä nykyistä painoaan, sillä heidän kotonaan ei ole vaakaa.

”Olisi henkisesti raskasta ravata vaa’alla koko ajan, joten emme käytä sitä lainkaan”, Mari sanoo.

Painon putoamisen näkee parhaiten vaatekokojen vaihtumisesta.

”Eihän sitä voi olla huomaamatta, kun olemme joutuneet vähän väliä ostamaan pienempiä vaatteita!” Mari nauraa.

Tulevaisuudessa Mikko tahtoo pudottaa vielä muutaman kilon, ja Mari haluaa lisää lihaksia.

”Aion seuraavaksi aloittaa kuntosaliharrastuksen. Olemme kuitenkin tyytyväisiä muutokseemme jo nyt”, Mari sanoo.

He aikovat pitäytyä jatkossakin uudessa, terveellisessä ruokavaliossaan, sillä he tietävät, että muuten ote lähtee helposti lipsumaan ja kilot voivat tulla takaisin.

Aviopari laihdutti yhdessä:

Mari Ikäheimo liikkuu paljon. Tänä kesänä hän jaksaa pyöräillä kevyesti 20 kilometrin lenkkejä, eivätkä polvikivut vaivaa samalla tavalla kuin ennen.

Näin aviopari laihdutti yhdessä: Mari Ikäheimo liikkuu paljon. Tänä kesänä hän jaksaa pyöräillä kevyesti 20 kilometrin lenkkejä, eivätkä polvikivut vaivaa samalla tavalla kuin ennen. © Mari ja Mikko Ikäheimon kotialbumi

Mikko Ikäheimoa hädin tuskin tunnistaa 50 kiloa hoikempana. Hän on tyytyväinen jo nyt, mutta haluaa pudottaa vielä muutaman kilon lisää.

Näin aviopari laihdutti yhdessä: Mikko Ikäheimoa hädin tuskin tunnistaa 50 kiloa hoikempana. Hän on tyytyväinen jo nyt, mutta haluaa pudottaa vielä muutaman kilon lisää. © Mari ja Mikko Ikäheimon kotialbumi

Yhteinen projekti lähentää parisuhdetta

”Ei siihen entiseen ole paluuta, se on ollutta ja mennyttä. Olemme menneet täysillä tämän koko ajan.”

Mari ja Mikko Ikäheimon mielestä heidän laihdutusprojektissaan oli tärkeää se, että he olivat siinä yhdessä mukana.

”Tottakai se laihduttaminen on helpompaa, kun molemmat ovat sitoutuneet uuteen ruokavalioon ja terveellisempiin elämäntapoihin”, Mikko sanoo.

Luovuttamista kumpikaan ei ole harkinnut.

”Ei siihen entiseen ole paluuta, se on ollutta ja mennyttä. Olemme menneet oikeastaan täysillä tämän koko ajan”, Mari pohtii.

Laihdutus on lähentänyt pariskuntaa.

”On helpompi olla itsensä ja toisen kanssa, kun on paljon energisempi olo ja on arjessa iloisempi kuin ennen. Laihdutuksesta on ollut paljon apua juuri siksi, että se vaikuttaa positiivisesti mielialaan”, Mikko kertoo.

Paitsi että he ovat saaneet lisää energiaa, pariskunnan terveys on muutenkin kohentunut. Marin polvet voivat jo paremmin, eikä hengitysvaikeuksia ole enää yhtä paljon kuin aiemmin.

”Tukekaa toisianne, älkääkä menettäkö toivoanne”

Mari ja Mikko Ikäheimo toivovat inspiroivansa muita pariskuntia, jotka haaveilevat elämäntapamuutoksen tekemisestä yhdessä. Parilla onkin muutama kokemuksen tuoma neuvo muille.

”Muutoskuvien ottaminen auttaa. Minä olen ottanut niitä joka kuukausi, ja aina niistä näkee selvästi, että tuloksia on tullut. Se pitää motivaation korkealla”, Mari sanoo.

”Keskustelkaa asioista ja ottakaa painonpudotus yhteiseksi tavoitteeksi. Tukekaa toisianne älkääkä menettäkö toivoanne missään vaiheessa”, Mikko neuvoo.

Lue myös: 150 kiloa painoaan pudottanut Belinda ei enää häpeä itseään: ”En aina muista, etten painakaan kahtasataa kiloa”

X