Upea elämäntapamuutos – 150 kiloa painoaan pudottanut Belinda ei enää häpeä itseään: ”En aina muista, etten painakaan kahtasataa kiloa”

Enimmillään 244 kiloa painanut Belinda Kara laihtui lihavuusleikkausten ja elämäntapamuutosten avulla. Suurimpana motivaationa projektissa oli huoli omasta terveydestä, mutta ylipaino sai naisen myös häpeämään itseään.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

150 kiloa painoaan pudottanut Belinda painoi pahimmillaan jopa 244 kiloa.

Enimmillään 244 kiloa painanut Belinda Kara laihtui lihavuusleikkausten ja elämäntapamuutosten avulla. Suurimpana motivaationa projektissa oli huoli omasta terveydestä, mutta ylipaino sai naisen myös häpeämään itseään.
(Päivitetty: )
Teksti:
Armi Kauppila

Belinda Karalla, 44, on takanaan arjen mullistanut elämänmuutos: vuodesta 2013 lähtien hän on pudottanut yhteensä jopa 150 kiloa. Matkan varrella hänelle on tehty kaksi lihavuusleikkausta, mutta niistä huolimatta paino ei ole karissut helposti.

Kuten monella muulla ylipainoisella, Karallakin paino-ongelmat alkoivat jo hyvin nuorena. Hän muistaa, että hänen neuvolakortissaan luki jo 6-vuotiaana huomautus ylipainosta.

Paino nousi runsaasti ala- ja yläasteen ajan. Myöhemmin seurasi kuitenkin vielä pahempi lihomiskausi.

”Ensimmäisen raskauteni aikana se karkasi kokonaan käsistä. Jo alkuraskautena painoin yli sata kiloa, ja loppuvaiheessa paino nousi lähelle kahtasataa.”

Tätä seurasi myöhemmin pitkä masennusjakso.

”En silloin jaksanut tehdä oikein mitään, enimmäkseen makasin vain kotona.”

Lihavuusleikkaus edessä

Masennuksen helpotettua hieman Kara heräsi todellisuuteen: jos jotain ei pian tapahtuisi, hänen kävisi huonosti.

”Halusin elää vielä. Ajattelin, että jos en ala nyt laihduttaa, kohta minua ei enää ole.”

Silloin hän meni ensimmäistä kertaa lääkäriin keskustellakseen lihavuusleikkauksesta, ja pääsi jonoon.

Hänelle tehtiin mahalaukun kavennusleikkaus 2013 ja myöhemmin mahalaukun ohitus 2017.

Leikkausten lisäksi Karan on täytynyt tehdä myös itsenäisesti paljon töitä päästäkseen ylipainosta. Hän on muun muassa käynyt aktiivisesti kuntosalilla.

Ylipaino sai välttelemään julkisia paikkoja

Lähes 250-kiloisena Kara vältteli julkisille paikoille menoa. Osittain siksi, että hän häpesi itseään, eikä halunnut kohdata tuntemattomia ihmisiä. Kaupassa hän saattoi kuulla vierailta aikuisiltakin huutelua.

”En jaksanut huutelua, joten en halunnut mennä julkisiin paikkoihin. Olin mieluummin vain omien ystävieni seurassa.”

Osittain julkisten paikkojen välttely johtui myös käytännön syistä.

”Painoa oli yksinkertaisesti niin paljon, että jos aioin mennä jonnekin, minun piti olla varma, että siellä on penkki, jossa voin istua.”

Nykyään Kara on jatkuvasti liikkeellä, eikä hän jännitä enää julkisille paikoille menemistä. Välillä hän yhä kuvittelee olevansa ylipainoinen, ja hermoilee siksi tilanteita.

”Jos olen istumassa tuoliin kahvilassa, saatan edelleen jännittää, mahdunko siihen tai kestääkö se painoni. En aina muista, etten painakaan enää kahtasataa kiloa.”

Nykyään Belinda Kara liikkuu aktiivisesti

150 kiloa painoaan pudottanut Belinda Kara liikkuu nykyään aktiivisesti. © Belinda Karan kotialbumi

Karan on välillä katsottava peiliin muistuttaakseen itseään, että hän näyttää nykyään aivan erilaiselta.

Motivaatio on tärkeintä

Karalla ei ole yhtä tiettyä vinkkiä siihen, miten sairaalloisen ylipainoinen voi aloittaa laihdutusurakan. Hän haluaa kuitenkin muistuttaa motivaation tärkeydestä.

”Pitää jaksaa uskoa onnistumiseen, koska töitä joutuu tekemään paljon. Lihavuusleikkauksetkaan eivät ole oikotie onneen.”

Mutkia on ollut matkassa Karallakin: esimerkiksi ensimmäistä leikkausta hän joutui jonottamaan pitkään. Lopulta operaation jälkeen Belindan paino alkoi uudelleen nousta, kun hän sai lapsen eikä pystynytkään enää liikkumaan yhtä aktiivisesti.

Laihdutusleikkaukset puolestaan ovat aiheuttaneet ikäviä sivuvaikutuksia, kuten raudan imeytymisongelmia, sokeriarvojen ajoittaista romahtelua ja ruokajumeista johtuvaa oksentelua.

”En silti todellakaan vaihtaisi mitään pois”, hän sanoo.

Lue myös: Aviopari laihdutti yhdessä – kumpikin pudotti lähes 50 kiloa vuodessa elämäntapamuutoksella: ”Olemme joutuneet vähän väliä ostamaan pienempiä vaatteita!”

X