Lähes 40 kiloa laihduttanut Jenna näkee itsensä yhä isokokoisena – Asiantuntija: ”Kehonkuvan muuttuminen on hidasta, vaikka fyysiset muutokset olisivatkin nopeita”

Hoikempaan kehoon tottuminen on ollut Jenna Piirrolle vaikeaa. Kysyimme asiantuntijalta, miksi ihmisen mieli ei pysy kehon muutoksissa mukana.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jenna Piirto on laihduttanut 38 kiloa, mutta hänen mielensä ei ole aina pysynyt muutoksessa mukana.

Hoikempaan kehoon tottuminen on ollut Jenna Piirrolle vaikeaa. Kysyimme asiantuntijalta, miksi ihmisen mieli ei pysy kehon muutoksissa mukana.
(Päivitetty: )
Teksti:
Armi Kauppila

Jenna Piirto, 29, katsoi peiliin ja näki ylipainoisen naisen. Hän oli laihtunut lyhyessä ajassa paljon ja oli hoikempi kuin koskaan, mutta mieli ei ollut pysynyt muutoksessa mukana.

”Näin itseni ihan suhteettoman suurena, samankokoisena kuin olen ollut isoimmillani.”

Sellainen oli tilanne noin vuosi sitten, kun Piirto oli juuri muuttanut pois pitkäaikaisesta kotikaupungistaan ja aloittanut uuden koulun.

Keho hahmotetaan todellista pyöreämpänä

Itä-Suomen yliopiston terveyspsykologian dosentin Sanna Sinikallion mukaan kehon hahmottaminen todellista pyöreämpänä on yleistä laihduttajilla. Erityisesti lihavuusleikkausten jälkeen, kun paino muuttuu dramaattisesti, ihmiset saattavat nähdä itsensä edelleen lihavina.

Hitaammissakaan muutoksissa ei laihduttajan kehonkuva aina pysy mukana.

”Ihmisen kehonkuva ja identiteetti muotoutuvat koko elämän ajan. Laihduttajalla on usein jo vakiintunut kokemus itsestään laihdutuksen alkaessa. Siksi kehonkuvan muuttuminen on hidasta, vaikka fyysiset muutokset olisivatkin nopeita”, Sanna Sinikallio kertoo.

Hänen mukaansa isot elämäntilanteen ja elinympäristön muutokset, kuten uusi asuin- tai opiskelupaikka, voivat vaikeuttaa uuteen kehoon sopeutumista entisestään.

Identiteettiasioita on hankalaa käsitellä yksin

Laihduttaminen on ollut Jenna Piirrolle pitkä ja hankala prosessi. Ennen sen aloittamista hän häpesi omaa kehoaan ja vältteli tilanteita, joissa piti olla vähissä vaatteissa.

”Kun aloin laihduttaa, minäkuvani ei muuttunut hetkessä. Sitten alkoi tulla pystyvyyden tunne, ja fyysinen jaksaminen lisääntyi. Samalla itsetuntokin alkoi pikkuhiljaa kohentua.”

Jenna Piirtoa on auttanut myös läheisten kanssa keskusteleminen.

”Olen kertonut heille, millaisena näen itseni ja kysynyt heiltä mielipiteitä kehostani. Muiden mielipiteet auttavat minua näkemään kehoni realistisemmin.”

Sanna Sinikallio suosittelee kehonkuvan kanssa kamppaileville keskustelemista omien läheisten lisäksi ammattilaisen kanssa.

”Olisi hyvä, jos omista ajatuksista pääsisi keskustelemaan psykologin tai vaikka aiheeseen perehtyneen sairaanhoitajan kanssa. Identiteettiin ja minäkuvaan liittyviä asioita on hedelmällisempää käsitellä muutenkin kuin vain oman pään sisällä pohdiskellen.”

Omaa saavutusta kannattaa arvostaa

Jenna Piirron mielestä laihdutusurakkaa aloittelevan on tärkeää olla kärsivällinen oman itsetuntonsa kanssa. Hän haluaa myös muistuttaa, ettei tavoitepainoon pääseminen tee kaikkea paremmaksi.

”Tavoitepainoon päästyäänkin laihduttaja voi vielä kokea sellaisia tuntemuksia, että on tyytymätön eikä näekään toivomiaan tuloksia peilistä.”

Hän suosittelee omien saavutuksien arvostamista myös muille laihduttajille, mikäli heidän on vaikeaa nähdä oma edistyksensä.

”Kannattaa välillä pysähtyä ja katsoa sitä kokonaiskuvaa, että miten hieno muutos on jo takana ja mitä kaikkea on saavuttanut”, Jenna Piirto sanoo.

Nyt hän haluaa itse kiinteytyä lisää, mutta laihduttamisesta Jenna ei ota enää paineita. Hän uskoo, että paino pysähtyy sopivaan kohtaan. Ajoittaisesta epävarmuudesta huolimatta mieli on nyt parempi kuin vuosi sitten.

”Olen päässyt aika hyvin yli tunteesta, että pitäisi olla pienempi, parempi tai nätimpi. Olen aika lailla sinut itseni kanssa, ja on vain tottumiskysymys, että opin hyväksymään uuden kehoni.”

X