Eeva Kaila, 67, oli viisi päivää syömättä Elokapinan mielenosoituksessa: ”On pakko tehdä jotain ilmastonmuutoksen estämiseksi”

Eeva Kaila, 67, on valmis menemään vaikka putkaan taistelussa terveellisen ympäristön puolesta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Seitsemän lapsenlapsen mummo Eeva Kaila ei osta lapsenlapsille tavaroita. ”Olen antanut lahjaksi esimerkiksi tanssikursseja.”

Eeva Kaila, 67, on valmis menemään vaikka putkaan taistelussa terveellisen ympäristön puolesta.
Teksti: Hertta-Mari Kaukonen

Uutiskuvassa elokuulta 2020 kolme Elokapina-ympäristöryhmän aktivistia on asettunut nälkälakkoon, jotta Suomen hallitus ottaisi kovemmat päästötavoitteet käyttöönsä. Helsingin Kansalaistorille majoittuneiden nuorten aktivistien joukosta erottuu harmaahiuksinen Eeva Kaila. Hän ei syönyt viiteen vuorokauteen kuin suolatabletteja.

”En tuntenut nälkää, mutta väsyin ja palelin, vaikka oli lämpimiä kesäpäiviä”, Eeva sanoo.

Miksi eläkeikäinen Eeva oikein halusi mukaan nälkälakkoon?

”Koen, että on pakko tehdä jotain ilmastonmuutoksen estämiseksi. Maapallolla kuolee paljon enemmän ihmisiä ilmastonmuutokseen kuin koronaan.”

Jo pitkään ympäristöasioista kiinnostuneesta Eevasta tuli ympäristöaktivisti eläkkeellä, koska mielenosoituksiin oli työuran jälkeen aikaa. Hän meni mukaan Elokapinaan vuoden 2019 syksyllä.

”Kaipasin toimintaa”, Eeva sanoo.

Eeva ei pelkää pidätystä

Elokapina on väkivallatonta suoraa toimintaa harjoittava ympäristöryhmä, joka on tunnettu istumamielenosoituksistaan autoteillä. Eeva Kaila otti osaa lokakuussa julkisuuteen nousseeseen mielenosoitukseen, jossa poliisi sumutti. Eeva välttyi kaasutukselta, koska poliisi kuljetti hänet jo sitä ennen putkaan.

Eevan arkea rytmittävät lähes jokaviikkoiset mielenosoitukset, joihin hän matkustaa kesäisin vaikka junalla Tammisaaren-mökiltään. Eeva ei pelkää pidätyksiä, mutta ikä ja nivelreuma asettavat jo rajoituksia mielenosoituksille.

”Jotkut kytkevät itsensä toisiinsa kiinni lukolla. Itse en tekisi niin, koska pelkään, että käsi menisi poikki. Ja kun on näin vanha, tietää, että tuollaisista ei palaudu niin helposti”, Eeva sanoo.

Eeva Kaila

Eeva Kailan arkea rytmittävät lähes jokaviikkoiset mielenosoitukset. Tommi Tuomi

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 8/21.

X