Uskotko intuition voimaan? Intuitiotutkija Asta Raami: ”Ongelmana ei ole se, emmekö kuulisi intuitiota, vaan meiltä puuttuu rohkeus toimia sen mukaan”

Intuitiotutkija ja tietokirjailija Asta Raami painottaa kiitollisuuden tunnetta oivallusten syntymisessä. Yhteys omaan intuitiojärjestelmään tuottaa myös onnellisuutta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kaikki mikä tukee mielen rauhoittamista ja turvallisuudentunnetta, on hyväksi oivallusten edellä, vinkkaa intuitiotutkija Asta Raami.

Intuitiotutkija ja tietokirjailija Asta Raami painottaa kiitollisuuden tunnetta oivallusten syntymisessä. Yhteys omaan intuitiojärjestelmään tuottaa myös onnellisuutta.
Teksti: Linda Martikainen

Tietokirjailija Asta Raamin uusin kirja on Intuitio3. Siinä kerrotaan, miksi ja miten intuition käyttöä kannattaa harjoitella.

Mitä intuitio on, ja miten se voi auttaa meitä selviytymään?

Meillä on kaksi tietämisen tapaa: intuitio ja päättely. Intuitio on hankala käsite siinä mielessä, että se on kuin sateenvarjo. Minun näkökulmastani on kolme kiinnostavinta intuitiota.

Ensimmäinen on vaistointuitio. Viime aikoina korona on tuonut hyvin esiin tätä primitiivi-intuitiota, joka auttaa meitä selviytymään.

Toinen on asiantuntijaintuitio, joka on aika luotettava, koska se pohjautuu oppimiseen. Siinä kokeneelle lääkärille voi nousta alitajunnasta epäilys jostain taudista.

Intuition kolmas ulottuvuus, superintuitio, on jäänyt vähemmälle huomiolle. Se johtuu siitä, että meillä ei ole oikein hyviä keinoja tarkastella järjettömän intuition luomaa tietoa. Keksijät sanovat, että superintuitio on järjetön ajatus, jonka he silti ohjaavat loppuun saakka.

Onko superintuitiossa jotain mystiikkaa, ja voivatko kaikki tavoittaa sen?

Meissä jokaisessa on nämä kaikki intuitiot. En itse usko yliluonnolliseen, vaan että maailmankaikkeudessa kaikki on luonnollista. Superintuitio ei kuitenkaan sovi meidän lineaariseen ajatteluun. Se kiinnostaa minua siksi, että osa ihmisistä pystyy ylittämään oman asiantuntijuutensa eli keksimään ja visioimaan tulevaa. He tavoittavat jotain sellaista, joka ylittää opitun ja koetun.

Keksijät pystyvät murtautumaan ulos asiantuntijuuden rajoittavista näkökulmista. Ihmiset, jotka ovat avarakatseisia, pystyvät tarkastelemaan asioita, jotka haastavat heidän uskomuksiaan ja mielen turva-aluetta.

Keksijät, jotka hyödyntävät poikkeuksellisen hyvin intuitiota, suorastaan etsivät sellaista tietoa, jolla he voivat murskata lempikäsityksiään. He innostuvat siitä, että heidän aiemmat lempiteoriansa menevät palasiksi. Tämä vaatii hyvää itsesäätelytaitoa ja tietynlaisia vahvuuksia. Usein nämä vahvuudet, kuten kyky sietää erilaisuutta, yksinäisyyttä ja kritiikkiä, syntyvät jo lapsuudessa.

Kaikenlainen mielen hiljentäminen auttaa oivallusten syntymisessä.

Intuition ääntä kannattaa kuunnella. Kaikenlainen mielen hiljentäminen auttaa oivallusten syntymisessä. istockphoto

Miten oivallusten syntymistä voisi treenata?

Kaikenlainen mielen hiljentäminen auttaa oivallusten syntymisessä. Neurotutkimuksissa on havaittu, että ennen oivaltamista katse kääntyy sisäänpäin maailman tarkkailemisen sijaan. Turvan tunne on tärkeää.

Kaikki, mikä tukee mielen rauhoittamista ja turvallisuudentunnetta, on hyväksi oivallusten edellä. Kiitollisuuden tunne on yksi parhaimmista. Kiitollisina emme pelkää, vaan uskallamme alkaa leikkiä ideoilla.

Miksi intuitiota on joskus vaikea ”uskoa” kuin vasta jälkikäteen?

Usein ongelmana ei ole se, emmekö kuulisi intuitiota, vaan meiltä puuttuu rohkeus toimia sen mukaan. Asiantuntijoilla voi esimerkiksi loppua rohkeus alkaa tutkia järjetöntä ajatusta.

Sen takia historiassa tuntuu toistuvan tilanteet, joissa nerokkaat ideat tyrmätään mahdottomina. Esimerkiksi Leonardo da Vinci oli kiistatta nero. Hän kirjoitti silti, että keksijänä hän oli halveksittu, koska keksinnöt eivät perustuneet kirjaviisauteen.

Mitä hyötyä ihmisellä on olla yhteydessä omaan intuitiojärjestelmäänsä?

Keksijä Nikola Tesla kirjoitti keksineensä kaikki nimissään olevat moottorit ja koneet alle kahdessa kuukaudessa ja olleensa silloin elämänsä onnellisimmassa mielentilassa.

Kun ihminen kykenee olemaan yhteydessä intuitiojärjestelmään, se tuottaa tasapainoa ja inspiraatiota ja onnellisuutta. Silloin voimme avautua maailmalle.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 6/20.

Lue myös: Löydä sisäinen viisautesi kuuntelemalla ja hyödyntämällä intuitiota

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X