Upea kesäparatiisi Saarenmaalla – Anne ja Samuli Rikama rakastuivat rappioromantiikkaan ja kunnostivat nauttivat nyt kauniista ympäristöstä vapaa-ajan kodissaan

Romahtaneet rakennukset ja rehottava piha eivät säikäyttäneet Anne ja Samuli Rikamaa. Pikkuhiljaa Saarenmaalle syntyi rakas kesäparatiisi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ikivanha aita on kasattu kalkkikivi- ja graniittimurikoista.

Romahtaneet rakennukset ja rehottava piha eivät säikäyttäneet Anne ja Samuli Rikamaa. Pikkuhiljaa Saarenmaalle syntyi rakas kesäparatiisi.
(Päivitetty: )
Teksti: Eeva Tala

”Se oli sateinen kesä, vuosi 1997. Päätimme lähteä ajelemaan Viroon sadetta pakoon ja katselemaan paikkoja. Naapuri oli sanonut, että ihan turvallista siellä on liikkua. Meillä ei ollut entuudestaan mitään yhteyksiä naapurimaahan. Virossakin satoi. Neljä päivää putkeen.

Olimme Samulin kanssa tuolloin alle nelikymppisiä kolmen pienen lapsen vanhempia. Saara ja Anna olivat 8 ja 5, Jussi 3. Haaveilimme omasta kesäpaikasta ja olimme käyneet katsomassa monenlaisia mökkejä. Etelä-Suomen rantapaikkoihin budjettimme ei kuitenkaan riittänyt.

Saimme vihjeen Saarenmaalla myynnissä olevasta Tilga-nimisestä paikasta. Tila oli ollut tyhjillään jo jonkin aikaa. Kun saavuimme perille, näimme romahtaneita rakennuksia ja pihan, jossa kasvoi heinää reiteen asti.

Saarenmaan vapaa-ajan koti

Päärakennuksen lasiovista pääsee kätevästi ulos ulkopöydän ääreen syömään ja istumaan iltaa. Irina Mägi

Jokin paikassa kuitenkin säväytti. Minä ihastuin komeisiin, taivasta kohti kurkotteleviin lehmuksiin, käppyräisiin omenapuuvanhuksiin, koko pihapiiriin. Tilaa ympäröi kauttaaltaan ikivanha, sammaloitunut kiviaita, joka on kasattu kalkkikivistä ja graniittimurikoista.

Rappioromantiikka vetosi minuun. Talossa ei ollut tehty remontteja, mikä oli hyvä asia. Juuri alkuperäisyydessään paikka oli hyvin viehättävä.

Samuli näki paikassa projektin. Hän otti sen haasteena, joka vaatisi valtavasti työtä, mutta joka ennen pitkää palkitsisi. Hän oli oikeassa. Tosin 20 vuotta tähän on mennyt.

Saarenmaan vapaa-ajan koti

Keittiö kokoaa väen yhteen. Ilmojen mukaan ollaan sisällä tai ulkona. Irina Mägi

Vinkkejä naapureilta

Aluksi yövyimme päärakennuksessa teltassa, koska ympärillä lenteli lepakoita ja lattioilla vilisti hiiriä. Lapsista se oli jännittävää. Heistä oli muutenkin hauskaa, kun pihassa saattoi kiipeillä puissa ja oli tilaa temmeltää. Ruoat olivat ämpärissä kaivossa. Tästä lähdettiin liikkeelle.

Ensin kunnostettiin pieni liha- ja kala-aittana aiemmin ollut rakennus. Halusimme jonkin kompaktin sisätilan, jossa voisimme olla. Siihen tehtiin sauna, keittiö-tupa ja parvi, jonne mahduimme nukkumaan.

Heti perään tehtiin huussi, sitten ulkoköökki, jossa ei ollut aluksi kattoa ollenkaan.

Saarenmaan vapaa-ajan koti

Vanhan pihapiirin rakennuksia on kunnostettu yksi kerrallaan. Maakellarikin pääsi taas käyttöön. Irina Mägi

Joka vuosi oli jokin projekti meneillään. Sigala eli sikalana ja lampolana ollut rakennus toimii nykyisin nuorison valtakuntana ja myös vierastalona.

Meidät on otettu täällä todella hyvin vastaan. Ihmiset ovat mutkattomia ja ystävällisiä.

Heti ensimmäisenä kesänä naapurit tulivat tuomaan meille perunoita ja antoivat vinkkejä muun muassa hyvistä työmiehistä.

Oma asenteemme tulla ja asettua tänne on ollut nöyrä. Halusimme muun muassa oppia viron kieltä, jotta voisimme paremmin kommunikoida paikallisten kanssa. Arkipäiväiset asiat ja keskustelut luonnistuvat nykyisin viroksi. Olemmekin vuosien aikana luoneet tänne vilkkaan sosiaalisen verkoston. On todella hienoa, kun paikallisia tulee meille kylään ja iltaa istumaan.

Saarenmaan vapaa-ajan koti

Entinen talli näyttää nyt tältä! Päärakennuksen alakerran muhkea ruokapöytä teetettiin 500 vuotta vanhasta laivanrakennukseen tarkoitetusta tammesta. Avarasta tilasta on näkymä myös yläkertaan. Irina Mägi

Vanhaa ja uutta

Päätalo kunnostettiin viimeisenä. Tai no, sen jälkeen viime kesänä valmistuivat vielä autotalli ja varasto.

Päätalo on niin valtavan suuri, 400-neliötä kahdessa kerroksessa, että sen suunnittelemista ja korjaamista piti jokunen vuosi kypsytellä.

Rakennuksen vanhin osa on 1800-luvulta, mutta tilalla on tietojen mukaan ollut asutusta jo 1600-luvulla. Tilga on tyypillinen saarenmaalainen maalaistalo, jonka toisessa päädyssä asuttiin ja toista päätyä pidettiin riihenä, tallina ja navettana. Keskellä on ennenkin ollut keittiö.

Saarenmaan vapaa-ajan koti

Valkoiset hirsiseinät ja siniset sängyt tekevät vierashuoneesta raikkaan. Irina Mägi

Rakennuksen hirret ja kiviosat on kunnostettu, katto, ovet ja ikkunat ovat uusia.

Ensimmäisenä uusittiin katto, vuonna 2007. Päädyimme merikaislakattoon, joka kuuluu perinteiseen virolaiseen maalaistaloon. Kaislat kerätään talvisin jäiden päältä.

Alakerta on jaettu kolmeen osaan: hirsipäädyssä on vanha asunto, ”museo”, keskellä keittiö ja kivestä rakennetussa toisessa päädyssä oleskelu- ja ruokailutila sekä kylpyhuone.

Uudessa yläkerrassa, entisessä heinäladossa, on oleskelu- ja asuintilat minun ja Samulin käyttöön. Ilmalämpöpumpun ansiosta sen saa tarvittaessa talvellakin melko pian lämpimäksi. Koska vanha museopuoli on tumma ja tunnelmallinen, halusimme vastapainoksi yläkerran tilasta loft-henkisen, vaalean ja modernin.

Saarenmaan vapaa-ajan koti

Yläkerran ikkunan edessä on tunnelmallinen paikka, josta voi seurata luonnon maalaamaa taulua. Irina Mägi

Saarenmaan vapaa-ajan koti

Sisustuksessa on yhdistetty uutta ja vanhaa. Irina Mägi

Saarenmaan vapaa-ajan koti

Anne ja Samuli halusivat tehdä päärakennuksen yläkerrasta modernin loft-tyyppisen tilan. Tytär Anna viihtyy Saarenmaalla sisarusten lailla. Irina Mägi

Yhteinen harrastus

Monet illat olemme istuneet Samulin kanssa ja piirrelleet ruutupaperille suunnitelmiamme. Se on ollut tosi mukavaa. Aika harvoin olemme olleet mistään eri mieltä. Tietysti joskus on ollut epäilyksen hetkiä projektin onnistumisesta, minulla ainakin.

Välillä kesäkauden alkaessa tuskailen myös tätä siivoamisen määrää. Että voisi sitä ihminen kai muutakin kesälomallaan tehdä kuin siivota! Mutta sitten kun tulee taas kaunis päivä, ajattelen, että voi kun tämä on ihana paikka.

Pihapiiri käsittää 6500 neliötä. Kaikkiaan tilaan kuuluu reilut kaksi hehtaaria maata, kaksi peltoakin, jotka ovat naapurilla viljeltävänä. Haaveilemme pienen hedelmäpuutarhan laajentamisesta pellolle.

Saarenmaan vapaa-ajan koti

Polttopuita riittää! Saunarakennus, entinen liha- ja kala-aitta, kunnostettiin rakennuksista ihan ensimmäisenä. Irina Mägi

Saarenmaan vapaa-ajan koti

Lukunurkkauksen kirjat ovat käden ulottuvilla. Irina Mägi

Parasta täällä on luonto, rauhallisuus, hiljaisuus, lintujen laulu. Miinuspuoli on pitkä matka, Helsingistä kaikkinensa menee vähintään viisi tuntia ennen kuin on perillä.

Mutta kun pääsen saarelle johtavalle lautalle ja manner jää taakse, mieleni rauhoittuu ja tietynlainen rentous valtaa koko kehon. Ja kun kuulen viron kieltä, tulen heti hyvälle tuulelle.

Haaveilemme, että voisimme Samulin kanssa jatkossa viettää täällä yhä enemmän aikaa. Ehkä sitten viimeistään eläkkeellä. Olemme silloin ajatelleet käynnistää täällä pienimuotoista kurssi- ja majoitustoimintaa. Tilaa kyllä riittää!

Tilga on ollut Samulille ja minulle yhteinen harrastus. On ollut mukavaa suunnitella ja tehdä tätä yhdessä. Koko projekti on ollut meille myös seikkailu – ja seikkailu jatkuu.”

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 6/19.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X