Terhi Saarinen on Barbien luottodesigner – Näin taitavissa käsissä syntyvät upeat juhlavaatteet

Terhi Saarinen väkertää barbeille minikokoisia uniikki-juhlapukuja. Se vie hänet flow-tilaan. Hänen uusin villityksensä ovat hääkampaukset aidoista hiuksista.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Viime aikoina Terhi Saarinen on valmistanut barbeille eniten hääpukuja. Niitä on jo sata.

Terhi Saarinen väkertää barbeille minikokoisia uniikki-juhlapukuja. Se vie hänet flow-tilaan. Hänen uusin villityksensä ovat hääkampaukset aidoista hiuksista.
Teksti: Kylli Salo

Ikinuori Barbie-nukke ansaitsee parempaa kuin teollisesti tuotetut asut.
Tätä mieltä on kaarinalainen kosmetologi ja maskeeraaja Terhi Saarinen. Hän on barbien luottodesigner – hän haluaa tehdä barbeille persoonallisia, suorastaan uniikkeja asuja.

Koska äskettäin 60 vuotta täyttäneen barbin elämään on aina liittynyt tietty glamour, Terhi on erikoistunut juhlavaatteisiin.

Barbiharrastajia on monenlaisia. Jotkut pyrkivät keräämään mahdollisimman täydellisen nukkekokoelman, toiset taas julkaisevat barbiharrastajien facebook-sivuilla kuvia siitä, mitä barbille minäkin päivänä tapahtuu.

”Minulle nukkien keräileminen ei ole se juttu. Itseäni kiinnostaa eniten tämä vaatteiden tekeminen”, Terhi Saarinen sanoo.

Hänellä on toki kymmeniä kirppareilta hankittuja barbinukkeja, mutta ne toimivat vain vaatteiden, asusteiden ja kampausten esittelijöinä. Yksi luottobarbi on vakituisesti työllistettynä askarteluhuoneen pöydällä. Se on vaatteiden suunnittelumalli.

Terhi Saarisen sormissa syntyvät kevään upeimmat juhlarintaliivit ja topit barbeille.

Terhi Saarisen sormissa syntyvät kevään upeimmat juhlarintaliivit ja topit barbeille. Suvi Elo

Terhi huomasi, että juhlavaatteiden tekeminen barbeille on hänen intohimonsa

Terhi huomasi, että juhlavaatteiden tekeminen barbeille on hänen intohimonsa Suvi Elo

Terhi Saarinen – Barbien luottodesigner

Terhi Saarinen muistaa vieläkin sen tunnelman. Hän oli pikkutyttönä täynnä odotuksen iloa, kun hänen äitinsä ompeli barbille uusia vaatteita.

Terhi sai ensimmäisen barbinukkensa 70-luvulla, seitsemän vanhana. Siihen aikaan ei ollut tapana tuhlata rahaa ostamalla nukelle uusia vaatekertoja kaupasta. Niitä ei ollut oikein saatavillakaan, vaan äidit ompelivat niitä itse. Terhi oli äidin tekemistä barbin vaatteista tosi ylpeä.

Myös Terhin mummi oli taitava käsityöihminen. Hän ompeli vanhalla Singerillä.
Barbileikit jäivät, kun nuoren naisen elämän täyttivät muut asiat. Tuli perhe ja lapsia, joiden kanssa tuli leikittyä nukkekotileikkejä.

Barbit palasivat Terhin elämään vasta pari vuotta sitten, kun lapsenlapsi Aniela sai ensimmäiset barbinukkensa.

”Hän on innokas heppatyttö, joten valmistin nukeille heppateemaan sopivia vaatteita, ja tallinkin.”

Terhi on iloinen siitä, että lapset ylipäätään leikkivät vielä nukeilla. Nykyajan lapset tuntuvat lopettavan leikkimisen todella varhain.

Hän ei usko, että barbeista ja niillä leikkimisestä on lapsille haittaa, mikäli aikuinen on huomauttanut parista asiasta. Terhi on selittänyt lapsenlapselleen, että harva on oikeassa elämässä yhtä pitkäsäärinen ja hoikka kuin barbi. Hän muistuttaa, että tämä on nukke ja leikki. Oikea elämä on erilaista.

Terhi on sitä paitsi huomannut, että barbinuket ovat vuosikymmenten myötä muuttuneet. Kritiikin vuoksi valmistaja on tehnyt esimerkiksi aikaisempaa leveälanteisemman ja reitevämmän nuken.

”Juuri äskettäin valmistaja lanseerasi myös sukupuolettoman nuken.”

Yksi luottobarbi on vakituisesti työllistettynä askarteluhuoneen pöydällä. Se on vaatteiden suunnittelumalli.

Yksi luottobarbi on vakituisesti työllistettynä askarteluhuoneen pöydällä. Se on vaatteiden suunnittelumalli. Suvi Elo

Inspiraatio johdattaa

Kun Terhi huomasi, että juhlavaatteiden tekeminen barbeille on hänen intohimonsa, hän ryhtyi hankkimaan omia barbeja.

”Juhlavaatteet ovat vaan niin kauniita. Estetiikka kiehtoo minua.”

Terhin kotona on nykyisin kaksi barbiharrastukselle omistettua huonetta. Toinen on alakerran työhuone, toinen yläkerran valmiiden vaatteiden näyttelyhuone.

Työhuoneen takaseinän hyllykkö on täpötäynnä askartelutarvikkeita sisältäviä laatikoita. On kangastilkkuja, silkkinauhoja, pitsejä ja kaikenlaisia nippeleitä ja nappuloita.

Työpöydällä on monenlaisia työkaluja. Osa on minikokoisia, koska asut ja asusteetkin ovat.

”Asut syntyvät sen mukaan, millaista materiaalia milloinkin on käytettävissä. En juuri suunnittele etukäteen, vaan annan inspiraation johdattaa.”

Terhi Saarinen on Barbien luottodesigner.

Terhi Saarinen on Barbien luottodesigner. Terhin kotona on nykyisin kaksi barbiharrastukselle omistettua huonetta. Suvi Elo

"Asut syntyvät sen mukaan, millaista materiaalia milloinkin on käytettävissä."

”Asut syntyvät sen mukaan, millaista materiaalia milloinkin on käytettävissä.” Suvi Elo

Sorminäppäryyttä ja luovuutta

Barbin vaatteiden valmistaminen vaatii sorminäppäryyttä ja luovuutta. Sitä Terhillä on, sillä hän on tehnyt erilaisia käsitöitä koko ikänsä. Alkuperäiseltä ammatiltaan hän on modisti.

Kaikki nukenvaatteet syntyvät kierrätysmateriaaleista, joita kertyy itseltä, tuttavilta ja kirpputoreilta. Ainoastaan erilaiset ”glitterit” Terhi ostaa nettikaupasta. Oikeanlaisia kun on Suomesta hankala löytää.

Barbimaailma on perinteisesti hyvin pinkki, mutta Terhi on valinnut toisenlaiset värit. Hallitsevat värit barbien juhlavaatteissa ovat musta, valkoinen, hopea ja kulta, koska ne kuuluvat Terhin mielestä juhlaan.

Kaiken säihkeen ja kimalluksen keskellä barbihuoneessa näkyy ainoastaan yksi juhlaan valmistautunut Ken-nukke. Terhi on halunnut keskittyä nimenomaan minikokoisiin naistenvaatteisiin.

Vaatteiden erilaiset ”glitterit” Terhi on ostanut nettikaupasta.

Vaatteiden erilaiset ”glitterit” Terhi on ostanut nettikaupasta. Suvi Elo

Kaikki barbimorsianten unelmavaatteet syntyvät kierrätysmateriaaleista.

Kaikki barbimorsianten unelmavaatteet syntyvät kierrätysmateriaaleista. Suvi Elo

Hyvää pään nollausta

Seuraavaksi Barbien luottodesigner Terhi Saarinen aikoo ruveta myös tuunaamaan nukkien kasvoja ja kampauksia. Kampauksia hän on toki tehnyt tähänkin asti, mutta valmiista keinohiuksista, ei vielä aidoista.

”Hienon hääkampauksen loihtiminen vie niin paljon aikaa, että lapsenlapseni ei saa enää leikkiä ihan kaikilla barbeilla.”

Terhi uppoutuu joskus harrastukseen tuntikausiksi unohtaen kaiken muun.

”Vähän lapasesta tämä harrastus on lähtenyt, laitan tähän järkyttävän paljon aikaa. Ajantaju katoaa näperrellessä totaalisesti. Se on hyvää pään nollausta ja stressin poistoa.”

Tyydytystä tulee myös siitä, että barbiasut ovat päässeet muidenkin ihailtaviksi. Yksi näyttely oli Viking Gracella, toinen salolaisessa kauppakeskus Plazassa. Lisää on tulossa.

Vaatteita tehdessä kärsivällisyys kehittyy.

Vaatteita tehdessä kärsivällisyys kehittyy. Suvi Elo

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 5/20.

Lue myös: Milja löysi unelmatyönsä juhlaprinsessana – Lumikuningattarelle on eniten kysyntää

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X