Toisen roska on toisen aarre – Vanhat työkalut ja arjen esineet saavat uuden elämän Matti Järvenpään käsissä

Matti Järvenpää näkee vanhoissa työkaluissa ja esineissä yllättävää kauneutta. Kattilankansista voi syntyä vaikkapa aurinko.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Matti Järvenpään teos Alma-mummolle kunnioittaa maailman parasta lettujenpaistajaa.

Matti Järvenpää näkee vanhoissa työkaluissa ja esineissä yllättävää kauneutta. Kattilankansista voi syntyä vaikkapa aurinko.
Teksti: Tiina Suomalainen

Vanha aura, hevosvetoinen äes, kattilankansi tai ruosteinen lettupannu voivat kaikki saada uuden elämän osana taideteosta – jos tekijällä on silmää nähdä arkisten esineiden kauneus.

Tällaista näkemystä riittää kyröskoskelaisella Matti Järvenpäällä, 83, joka loihtii vanhoista maataloustyökaluista, tarve-esineistä ja astioista vaikuttavia teoksia.
Oransseista kattilankansista syntyy aurinko, viidestäsadasta ladon seinään kiinnitetystä lettupannusta muistoteos Alma-mummolle ja sadoista kattoon ripustetuista kahvipannuista rautainen tuulikannel.

Matti on pikkupojasta asti harrastanut kädentaitoja. Isompien rautatavaroiden kanssa hän on omien sanojensa mukaan ”puljannut” 70-luvulta lähtien, jolloin syntyi ensimmäinen työ – ketjuista rakennettu keinutuoli.

”Olen tottunut arvostamaan kauneutta, jota vanhoissa esineissä on. Pyrin antamaan esineille uuden elämän ja puhaltamaan niihin tekijän hengen. Toivon, että se henki säteilee töistäni.”

Matti Järvenpää

Matti Järvenpää haluaa ottaa töillään kantaa. Sara Pihlaja / Otavamedia

Matti on sijoittanut työnsä Rautapuistoon, jossa vallitsee omaperäinen tunnelma. Monet Rautapuiston töistä ottavat kantaa maapallon tilaan, maailmanrauhaan ja politiikkaan. Esimerkiksi eräs teos koostuu 12 maitotonkasta, jotka on koristeltu ristein. 12 on se maataloustuottajien määrä, joka Kyröskoskelta hävisi EU:hun liittymisen myötä.

”Kuningastyöni on veistos, jonka nimi on Konflikti. Se koostuu kirveistä, rauhankyyhkyistä ja maailman päättäjien kuvista.”

Vanhoja tavaroita Matti löytää kirpputoreilta, ja lisäksi ystävät tuovat niitä hänelle.

”Saan tyydytystä siitä, kun luon vanhasta uutta. Mutta en minä marttyyriksi rupea. Jos homma ei suju, se pannaan telakalle ja tehdään jotain muuta.”

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 8/19.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X