Anne ja Paavo rakensivat taidekodin asuntomessuille – ”Suomalaisuus ja laadukkuus ovat olleet lähtökohtana sekä talon rakentamisessa että sisustamisessa”

Anne Hasu ja Paavo Hakkarainen ovat aina asuneet omakotitalossa. Omakotitalon he halusivat myös Kouvolan asuntomessualueelle, mutta tällä kertaa loppuelämän kodiksi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Vaikka kahden yrittäjän päivät ovat pitkiä, terassillakin aiotaan kesällä ehtiä istua.

Anne Hasu ja Paavo Hakkarainen ovat aina asuneet omakotitalossa. Omakotitalon he halusivat myös Kouvolan asuntomessualueelle, mutta tällä kertaa loppuelämän kodiksi.
Teksti: Eeva Tala

Muistan sen hetken, kun uuden talomme punainen lanka kirkastui. Olimme mieheni Paavon kanssa Levillä vaeltamassa, ja yhden polun varressa lausahdin ääneen ajatukseni: ”Eikös olisikin kiva idea, jos siitä meidän kodista tulisi taidekoti.”

Taidekoti siitä myös tuli, nimeä myöten. Taiteen merkityksestä meille kertoo jo talon ulkoseinässä oleva taideteos. Uudessa kodissamme näkyy muutenkin vahvasti taiteilija Johanna Oraksen kädenjälki, niin seinillä taiteena ja tapetteina kuin sisustuksessa tekstiileinäkin.

Olen ollut taiteen kanssa tekemisissä jo yli 20 vuotta, joten kyllä muutossa muutama muukin taulu uuden kodin seinille päätyy!

Asuntomessut Anne ja Paavo

Anne ja Paavo ovat halunneet panostaa niin rakentamisessa kuin sisustamisessakin laadukkaisiin, hyviin materiaaleihin. Johannes Wiehn / Otavamedia

Sopiva tontti löytyi

Olemme asuneet omakotitaloissa koko ikämme. Koska Paavo on rakennusalalla, tuntui luontevalta, että vielä voisi yhden talon loppuelämän kodiksi rakentaa. Vaatiihan se kieltämättä tässä iässä – yli viisikymppisinä – rohkeutta ryhtyä tällaiseen urakkaan. Olen kuitenkin alusta asti ollut luottavainen; Paavo kyllä tietäisi, mitä tekisi.

Niinpä kerrostaloa vaihtoehtona emme edes miettineet.

Innostuimme, kun kuulimme, että Kouvolaan tulee Asuntomessut kesällä 2019.

Mietimme heti, että olisi mukavaa, jos uusi koti voisi tulla sinne.

Alue viehätti: tämä on Kouvolan historiallista varuskuntamiljöötä punatiilisine rakennuksineen. Kun vielä löytyi mieluisa tontti, projekti lähti käyntiin. Myös se ajatus kiehtoi, että asuntomessualue tulee kerralla valmiiksi; kivetykset, tiet, kaikki laitetaan kuntooon, eikä mitään lautakasoja ole pihoilla lojumassa.

Asuntomessut

Asuntomessut on rakennettu Korian Pioneeripuiston historialliseen varuskuntamiljööseen. Johannes Wiehn / Otavamedia

Kahden aikuisen koti

Rakennusalan ammattilaisena Paavo on vastannut rakennusprojektista hyvin pitkälti yksin, ammattimiesten avustamana toki.

Kodin elementtitoimittajaksi valikoitui Omatalo Oy, jonka kanssa Paavolla on aiemmin ollut yhteistyötä. Meillä ei kuitenkaan ole ollut mitään avaimet käteen -pakettia, vaan olemme suunnitelleet ja tehneet talon itse.

Tontille sopi pitkä ja kapea talo. Kaikki on samassa tasossa, yhdessä kerroksessa. Tämä on kahden aikuisen ihmisen koti.

Ajatuksenamme oli alusta alkaen tehdä esteetön, mahdollisimman helppokulkuinen talo, jossa voi toivottavasti viettää loppuelämän. Paavosta ei tosin tiedä, rakentaja kun on.

Minä en ainakaan haluaisi enää muuttaa. Ja miksi pitäisikään, kun saimme näin kauniin ja ihanan kodin!

Anne Hasun ja Paavo Hakkaraisen uusi koti

Anne Hasun ja Paavo Hakkaraisen uusi koti on suunniteltu kahdelle aikuiselle helppokulkuiseksi loppuelämän kodiksi. Johannes Wiehn / Otavamedia

Rakennusalan ammattilaisena Paavo on vastannut pitkälti itse talon rakentamisesta. Sisustus on ollut enemmän Annen vastuulla.

Rakennusalan ammattilaisena Paavo on vastannut pitkälti itse talon rakentamisesta. Sisustus on ollut enemmän Annen vastuulla. Johannes Wiehn / Otavamedia

Selkeä työnjako

Koko urakka on sujunut tosi hyvin, vain pientä väsymystä on ollut välillä ilmassa. On tuntunut, että mistä tämäkin aika tuon asian hoitamiseen otetaan.

Minun vastuullani on ollut rakentamisen kirjanpito, yhteydenpito eri toimijoihin, sisustaminen ja siivoaminen. Laidasta laitaan siis.

Yhdessä olemme silti asioista keskustelleet ja päätöksiä tehneet. Meillä ei kuitenkaan ole ollut aikaa käydä monissa eri kaupoissa vaihtoehtoja pähkäilemässä. On suunnilleen menty yhteen kauppaan, katsottu valikoima siellä ja tehty päätös. Hyvin on kaikki toiminut.

Yhteistyö Kouvolan kaupungin rakennusviraston kanssa on mennyt myös todella sujuvasti. Aina on saatu nopeasti vastaus kysymyksiin, kun sellaisia on tullut eteen.

Olemme aika lailla samoilla linjoilla Paavon kanssa. Samoin kuin minä luotan häneen rakentajana, hän luottaa minun sisustajana. Välillä olen näyttänyt ajanpuutteen vuoksi vain jotain kuvaa ja kysynyt, että mitäs tuumit tuosta. ”Otetaan se, jos se sinusta on hyvä”, hän on usein vastannut.

Asuntomessut Anne ja Paavo

Anne ja Paavo halusivat uuteen kotiin neutraaleita, vaaleita sävyjä. Johannes Wiehn / Otavamedia

Tietysti takka ja sauna

Koska ikääntymisnäkökulmat haluttiin ottaa talossa alusta asti huomioon, kaikki haluttiin yhteen ja samaan kerrokseen. Kynnyksiä ei juurikaan ole ja jos onkin, ne ovat niin matalia listoja, että esteetön kulku onnistuu.

Samoin olemme suosineet ovien sijasta liukuovia, etteivät avonaiset ovet ole kulkureitin esteenä. Muut tavalliset ovet ovat niin leveitä, että kulku on mahdollisimman helppoa.

Keittiön ja olohuoneen halusimme samaan avonaiseen tilaan. Jos on vieraita, voi helposti seurustella, vaikka itse olisikin keittiössä hääräämässä.

Takka olohuoneeseen oli meille ihan oleellinen juttu. Se on varaava, aika perinteisen näköinen harmaa vuolukivitakka. Takka on meille ennen kaikkea tunnelman tuoja, mutta onhan sillä varmasti jotain merkitystä lämmityksenkin kannalta.

Anne Hasun ja Paavo Hakkaraisen talo

Anne Hasun ja Paavo Hakkaraisen talo on Kouvolan asuntomessuilla kohde Taidekoti. Eero Aarnion suunnittelema valaisin tuo keittiön sisustukseen ripauksen vihreää. Johannes Wiehn / Otavamedia

Olemme Lappi-faneja, joten takka ja tuli muistuttavat täällä etelässä meitä Lapista.

Lappi-teema jatkuu ulkona pihalla, jossa on laavu. Uskon, että syksyn ja talven tullen tulemme istumaan siellä nuotion ääressä monet kerrat. Se on paikka jossa voi rauhoittua.

Ulos haluttiin lisäksi iso terassi, jossa voi viettää aikaa aina kun ilmat suosivat. Se on katettu, joten pieni sadekaan ei haittaa.

Myös makuuhuoneesta halusimme niin tilavan, että siellä on mukava liikkua ja oleskella ja että säilytystilaa on riittävästi.

Samoin kodinhoitohuone on nykyaikainen ja riittävän iso. Näin vaatehuolto sujuu mutkattomasti.

Yksi huone on varattu meille työtilaksi, sillä teemme molemmat usein töitä myös kotona, yrittäjiä kun olemme.

Sauna on meille tärkeä juttu, joten siihen on panostettu. Mahdumme nyt vaikka pötköttelemään lauteilla yhtä aikaa.

sauna

Saunaan on satsattu. Pariskunta mahtuu vaikka pötköttämään lauteilla yhtä aikaa. Johannes Wiehn / Otavamedia

Ripaus vihreää

Halusimme sisustaa kotimme neutraalein, lämminhenkisin värein. Esimerkiksi katto ja lattia ovat vaaleanharmaat.

Pienen ripauksen vihreää tuo keittiön ruokapöydän päällä roikkuva, Eero Aarnion suunnittelema valaisin. Ja tietysti vähän väriä tulee myös taiteesta seinillä.

Olemme yhdistäneet uutta ja vanhaa. Muutamia huonekaluja entisestä kodistamme halusimme myös tänne uuteen kotiin. Esimerkiksi jugendkaappi on ollut minulla jo 20 vuotta. Eteisen vanha ruskea lipastokin on palvellut jo edellisissä huusholleissa.

jugendkaappi

Kodissa on yhdistetty uutta ja vanhaa. Menneistä ajoista kertoo komea jugendkaappi. Johannes Wiehn / Otavamedia

Riittävä valaistus kodissa tulee ikääntymisen myötä aina vain tärkeämmäksi asiaksi. Halusimmekin isot ikkunat, joista tulvii sisään paljon luonnonvaloa. Kattoon upotetut led-valot huolehtivat lopusta. Lisäksi on luku- ynnä muita valaisimia.

Suomalaisuus ja laadukkuus ovat olleet lähtökohtana sekä talon rakentamisessa että sisustamisessa. Olemme halunneet käyttää paikallisia tavarantoimittajia, ja kodissamme näkyy suomalainen design, kuten Alvar Aallon pöydät ja tuolit sekä Tapio Wirkkalan lasiesineet.

Ovesta metsään

Luonto on meille molemmille tärkeä osa elämää. Yrittäjän on välillä vaikea irrottautua töistä, siksi olemmekin jo vuosikausia lähteneet lomilla Lappiin. Levin-mökillä ja pohjoisen luonnossa kulkiessa pääsee irti arjesta.

Olemme työmme takia tottuneet venymään arjessa, teemme pitkää päivää. Hyvin asuminen on palkinto siitä, että jaksaa puurtaa.

Kun tulemme päivän päätteeksi uuteen kotiin, on ihana nauttia kauniista kodista, jonka on saanut tehdä mieleisekseen.

Kotimainen design ja esteettisyys

Kotimainen design ja esteettisyys ovat Hasujen kotona kunniassa. Johannes Wiehn / Otavamedia

Mahtavaa on, että kotimme sijaitsee luonnonkauniilla paikalla Talliojan maisemissa. Kun astuu ovesta ulos, pääsee heti luontoon. Metsä avautuu aivan tuosta olohuoneen ikkunasta.

Huomaan hakeutuvani mielelläni tähän olohuoneen sohvan nurkkaan, josta voi katsella tuota rauhoittavaa maisemaa.

Kun messujen jälkeen pääsemme muuttamaan uuteen kotiin, kaikenlaista kippoa ja kuppia tietysti ilmaantuu tänne. Tavaraa tuntuu olevan kamalasti.

Ihan kaikkea ei kuitenkaan raaski muutossa panna poiskaan. Saahan se eletty elämä näkyä kaiken uuden ja ihanan rinnalla.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 7/19.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X