Tuija ja Petri rakensivat itselleen kesämökin vanhasta linja-autosta: ”Minulla on tapana innostua kaikesta vähän hullusta”

Huittislaiset Tuija ja Petri Pirttikoski mökkeilevät linja-autossa. Siihen he ovat tehneet kaiken vapaa-ajan viettoon tarvittavan, eikä ruohoa tarvitse leikata. ”Tällä bussilla pääsemme nopeasti vaihtamaan maisemaa.”

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Iso Örkki on jo viides linja-auto, jonka Petri ja Tuija Pirttikoski ovat tehneet kesäkodikseen.

Huittislaiset Tuija ja Petri Pirttikoski mökkeilevät linja-autossa. Siihen he ovat tehneet kaiken vapaa-ajan viettoon tarvittavan, eikä ruohoa tarvitse leikata. ”Tällä bussilla pääsemme nopeasti vaihtamaan maisemaa.”
Teksti:
Eeva Tala

Se oli ihastusta ensi silmäyksellä. Eikä Petri Pirttikoski puhu nyt tässä tapauksessa vaimostaan Tuijasta, vaan näkemästään linja-autosta, josta oli tehty kesäkoti.

Reilu kymmenen vuotta sitten Pirttikosket olivat Tuurissa karavaanarialueella, ja heidän asuntovaununsa viereen parkkeerasi kesämökiksi tehty linja-auto.

”Minulla on tapana innostua kaikesta vähän hullusta. Mietin, että tuollainen kulkupeli on saatava itsellekin, jotta lomailu olisi helpompaa kolmen lapsen ja koiran kanssa”, Petri muistelee.

Pirttikosket ovat aina viihtyneet pyörien päällä: he ovat olleet karavaanareita 25 vuotta ja bussimökkei­lyäkin on kestänyt jo 12 vuotta.

”Ensimmäisen bussin kohdalla olin kauhuissani, sillä Petri ei ollut koskaan ennen ajanut linja-autoa. Lisäksi hänellä oli bussin oston aikaan jalka yhdeksän viikkoa paketissa. Koeajoakaan ei tehty, sillä myyjä toi bussin kotipihaan ja kohta tämän jälkeen lähdimme ajamaan Puumalaan Kylähullujen kulkureiden tapaamiseen. Piti vain luottaa toisen ajotaitoon, ja hyvin kaikki lopulta menikin”, Tuija muistelee.

Linja-auto Iso Örkki ajaa ympäri Suomen

Nykyinen Iso Örkki on jo heidän viides linja-autosta tehty kesäkotinsa. Edellinen oli pelkkä Örkki. Nimen Pirttikosket nappasivat kummipojan käsinukesta, jonka tämä oli nimennyt Örkiksi.

”Örkki-bussi ostettiin meiltä puoliväkisin. Emme osanneet kuitenkaan olla ilman omaa pyörillä kulkevaa kesäkotia, joten sitten hankimme tämän, ja siitä tuli Iso Örkki.”

Petri bongasi bussin linja-autofirman konkurssipesästä. Sillä oli ajettu reilu miljoona kilometriä, ja se maksoi huutokaupassa noin 15 000 euroa.

”Itse asiassa bongasin kolme bussia, mutta onneksi vain tämä jäi meille”, Petri naureskelee.

Aiemmat Pirttikoskien bussit olivat olleet valmiita kesäkoteja, joita pariskunta oli muokannut mieleisikseen.

”Tämä on suurin kaikista meillä olleista busseista, ja se piti tehdä alusta lähtien linja-autosta mökkikäyttöön”, Petri kertoo.

”Ruutupaperille piirrettiin, mitä mihinkin tulee ja mahtuu”, Tuija lisää.

Parasta kodissa on se, että sen saa jakaa rakkaiden ihmisten kanssa, kertoo sisustustaulu.
Parasta kodissa on se, että sen saa jakaa rakkaiden ihmisten kanssa, kertoo sisustustaulu. © Tommi Tuomi

Remontti oli iso urakka

Iso Örkki on 14 metriä pitkä ja 2,5 metriä leveä eli neliöitä kertyy 35. Petri kertoo olevansa tee-se-itse-mies, ja häneltä hoituivatkin kaikki remonttityöt sähkö- ja putkitöitä lukuun ottamatta. Tuija auttoi missä pystyi. Remontti alkoi syksyllä 2021 ja kesti seuraavaan kesään.

”Iso urakka se oli. Hommia piti tehdä töiden jälkeen, välillä työpäivinäkin sekä viikonloppuisin”, Petri kertoo.

Pariskunnan mukaan suurin työ oli saada bussin käytävä pois, tasaiseksi lattiaksi.

Nyt lattian alla sijaitsevat muun muassa vesisäiliöt, vesipumppu, akut, aggregaatti, moottori sekä ­säilytettävät tavarat, kuten grilli, polkupyörät, telttakatos ja puutarhatuolit.

Bussissa on kuljettajan lisäksi kymmenen istuinpaikkaa. Kaikille matkustajille pitää olla istuinpaikka, joten sen verran porukkaa saa olla kyydissä.

”Kun lapset kulkivat aikoinaan mukana, kaikenlaista kerrossänkyä ja viritelmää oli. Nyt kuljemme pääasiassa kaksin ja kolmesta lapsesta vain nuorimmainen tulee joskus mukaan, joten oleskelutilaa on ihan eri ­tavalla”, Tuija kertoo.

Tuija esittelee tyytyväisenä keittiötä, joka näyttää hienommalta kuin moni mökkikeittiö. Keittiön käytetyt kaapistot Pirttikosket hakivat Naantalista puretusta keittiöstä. Kaapistoja tuunattiin muun muassa maalaamalla ja teettämällä lisäosia.

”Halusin kunnon keittiön, jossa mahtuu hyvin kokkailemaan. Astianpesukonekin löytyy, vain pyykinpesukone puuttuu, mutta se taitaa olla tulossa ensi kesänä”, Tuija sanoo ja vilkaisee miestään.

Kesämökkiin mahtuu hyvin pöytäryhmä sekä pieni oleskelutila sohvineen ja televisioineen. Bussin takaosasta löytyvät vessa ja suihku sekä makuuhuone.

Tuija ei aja bussia, sillä hänellä ei ole siihen tarvittavaa ajokorttia.

”Autan kyllä auton pesemisessä ja hoidan auton ­sisällä tehtävät työt, kokkailut ja muut.”

Kun pariskunta leiriytyy ajon jälkeen kohteeseen, työjärjestys on selvä.

”Tiedämme molemmat, mitä teemme ja missä järjestyksessä. Siten homma pysyy selkeänä.”

Ensin Pirttikosket ottavat telttakatoksen ulos ja kasaavat sen pystyyn bussin eteen. Sitten vuorossa ovat tuolit, grilli ja polkupyörät, joilla he pääsevät liikkumaan lähiympäristössä.

Kesämökkiin mahtuu hyvin pöytäryhmä sekä pieni oleskelutila sohvineen ja televisioineen.
Kesämökkiin mahtuu hyvin pöytäryhmä sekä pieni oleskelutila sohvineen ja televisioineen. © Tommi Tuomi
Bussin takaosasta löytyvät vessa ja suihku.
Bussin takaosasta löytyvät vessa ja suihku. © Tommi Tuomi

Halvempi kuin kesämökki

Petri laskeskelee, että Iso Örkki on tullut maksamaan noin 70 000 euroa, mihin ei ole laskettu omia työtunteja.

”Onhan se paljon rahaa, mutta on tämä silti halvempi kuin tavallinen kesämökki”, hän sanoo.

Parina viime kesänä autoon tankattavan dieselin hinta on tosin hirvittänyt. Bussi kuluttaa noin 30 litraa sadalla kilometrillä.

”Kun tankkaat 200 eurolla, viisari ei vielä värähdäkään. Tankki vetää 900 litraa”, Petri kertoo.

Vastatuuli vaikuttaa kulutukseen, samoin ajotyyli.

”Jos nopeus on 75–80 kilometriä tunnissa, kulutus on 28 litran luokkaa sadalla. Jos taas ajaa 100 kilometrin tuntinopeudella, kulutus nousee 33 litraan sadalla”, Petri tietää.

Välillä Pirttikosket leikkivät ­ajatuksella, että kesämökki järven rannalla olisi ihana. Pian he ­tulevat kuitenkin toisiin ­aatoksiin.
Välillä Pirttikosket leikkivät ­ajatuksella, että kesämökki järven rannalla olisi ihana. Pian he ­tulevat kuitenkin toisiin ­aatoksiin. © Tommi Tuomi

Pirttikosket tekevät noin kymmenkunta reissua kesässä. Kausi alkaa vappuna.

”Istuskelemme mielellään ulkona, eikä aiemmin ­oikein tarkene. Mökkeily jatkuu yleensä syyskuun loppuun asti.”

Tuija ja Petri tekevät pidennettyjä viikonloppureissuja torstaista sunnuntaihin. Petrillä ja Tuijalla on yrittäjinä ehkä muutama viikko kesälomaa ja se vietetään Ison Örkin kyydissä.

”Kun koti ja työpaikka ovat saman katon alla, työ­asiat ovat kotonakin aina läsnä. Petrillä soi normaalisti puhelin koko ajan. Kun lähdetään reissuun, hän panee ­puhelimen kiinni, ja kun päästään pyörien päälle, työasiat unohtuvat”, Tuija kertoo.

Välillä Pirttikosket leikkivät ajatuksella, että kesämökki järven rannalla olisi ihana. Pian he tulevat kuitenkin toisiin aatoksiin.

”Emme me ehtisi siellä juurikaan olla. Ja sitten kun mökille päästäisiin, pitäisi ajaa nurmikkoa sun muuta. Tällä bussilla pääsemme vaihtamaan maisemaa ­nopeasti.”

Linja-auto kohti aurinkoa

Kun Tuija ja Petri lähtevät reissuun, suunta on usein selvillä. Jos jotain kiinnostavaa osuu matkan varrelle, reitistä poiketaan.

”Mottona on mennä aurinkoon päin, sinne missä paistaa. Toki pitää soittaa ja varmistaa retkeilyalueelta, että bussi mahtuu sekaan. Tämän kanssa on turha ajaa portista sisään, jos tilaa ei ole”, Petri kertoo.

Matkoja he ovat tehneet muun muassa Itä-Suomeen, kohteina Lappeenranta, Imatra ja Joensuu. Pisimmillään bussilla on ajettu Kiuruvedelle asti.

Kilometrejä kertyy kesässä useampi tuhat.

”Tavoitteena on vähemmän ajoa ja enemmän paikallaan oloa”, Petri sanoo.

Retkeilyalueiden lisäksi pariskunta hyödyntää reissuillaan ”puskaparkkeja” sen mukaan, mihin Iso Örkki mahtuu.

”Ei tästä puutu mitään. Moni tuleekin matkan päällä katsomaan tätä ja ihastelemaan, miten kaikki tarvittava löytyy”, Petri toteaa tyytyväisenä.

Eikö Iso Örkki ole koskaan jättänyt tien päälle?

”No onhan se, ihan ensimmäisellä reissulla”, Petri naurahtaa.

Kun pariskunta lähti bussilla kesäkuussa 2022 Himoksen Iskelmäfestivaaleille, se hyytyi 60 kilometrin jälkeen, Pirkkalan rampilla.

”Se oli huono yhdistelmä, kun autolla ei ollut ajettu lähes vuoteen ja oli 35 asteen helle. Öljynlauhduttimen putki halkesi ja heitti öljyt pihalle.”

Yön Tuija ja Petri viettivät ABC:n parkkipaikalla.

”Haimme polkupyörillä osia korjauksia varten. Pientä remonttia tehtiin illasta seuraavaan päivään, sitten päästiin jatkamaan matkaa”, Petri sanoo.

Pariskunnan mukaan muita ongelmia ei ole ollut.

”Tämä on nyt niin hyvä kuin olla voi ja viimeinen itsellemme rakentama matkailuauto, muille voidaan kyllä tehdä”, Tuija sanoo.

Petri katsoo mietteliäänä vaimoaan ja ehdottaa:

”Eikö joku kuorma-autosta tehty pikkumökki olisi sentään kiva eläkepäiviksi?” 

Lue myös: Miltä kuulostaa koti 15 neliössä? – Vesa ja Minna ovat viihtyneet kaksi vuotta asuntovaunussa, ja nyt he pohtivat, jäävätkö siihen pysyvästi

X