Lisäävätkö tulehduskipulääkkeet selkäkivun kroonistumisen riskiä? – Tutkimus paljastaa: ”Lyhytaikainen ratkaisu voi tuottaa pitkäaikaisen ongelman”

Tulehduskipulääkkeet ovat nyt tutkijoiden syynissä. Aiheuttaako niiden käytön lyhytaikainen ratkaisu kuitenkin pitkäaikaisen ongelman?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tutkijoita  kiinnostaa erityisesti tulehduskipulääkkeiden käytön yhteys selkäkipuun, jolla on syystä tai toisesta taipumus kroonistua.

Tulehduskipulääkkeet ovat nyt tutkijoiden syynissä. Aiheuttaako niiden käytön lyhytaikainen ratkaisu kuitenkin pitkäaikaisen ongelman?
(Päivitetty: )
Teksti: Jani Kaaro

Tulehduskipulääkkeet ovat yleinen apu, kun jäseniä kolottaa. Lääke auttaakin tehokkaasti, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan se voi pitkittää kudosvaurion paranemista tai johtaa jopa kivun kroonistumiseen.

Vaikka tulehtunut alue on kipeä, tulehdusreaktioon osallistuvat solut korjaavat kudosvauriota. Jos tulehdus vaimennetaan lääkkeellisesti, vaurion korjautuminen hidastuu.

”Tulehduskipulääkkeet ovat olleet vuosikymmeniä patenttiratkaisu kivun hoitamisessa. Tutkimuksemme kuitenkin osoittaa, että lyhytaikainen ratkaisu voi tuottaa pitkäaikaisen ongelman”, sanoo tutkimusta johtanut professori Jeffrey Mogil McGillin yliopistosta, Kanadasta.

Tulehduskipulääkkeet voivat estää neutrofiili-puolustussolujen toiminnan

Tutkijat selvittivät tulehduskipulääkkeiden vaikutusta kipuun hiirillä sekä lähes sadalla selkäkipupotilaalla, joita seurattiin kolmen kuukauden ajan.

Selkäkipupotilailla seurattiin tulehdusreaktioon liittyvien geenien aktiivisuutta. Tämän tiedon avulla he saivat tietää, mitkä elimistön puolustussolut olivat aktiivisia seuranta-aikana, ja oliko eroa niiden välillä, jotka pääsivät selkäkivusta kokonaan eroon ja joilla se kesti yli seurannan.

Eroja selkäkipupotilailta löytyikin, ja niistä tärkein koski neutrofiili-nimisiä puolustussoluja. Niillä, jotka paranivat selkäkivusta, neutrofiilit olivat erittäin aktiivisia, mutta niillä, joiden selkäkipu jatkui, neutrofiilejä oli vähemmän.

Tutkijat uskovatkin, että nimenomaisesti neutrofiilit huolehtivat kudosvaurion korjaamisesta. Jos niiden toiminta estetään lääkkeellisesti, kipu voi jäädä pitkäaikaiseksi ongelmaksi.

Tulehduskipulääkkeet pitkittivät kudosvaurion aiheuttamaa kipua

Tulos vahvistettiin hiirikokeissa. Niissä havaittiin, että jos neutrofiilien toiminta estettiin kokeellisesti, kudosvaurioon liittyvä kipu pitkittyi kymmenkertaisesti verrattuna siihen, että neutrofiilien annettiin vapaasti korjata vauriota. Jos hiirille annettiin tulehduskipulääkettä, tulos oli sama, joskin lääke vaimensi kivun.

”Vaikuttaa siltä, että tulehduksella on tarkoituksensa ja siihen puuttuminen voi olla vaarallista”, sanoo professori Jeffrey Mogil.

Selkäkipu voi kroonistua

Tutkijoita  kiinnostaa erityisesti tulehduskipulääkkeiden käytön yhteys selkäkipuun, jolla on syystä tai toisesta taipumus kroonistua. Jos voidaan osoittaa, että tulehduskipulääkkeet lisäävät selkäkivun kroonistumisen riskiä, siihen voidaan tulevaisuudessa helpommin puuttua.

Tutkijoiden mukaan tulokset on kuitenkin vahvistettava kliinisissä plasebokontrolloiduissa kokeissa ennen kuin niiden perusteella voidaan antaa ohjeita tulehduskipulääkkeiden käytöstä.

Lue myös: Selkä kuntoon ja katkaise kivun kierre! Näin asiantuntijamme opastavat huoltamaan selkää – Kokosimme 18 vinkkiä

Selkä kuntoon muista liikunta

Liikunta on yksi tutkitusti parhaista tavoista hoitaa selkäkipua. Liikunta auttaa kuin lääke: se edistää selän toipumista ja vähentää kipuja. © istockphoto

Suomen suosituin tulehduskipulääke on ibuprofeeni

Tulehduskipulääkkeiden käyttö on Suomessa erittäin yleistä: Suomen lääketilasto vuodelta 2020 kertoo, että  meillä suosituin tulehduskipulääke, ibuprofeeni, on samalla Suomen viidenneksi käytetyin lääkeaine.

Vaikka tulehduskipulääkkeiden myynti on aivan viime vuosina tullut hieman alaspäin, olemme niiden käytössä edelleen hieman Ruotsia, Norjaa ja Tanskaa edellä. Toisaalta parasetamoli, joka lievittää kipua puuttumatta tulehdusreaktioon, on Suomen toiseksi suosituin kipulääke.

Lue myös: Kivun hoito lääkkeillä: 8 erilaista kipulääkettä – Miksi nämäkään eivät aina tehoa?

Artikkelia on muokattu 20.6.2023 klo 14:30

X