Ei mikään apinoiden yksinoikeus – Ravinto saa vuohetkin kiipeämään puihin

Tutkijoiden mukaan suurten puiden latvustossa voi olla kerralla 10–20 vuohta. Kuivalla kaudella vuohet viettävät yli puolet ruokailuajastaan puissa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tutkijoiden mukaan suurten puiden latvustossa voi olla kerralla 10–20 vuohta. Kuivalla kaudella vuohet viettävät yli puolet ruokailuajastaan puissa.
(Päivitetty: )
Teksti: Jani Kaaro

Lehmät eivät ehkä lennä, mutta vuohet kyllä kiipeilevät puissa. Tämän yllättävän näyn voi todistaa Marokossa ja lähialueilla, jossa latvustossa keikkuvat vuohet eivät yllätä ketään.

Ravinto vie vuohenkin puuhun

Syynä tähän käyttäytymiseen on ravinto. Kuivalla kaudella maasta ei löydy ruohonkorttakaan, joten vuohet kiipeävät arganpuiden latvustoon syömään tuoreita lehtiä ja puun hedelmiä.

Tutkijoiden mukaan suurten puiden latvustossa voi olla kerralla 10–20 vuohta. Kuivalla kaudella vuohet viettävät yli puolet ruokailuajastaan puissa. Jos puussa on hankala kiipeillä, ihmiset voivat leikata oksia pois, jotta vuohet pääsevät latvustoon helpommin.

Arganpuut leviävät vuohien avulla

Vaikka vuohet syövät puut usein lehdettömiksi, niistä on silti paljon hyötyä puille: ne levittävät puun siemeniä ensin märehtimällä niitä ja sitten sylkemällä ne pois.

Aiemmin ajateltiin, että märehtijät levittävät siemeniä yksinomaan ulosteiden kautta, mutta Marokon puuvuohet osoittavat asian olevan toisin.

Vuohet auttavat arganpuita leviämään ja tästä puolestaan on hyötyä ihmisille. Arganpuu on alueen ihmisille tärkeä ravinnon- ja polttopuun lähde.

Suomestakin saa puun siemenistä puristettua arganiaöljyä, jota käytetään ihon- ja hiustenhoidossa. Lisäksi arganpuut estävät Saharan hiekka-aavikkoa levittäytymästä pohjoiseen.

X