In vino veritas? Tämän viinirypäleiden kypsyminen kertoo ilmaston lämpenemistä

Mistä ranskalaiset voivat päätellä, että ilmasto on lämmennyt ja kesät ovat kuumempia ja kuivempia? Viinitarhojen tilastoista tietenkin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Mistä ranskalaiset voivat päätellä, että ilmasto on lämmennyt ja kesät ovat kuumempia ja kuivempia? Viinitarhojen tilastoista tietenkin.
(Päivitetty: )
Teksti: Jani Kaaro

Sveitsiläiset tutkijat ovat nyt koonneet kaikkien aikojen pisimmän aikasarjan Burgundin alueen viininkorjuun aikataulusta. Sarja alkaa 1300-luvulta ja päättyy tähän päivään. Tutkijoiden mukaan se osoittaa kiistatta, että kesät ovat muuttuneet vuoden 1988 jälkeen.

Viininkorjuuaika paljastaa muutokset

Vuoteen 1987 asti viininkorjuu alkoi keskimäärin 28 syyskuuta – ja tämä korjuuaika päti noin kuuden vuosisadan ajan alkaen vuodesta 1354. Vuodesta 1988 lähtien viininkorjuuaika on kuitenkin aikaistunut keskimäärin kahdella viikolla.

Tutkijat eivät säästäneet vaivaa selvittäessään vuosittaisia viininkorjuun aikatauluja. Niitä kerättiin Burgundin alueen kylien historiallisista arkistoista: viininkorjaajien palkkatiedoista, kaupunginvaltuustojen asiakirjoista ja paikallisten sanomalehtien arkistoista.

Rypäleet reagoivat herkästi lämpötilaan ja sateisuuteen

Näin saatiin koottua maailman pisin yhtäjaksoinen tilasto viininkorjuun aikataulusta. Viinirypäleiden kypsyminen on hyvä kiertotie arvioida ilmaston lämpenemistä, sillä ne ovat erittäin herkkiä reagoimaan lämpötilaan ja sateisuuteen.

Kun kasvukausi on kuiva ja kuuma, rypäleet kypsyvät aiemmin. Näin tutkimus osoittaa, että viinirypäleiden kannalta ilmasto on ollut selvästi lämpimämpää viimeisen kolmenkymmenen vuoden aikana.

X