Luulitko, että ilmastonmuutos ei ole ihmisen aiheuttama? Tutkijat osoittivat ilmaston lämpenevän yhtäaikaisesti koko maailmassa ensimmäistä kertaa 2000 vuoteen

Keskiajalla oli lämmin kausi ja sen jälkeen pieni jääkausi, mutta nyt ilmasto lämpenee ensimmäistä kertaa samanaikaisesti koko maailmassa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Keskiajalla oli lämmin kausi ja sen jälkeen pieni jääkausi, mutta nyt ilmasto lämpenee ensimmäistä kertaa samanaikaisesti koko maailmassa.
Teksti:
Alisa Kaukio

Uusi tutkimus vahvistaa näkemystä ihmisen aiheuttamasta ilmastonmuutoksesta. Teollisuuden kehittymisen jälkeen lämpötilat ovat kohonneet uhkaavasti koko maailmassa.

Pieni jääkausi tai keskiajan lämmin kausi eivät olleet maailmanlaajuisia samassa merkityksessä, kuin moderni ilmastonmuutos

1300-luvulta 1850-luvulle kestänyt pieni jääkausi on monelle tuttu. Euroopan useita vuosisatoja kestänyt tavanomaista kylmempi jakso on todistettu muun muassa puiden vuosirenkaiden perusteella.

Koska samankaltaisuuksia on löydetty myös Pohjois-Amerikasta, pitkään oletettiin, että pieni jääkausi ja yhtä tunnettu keskiajan lämmin kausi 700- luvun ja 1400-luvun välillä olisivat olleet globaaleja ilmiöitä.

Viime aikoina muutoksia ilmastossa on kuitenkin alettu katsoa täysin erilaisesta näkövinkkelistä.

ScienceDaily kertoo Nature-tiedelehdessä julkaistusta tutkimuksesta, jonka mukaan ei ole minkäänlaisia todisteita siitä, että 2 000 vuoden aikana olisi ollut yhteneväisiä maailmanlaajuisia lämpimiä tai kylmiä kausia.

”On totta, että pienen jääkauden aikana koko maailmassa oli keskimääräistä kylmempää, mutta ei joka paikassa samaan aikaan”, tutkimusryhmää johtanut Raphael Neukom perustelee.

Alueelliset muutokset ilmastossa ovat normaaleja

Raphael Neukomin johtama ryhmä testasi tuloksia käyttäen peräti kuutta eri tilastollista mallia, mitä ei ole koskaan aiemmin tehty. Näin saatiin selville lämpimien ja kylmien ajanjaksojen ilmenemisen todennäköisyydet eikä vain laskelmia absoluuttisista lämpötiloista.

Tutkijoiden tietokanta sisälsi vuosirenkaiden lisäksi jääkairausnäytteitä sekä näytteitä järvien kerrostumista ja koralleista viideltä eri ilmastoaikakaudelta ennen teollisuuden kehittymistä.

Lopputulos oli se, ettei yhtäkään maailmanlaajuisesti yhtenäistä ilmastoajanjaksoa ilmennyt, sillä minimi- ja maksimilämpötilat olivat hyvin erilaisia eri alueilla.

”Termisiä ääripäitä ympäri maailman ei voi päätellä paikallisista lämpötilailmiöistä, kuten keskiajan lämmin kausi Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa”, Neukom sanoo.

Koska tiedot ovat olleet puutteellisia, Euroopan ja Pohjois-Amerikan ilmastohistoria on yleistetty väärin koko maailmaa koskevaksi.

Ulkoiset tekijät, kuten tulivuorenpurkaukset tai auringon aktiivisuus, eivät ole olleet kuitenkaan riittävän suuria aiheuttaakseen merkittäviä lämpimiä tai kylmiä ajanjaksoja maailmanlaajuisesti vuosituhansiksi tai edes vuosisadoiksi.

Paikalliset muutokset ilmastossa ovatkin aiemmin johtuneet satunnaisesta vaihtelusta paikallisessa ilmastossa, mikä selittää lämpimien ja kylmien kausien huippujen esiintymistä eri paikoissa eri aikoina.

Ilmastonmuutos ei selity satunnaisella vaihtelulla

Viime aikoina tulokset ovat näyttäneet hyvin erilaiselta. Tutkimukset osoittavat, että 2 000 viime vuoden ajan lämpimin ajanjakso sijoittuu todennäköisesti 1900-luvulle ja on koskenut yli 98 prosenttia maan pinta-alasta.

Tämä osoittaa jälleen, ettei modernia ilmastonmuutosta voi selittää satunnaisella vaihtelulla, vaan ihmisten toiminnan aiheuttamilla hiilidioksidipäästöillä ja muilla kasvihuonekaasuilla.

Lämpötilat ovat olleet 1900-luvulta lähtien korkeampia kuin 2 000 vuoteen ja lämmin ajanjakso vaikuttaa koko maapalloon samanaikaisesti ensimmäistä kertaa.

Ilmasto ei ole myöskään lämmennyt koskaan aiemmin yhtä nopeasti.

X