Kevätseuranta odottaa havaintoja – Maapallon tulevaisuuden kannalta on tärkeä tietää, milloin leskenlehdet kukkivat ja sisiliskot ilmestyvät

Kevään 2024 teema on muuttuva metsä. Havaintokausi päättyy kesäkuun alussa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Sisilisko on varma kevään merkki. Ensimmäiset ilmestyivät Etelä-Suomessa näkösälle pääsiäisen nurkilla.

Kevään 2024 teema on muuttuva metsä. Havaintokausi päättyy kesäkuun alussa.
Teksti:
Jere Malinen

Kevätseuranta on jo suomalaisille tuttua puuhaa, sillä kevään etenemistä on seurattu kansalaisten ilmoittamien havaintojen avulla 1960-luvulta alkaen. Luontoliitto on vastannut seurannasta vuodesta 1976 ja havainnot on tallennettu Luonnontieteellisen keskusmuseoon vuodesta 1993 lähtien.

Alun perin kampanjan oli tarkoitus innostaa ihmisiä seuraamaan luontoa ja innostumaan siitä. Ne olivat tavallaan oman aikakautensa pihabongaustapahtumia – helppoja ja kiinnostavia, kaikille tarkoitettuja luontoseurantoja.

Kevätseuranta konkretisoi ilmastonmuutoksen

Toden teolla vasta 2000-luvulla kevätseurannasta on kuoriutunut ajankohtaista huipputiedettä. Ilmastonmuutoksen konkretisoituminen koko maapalloa polttavaksi ympäristökysymykseksi on paljastanut vuosikymmenien kuluessa kerättyjen kymmenientuhansien yksittäishavaintojen todellisen merkityksen.

Havannoista on ollut valtava apu fenologisessa tutkimuksessa. Kysymyksessä on tieteenala, joka tutkii eläinten ja kasvien elämänkierrossa vuosittain toistuvien tapahtumien ajoittumista.

Sillä todellakin on merkitystä maapallon tulevaisuudelle tietää, milloin leskenlehdet kukkivat, sisiliskot ilmestyvät koloistaan, sitruunaperhonen lentelehtii pihassa tai sammakot kutevat.

Vuoden 2024 teema on metsä

Luontoliiton Kevätseurannalla on vuosittain vaihtuva teema. Tänä keväänä tarkemmin seurannassa on läpi kevään muuttuva metsä. Toki ilmoituksia voi tehdä milloin vain kaikista 41 seurattavasta lajista.

Vuoden 2024 metsäisiä teemalajeja ovat haapa, kekomuurahainen, käenkaali, peippo ja variksenmarja. Kukin omalla tavallaan tuttu ja tärkeä ainutlaatuisten metsiemme maisemissa.

Tänä vuonna Kevätseuranta käynnistyi 24. helmikuuta. Siitä lähtien on voinut ilmoittaa havaintoja. Niitä voi ilmoittaa aina kesäkuun alkuun saakka.

Luontoliitosta korostetaan, että kaikkia lajeja ei tarvitse tuntea. Se yksikin havainto on tärkeä.

Laittomasti pyydystetty pikkulepinkäinen takertui liimatikkuun kyproslaisessa oliivilehdossa syksyllä 2011. <span class="typography__copyright">© Nature Picture Library / Alamy Stock Photo</span>
Laittomasti pyydystetty pikkulepinkäinen takertui liimatikkuun kyproslaisessa oliivilehdossa syksyllä 2011. © Nature Picture Library / Alamy Stock Photo

Lue myös: Peltolintuja on yhä vähemmän Suomessakin – Muuttolintujen metsästys Välimeren maissa uhkaa lintukantoja: ”Siivekkäitä tulitetaan kuin savikiekkoja”

X